Poveži se s nama

Gastro kutak

Krumpir s pancetom i jajima iz pećnice

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje porciju pomfrita prelivenog topljenim sirom i posutog komadićima pržene slanine. Hrskava slanina i rastopljeni sir izgledaju ukusno, a tekstura pomfrita je vidljiva ispod sloja sira.
Foto: Pexels

Jednostavan recept od sastojaka koje uvijek imate kod kuće

Svi znamo da je svako jelo s pancetom odlično i teško ćete naići na osobu koja ovu namirnicu ne voli. Ako joj još dodate ukusne krumpire i jaja, teško da se možete razočarati.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 1 veća glavica luka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml mlijeka
  • 200 g gouda sira
  • 100 g pancete
  • 1 jaje
  • origano
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Krumpire oguliti i narezati na ploške. Staviti ih kuhati u hladnu i slanu vodu, oko 10 minuta. U jednoj posudi pomiješati jaje, vrhnje za kuhanje, mlijeko, naribani sir, origano, sol i papar. U tavi, na maslinovom ulju, dinstati luk i pancetu.

Kada luk i panceta puste svoj miris te dobiju boju, dodati ih u smjesu s jajima, vrhnjem za kuhanje, mlijekom i naribanim sirom.

Krumpir ocijediti, zatim ga staviti u vatrostalnu posudu, te preliti dobivenom smjesom. Jelo peći na 200 stupnjeva, 20 minuta, dok krumpir ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

Krumpir poslužite uz meso po izboru.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Danas vas zovemo na varivo s kiselim zeljem

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu juhe koja se pari. Juha sadrži komade krumpira i kiselog kupusa, a posuta je začinima poput crnog papra i crvene paprike. U pozadini se nalaze kriške kruha na drvenoj dasci, cijeli krumpir i zdjelica s mješavinom papra. Na stolu je također crvena ljuta paprika. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje tradicionalno jelo u rustikalnom okruženju, što može pobuditi osjećaj domaće kuhinje i topline.
Foto: DALL·E

Varivo s kiselim zeljem može se servirati kao glavno jelo, posebno uz krišku svježeg kruha, ili kao prilog uz mesna jela poput kobasica ili pečenog mesa. Osim što je izuzetno ukusano, varivo s kiselim zeljem bogato je vitaminima i mineralima, zahvaljujući fermentiranom zelju i svježem povrću, što ga čini zdravim izborom za obiteljski ručak ili večeru

Sastojci:

  • pola kilograma kiselog zelja
  • 2 veća krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka (opcionalno)
  • 1 mrkva (opcionalno)
  • 1 žlica brašna
  • 1 žličica crvene paprike (slatke ili ljute, po želji)
  • 2 lovorova lista
  • sol i papar, po ukusu
  • ulje ili mast za pirjanje
  • voda ili temeljac (oko 1 l)

Priprema:

Ogulite krumpire i narežite ih na kockice. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite ili sitno nasjeckajte. Ako koristite mrkvu, narežite je na kolutiće.

U loncu zagrijte ulje ili mast i na srednjoj vatri pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i mrkvu te pirjajte još minutu-dvije. Posipajte brašno po luku i promiješajte dok se ne stvori blaga zaprška. Umiješajte crvenu papriku brzo, kako ne bi zagorjela.

Dodajte kiselo zelje (po želji ga možete prethodno isprati ako ne volite jako kiselo). Ubacite narezani krumpir i lovorov list. Prelijte sve vodom ili temeljcem, toliko da prekrije sastojke.

Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta, dok krumpir ne omekša.

Probajte varivo i po potrebi dodajte sol i papar (pazite jer je kiselo zelje već slano).

Ako volite gušće varivo, kuhajte još malo da se zgusne.

Poslužite toplo uz svježi kruh ili kukuruznu pogaču.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobična palenta s kozjim sirom, orasima i medom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s hranom. Na tanjuru se nalazi kaša, vjerojatno od kukuruznog brašna, prelivena medom i posuta orasima. Na vrhu kaše nalazi se bijeli sir, a sve je ukrašeno grančicama svježeg timijana. U pozadini se vidi staklenka s medom i drvena žlica za med, kao i mala zdjelica sa smeđim šećerom. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i estetski privlačno jelo koje kombinira različite teksture i okuse.
Foto: DALL·E

Ova palenta je elegantan spoj slatkog i slanog, savršena za one koji traže nešto drugačije. Kremasta baza od kukuruzne palente obogaćena je nježnim kozjim sirom, a hrskavi orasi i blagi okus meda donose zanimljiv kontrast tekstura i okusa

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruzne palente (oko 200 g)
  • 3 šalice vode (oko 700 ml)
  • trećina šalice mlijeka (oko 100 ml)
  • 3 žlice maslaca (oko 50 g)
  • 1 šalica kozjeg sira (oko 100 g; izmrvljenog ili naribanog)
  • pola šalice nasjeckanih oraha (oko 50 g)
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni crni papar (po želji)
  • grančica timijana (za dekoraciju, opcionalno)

Priprema:

U loncu zakuhajte 3 šalice vode i jednu trećinu šalice mlijeka s prstohvatom soli. Kada tekućina počne ključati, smanjite vatru na srednje nisku i polako dodajte palentu, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.

Nakon otprilike 5–7 minuta kuhanja (ovisno o uputama na pakiranju palente), umiješajte 3 žlice maslaca dok se ne otopi i palenta ne postane kremasta.

U još toplu palentu umiješajte šalicu izmrvljenog ili naribanog kozjeg sira. Dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno otopio.

Na suhoj tavi lagano prepržite pola šalice nasjeckanih oraha dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i zamirišu. Pazite da ih ne pregorite.

Toplu palentu podijelite na tanjure ili u zdjelice. Po vrhu pospite pržene orahe, prelijte s 2 žlice meda i, po želji, ukrasite grančicom svježeg timijana.

Ako želite više kremaste palente, dodajte još malo mlijeka (po žlicu odjednom) dok miješate.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Zdjela s punjenom paprikom, prelivena rastopljenim sirom, uz ukrasne listiće peršina na rustikalnom drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

Nastavi čitati

U trendu