Poveži se s nama

Iz Svijeta

Kobna kava iz automata na Mallorci, žena zamalo umrla

Objavljeno

/

Na fotografiji je espresso aparat i osoba koja priprema kavu. Ruka drži bijelu šalicu ispod aparata dok iz njega teče kava. Na jednoj od ručki aparata visi krpa. Pozadina je zamagljena, ali se mogu nazrijeti razni predmeti i oprema povezani s pripremom kave.
Foto: Pixabay

Ovo bi mogla biti pouka svima da više obraćamo pozornost na to što pijemo i jedemo na javnim mjestima i da dobro otvorimo oči. Opreza nikad dovoljno

Žena se borila za život nakon što je popila kavu iz automata u zračnoj luci na otoku Mallorci koja je bila puna insekata.

Ova 21-godišnjakinja, koja radi za zrakoplovnu kompaniju, htjela je popiti kavu pa ju je kupila na automatu u zračnoj luci Son Sant Joan, koja se nalazi u blizini glavnog grada Palme na Mallorce.

Kad je počela piti kavu, primijetila je da ima čudan okus, a kada je bolje pogledala šalicu, primijetila je roj insekata kako puze u njoj, prenosi Daily Mail.

Tada je imala anafilaktički šok, lice joj je počelo oticati, a grlo joj se počelo zatvarati, zbog čega je imala problema s disanjem.

Brzo je prebačena u bolnicu gdje je navodno provela 36 sati na intenzivnoj njezi prije nego što je puštena kući. Taj incident također je uzrokovao jaku oteklinu.

Zdravstvene službe zračne luke dale su joj adrenalin i druge lijekove prije nego što je hitno prebačena u kliniku u Palmi.

Njezina je obitelj podnijela tužbu protiv zračne luke nacionalnoj policiji, izvijestila je Ultima Hora.

Tvrde da je prisutnost buba u šalici za kavu mogući zločin protiv javnog zdravlja i nesmotrenih ozljeda.

Obitelj je dodala da je automat, koji je sada zatvoren, očito loše održavalo osoblje zračne luke.

Ovo bi mogla biti pouka svima da više obraćamo pozornost na to što pijemo i jedemo na javnim mjestima i da dobro otvorimo oči. Opreza nikad dovoljno.

in MREŽA

ASISTENT IZ PAKLA Njegovatelj silovao ženu s intelektualnim teškoćama

Objavljeno

/

Foto: Ilustracija

Zbog osjetljivosti ovog slučaja i zaštite privatnosti žrtve, medijima nije otkriveno u kojemu se gradu dogodio ovaj zločin, no odvjetnica silovane žene ipak je potvrdila da se njezina klijentica ‘nalazi u lošem stanju, nemirna je i depresivna’

Poslušaj ovaj članak

Bilo je to u kolovozu 2020. kada je Arjun Kandel pozvan da kao povremeni asistent radi u kući koju dijele tri žene, od kojih su sve imale intelektualne teškoće.

Njegovateljica koja je tog dana preuzela dužnost od Kandela primijetila je uključenu perilicu rublja, i to u kasnu noć, što joj je bilo krajnje neobično. Usto je uočila i veliku promjenu u ponašanju žena, bile su uznemirene i prestrašene. Kada je njegovateljica na zamjeni pitala Kandela što se dogodilo, odgovorio joj je da je jedna od žena ‘uneredila krevet’ pa je morao oprati posteljinu.

Tek će naknadna istraga utvrditi kako je Kandel pranjem posteljine zapravo želio ukloniti tragove silovanja jedne od svojih štićenica s intelektualnim teškoćama. Sama žrtva silovanja bila je vrlo uvjerljiva i detaljna u svome iskazu istražiteljima, no svejedno su tražena dodatna vještačenja kako bi se utvrdila prava istina.

Svi su vještaci bili složni u zaključku da ne postoji osnovana sumnja da je žrtva lagala.

