Poveži se s nama

Gastro kutak

Krumpir s pancetom i jajima iz pećnice

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje porciju pomfrita prelivenog topljenim sirom i posutog komadićima pržene slanine. Hrskava slanina i rastopljeni sir izgledaju ukusno, a tekstura pomfrita je vidljiva ispod sloja sira.
Foto: Pexels

Jednostavan recept od sastojaka koje uvijek imate kod kuće

Svi znamo da je svako jelo s pancetom odlično i teško ćete naići na osobu koja ovu namirnicu ne voli. Ako joj još dodate ukusne krumpire i jaja, teško da se možete razočarati.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 1 veća glavica luka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml mlijeka
  • 200 g gouda sira
  • 100 g pancete
  • 1 jaje
  • origano
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Krumpire oguliti i narezati na ploške. Staviti ih kuhati u hladnu i slanu vodu, oko 10 minuta. U jednoj posudi pomiješati jaje, vrhnje za kuhanje, mlijeko, naribani sir, origano, sol i papar. U tavi, na maslinovom ulju, dinstati luk i pancetu.

Kada luk i panceta puste svoj miris te dobiju boju, dodati ih u smjesu s jajima, vrhnjem za kuhanje, mlijekom i naribanim sirom.

Krumpir ocijediti, zatim ga staviti u vatrostalnu posudu, te preliti dobivenom smjesom. Jelo peći na 200 stupnjeva, 20 minuta, dok krumpir ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

Krumpir poslužite uz meso po izboru.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Zapečeni krumpiri s piletinom u umaku od gljiva

Objavljeno

/

Na slici je kremasto jelo s piletinom i krumpirima preliven s malo vrhnja i sa sitno narezanim peršinom na vrhu.
Fotografija: Pixabay

Naučili smo jesti krumpire i piletinu na bezbroj načina, ali ovaj je ipak nešto posebno. Kremasta piletina u umaku od gljiva i sočni hrckavi krumpiri kombinacija su koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • sol
  • papar
  • 2 žlice ulja
  • 600 g krumpira
  • 1 vrećica fant umaka od gljiva
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice naribanog ribanca
  • malo sitno narezanog peršina

Priprema:

Pileći file narezati na kockice, posoliti, popapriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na zagrijanom ulju piletinu prepeći dok ne dobije rumenu boju. Kada se ispeče prebaciti ju u vatrostalnu posudu.

Krumpir narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi, zatim ga ocijediti te promiješati s piletinom u vatrostalnoj posudi.

Kako bi napravili umak potrebno je sadržaj vrećice fanta usuti u 200 ml mlake vode kojoj se prethodno doda slatko vrhnje, pa zagrijavati miješajući pjenjačom dok umak ne zavrije. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta neprestalno miješajući.

Pripremljeni umak preliti preko piletine i krumpira te sve posuti ribancem. Zatim zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15 minuta.

Prije posluživanja jelo posuti na sitno narezanim peršinom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Hrskavom pohanom siru nemoguće je odoljeti

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pet hrkavo pohanih komada sira.
Foto: Pixabay

Kako bi uživanje u pohanom siru bilo potpuno, najbolje ga je jesti uz neki umak. Tradicionalno, pohani sir poslužuje se uz tartar. No isprobajte ga i uz domaći umak od rajčice (osobito ako pohate mozzarellu), ajvar, omiljeni ljuti umak ili kiselo vrhnje

Sastojci:

  • 400 g sira (Gauda, Edamer ili neki drugi po vašem izboru)
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g krušnih mrvica
  • 100 ml ulja za prženje
  • Sol i papar po želji

Priprema:

Narežite sir na ploške debljine otprilike 1 cm. Ako je sir previše mekan, stavite ga na kratko u zamrzivač da se malo stvrdne kako bi se lakše panirao.

U jednu zdjelicu stavite brašno, u drugu zdjelicu umutite jaja s malo soli i papra, a u treću stavite krušne mrvice.

Uzmite plošku sira i uvaljajte je prvo u brašno, pazeći da je cijela površina pokrivena.

Zatim umočite u umućena jaja, također pazeći da je cijela površina pokrivena.

Na kraju uvaljajte u krušne mrvice, pritiskujući lagano kako bi se mrvice dobro zalijepile za sir.

U tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri.

Kada je ulje dovoljno vruće (možete provjeriti tako da stavite mali komadić krušne mrvice; ako cvrči, ulje je spremno), pažljivo stavite panirane ploške sira u tavu.

Pržite ih s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minute sa svake strane.

Gotove ploške sira stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.

Poslužite odmah dok je sir još topao i mekan iznutra.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu