Poveži se s nama

Gastro kutak

Krumpiri s cimetom

Objavljeno

/

Ovo je fotografija hrpe narančastih krumpira začinjenih zelenim biljem.
Foto: Pexels

Ove ćete krumpire zavoljeti na prvi griz

Krumpir je namirnica koja se jede gotovo u svim kućanstvima na svijetu i to u različitim oblicima. Ljubitelji jela s krumpirom uvijek imaju način kako ga sočno spremiti da mu okus ne bude uvijek isti i dosadan. Isprobajte i vi jedan takav, spremite krumpire s cimetom.

Sastojci:

  • 700 g krumpira
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći štapić cimeta
  • sol, papar

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva. Krumpire oprati, oguliti i narezati na kockice. Preliti ih maslinovim uljem te ih dobro posoliti i popapriti. Krumpire prebaciti u kalup za pečenje. Rasporediti režnjeve češnjaka i razlomljeni štapić cimeta po krumpirima.

Jelo peći 1 sat i 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, dok ne postanu hrskavi.

Krumpire poslužiti uz pečenu piletinu i salatu po izboru.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

ŠUBARICE Kolač koji će obožavati svi ljubitelji kokosa

Objavljeno

/

Na slici su okrugli kolači prekriveni kokosovim brašnom s čokoladnim preljevom na vrhu. Kolači su postavljeni na bijeli tanjur, a u pozadini se nalaze dekorativni elementi poput cvijeća ili sušenog bilja, no nisu u fokusu slike.

Od kokosa se može napraviti više vrsta kolača, ali samo su jedne, fine i vrlo prepoznatljive – ruske šubarice

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade
  • žlica ulja
  • kokosovo brašno

Priprema:

Kako bi napravili biskvit, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka, U žumanjke dodati šećer i mutiti dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. U smjesu postepeno dodavati ulje i vodu te ponovno zamutiti kako bi se sve sjedinilo.

U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao te prašak za pecivo. Zatim u tu smjesu lagano dodavati smjesu od žumanjaka i miješati dok se sve ne sjedini. U trećoj posudi umutiti bjelanjke dok se ne dobije čvrsti snijeg, te ga potom umiješati u smjesu od žumanjaka i brašna.

Smjesu za biskvit odvojiti na dva jednaka dijela te svaki od njih staviti peći na 200 stupnjeva na 15 minuta.

Kada su biskviti gotovi, izvaditi ih iz pećnice i dok su još vrući, pomoću kalupa iz njih formirati krugove.

Kako bi dobili kremu, u jednoj posudi pomiješati brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojiti dio hladnog mlijeka te ga postepeno ulijevati u smjesu od brašna i šećera, te istovremeno miješati mikserom dok se ne stvori glatka smjesa. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko bude vruće, u njega dodati prethodno napravljenu smjesu pa kuhati 10 minuta uz stalno miješanje.

Dobivenu kremu maknuti s vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Pokriti je folijom. U drugu posudu dodati omekšali maslac, zatim polagano uz miješanje dodavati dio po dio kreme. Pred kraj miksanja dodati par kapi ekstrakta vanilije.

Kako bi ukrasili šubaricu potrebno je u lonac staviti vodu i na nju staviti vodenu kupelj. Pričekati dok voda zakipi pa smanjiti vatru. U vodenu kupelj staviti čokoladu za kuhanje i žlicu ulja, te pričekati da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, ostaviti je sa strane na 2-3 minute da se malo ohladi.

Dok se čokolada hladi, na polovicu krugova od biskvita razmazati prethodno pripremljenu kremu i poklopiti preostalim krugovima. S ostacima kreme svaki kolač premazati izvana te uvaljati u kokos. Potom žličicom uzeti malo čokolade pa je razmazati na vrh svakog kolača.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći file u bijelom umaku s gljivama i njokima

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s cvjetnim uzorkom na kojem se nalazi obrok. Obrok se sastoji od njoka i umaka od gljiva. Njoke su žute boje i izgledaju mekano, dok je umak kremast i bogat, s vidljivim komadićima gljiva. Tanjur je postavljen na površinu s nijansom roze, vjerojatno stolnjak
Foto: Borna Ferdo Vukojević

Piletinu treba jesti često zbog proteina kojima obiluje, a treba je pripremati na različite načine kako nam ne bi dosadila

Piletina u bijelom umaku jedan je od načina kako napraviti ukusan ručak koji će zadovoljti zahtjevna nepca.

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 250 g šampinjona
  • 400 g vrhnja za kuhanje
  • povrtni temeljac
  • suhi peršin
  • sol, crni papar
  • ulje

Priprema:

Pileći file začiniti i peći u tavi na ulju. Kad je meso gotovo, maknuti ga sa strane, a u tavu u kojoj se peklo meso dodati gljive. Kada gljive poprime smeđu boju, izvaditi ih iz tave. U istu tavu dodati povrtni temeljac, vrhnje za kuhanje, te malo suhog peršina i crnog papra.

Kada provrije, vratiti piletinu, pa kuhati još 10 minuta. Nakon isteka vremena dodati gljive i kuhati još minutu.

Piletinu poslužiti uz tople njoke.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pijani šaran: Riblje jelo fantastičnog okusa

Objavljeno

/

Na slici je poslužen obrok ribe i povrća na bijelom ovalnom tanjuru. Riba izgleda pečena, a uz nju su posluženi pečeni crveni papar, tikvice i gljive. Također postoji i kriška krumpira koja je vjerojatno ispečena. Tanjur je postavljen na drvenu površinu, što ukazuje da bi to mogao biti stol za blagovanje.
Fotografija: Pexels

Šaran je riječna riba kojeg vole svi oni što se bave ribolovom. Njegovo meso obiluje brojnim vitaminima i mineralima, te ga se zbog toga preporučuje često konzumirati. Spremite pijanog šarana za ručak ovaj petak i oduševite svoje ukućane.

Sastojci:

  • jedan šaran od 2 kg
  • cijeđeni sok jednog limuna
  • peršin
  • ulje
  • Vegeta
  • bijeli luk
  • sol
  • 1 dl bijelog vina
  • malo viskija
  • 1 kg krumpira

Priprema:

Sitno isjeckati bijeli luk, pomiješati ga sa malo ulja, sokom od limuna, Vegetom i peršinom. Šarana posoliti sa svih strana. Ribu zarezati pa je napuniti s nadjevom od bijelog luka i začina. Izrezati krumpir na ploške te s njime obložiti dno vatrostalne posude. Na krumpir staviti šarana i sve zajedno peći u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.

Nakon 15 minuta šarana zaliti bijelim vinom, pa nastaviti peći još sat vremena. Tijekom pečenja ribu zalijevati bijelim vinom te dodati malo viskija.

Šarana poslužiti s krumpirom i salatom po želji.  

Nastavi čitati

U trendu