Prošli je tjedan Kandel na sudu u gradu Salisburyju proglašen krivim po svim točkama optužnice, a visina zatvorske kazne bit će mu izrečena ovog srpnja.

Zbog osjetljivosti ovog slučaja i zaštite privatnosti žrtve, medijima nije otkriveno u kojemu se gradu dogodio ovaj zločin, no odvjetnica silovane žene ipak je potvrdila da se njezina klijentica ‘nalazi u lošem stanju, nemirna je i depresivna’.

Nije ovo prvi put da je Kandel prokazan kao seksualni predator. Ranije te godine bio je optužen za seksualno zlostavljanje jedne žene u bakinom apartmanu u staračkom domu. Dogodilo se to neposredno nakon što je žrtva završila s tuširanjem, a Kandel ju je čekao u kupaonici. Tko zna kako bi se to završilo da žena nije zavrištala i uzbunila štićenike staračkog doma.

U ovom je slučaju Kandel tek optužen za nedolično ponašanje, ne i za seksualno uznemiravanje. Kada ovog srpnja, nakon izricanja presude, Kandel završi iza rešetaka, morat će biti krajnje oprezan s brigom o osobnoj higijeni. Jer poznato je kako u zatvorima završe silovatelji i pedofili u tuš kabinama.

Nastavi čitati

in MREŽA

POVIJESNI MARATON Žena s cerebralnom paralizom zadivila sportski svijet

Objavljeno

/

Foto: Pittsburgh Post

Kad je bila tinejdžerica, uspješno je položila vozački ispit, a pritom nije htjela koristiti asistivnu opremu za vožnju automobila. Umjesto toga, ojačala je desnu nogu i vozila bez pomoći moderne tehnologije

Poslušaj ovaj članak

Dijagnoza spastična cerebralna paraliza postavljena joj je malo prije rođenja, kada su liječnici otkrili da je pretrpjela moždani udar dok je bila u maternici.

Stoga ni neumoljivi optimisti nisu mogli predvidjeti da će Emily Haberman, danas 27-godišnjakinja, zadiviti svijet sporta nakon što je, ranije ovog mjeseca, istrčala puni Pittsburgh maraton kao jedina trkačica s invaliditetom. Ovo je sportsko događanje trajalo cijeli vikend, a sudjelovalo je rekordnih 42.000 trkača. I posve je očito da je Emily bila u pravu što je ignorirala oštra upozorenja liječnika o ograničenjima u kretanju.

– Imala sam veliku sreću. Imam sestru blizanku, Nicole, koja mi nikada nije dopustila da gledam unatrag i odustanem od svojih snova. Liječnici nisu vjerovali da ću raditi išta od ovoga što radim danas. Dokazivala sam im da griješe na svakom koraku – rekla je Emily.

Ostali trkači, kaže, uopće se nisu obazirali na njezin invaliditet, a to što je među prvima na maratonu došla do cilja ne smatra nekom velikom pobjedom, već iskorakom za nove životne prilike.

Za nju sport predstavlja nešto poput pogonskog goriva koje je ‘natankala’ još u ranom djetinjstvu. Još je kao klinka, naime, postala vlasnicom crnog pojasa u karateu te stekla zavidnu atletsku građu, što joj je pomoglo da se lakše nosi s teškoćama koje prate cerebralnu paralizu.

Njezini roditelji i sestra neopisiva su joj podrška u životu, a neprestano joj ponavljaju da svoje zdravstveno stanje ne doživljava kao invaliditet nego kao izazov.

Emily hoda bez ikakvih pomagala, iako ponekad nosi udlage za desnu nogu i ruku. Kad je bila tinejdžerica, uspješno je položila vozački ispit, a pritom nije htjela koristiti asistivnu opremu za vožnju automobila. Umjesto toga, ojačala je desnu nogu i vozila bez pomoći moderne tehnologije.

Zar samo ova vinjeta iz njezina života ne govori sve o njoj? Prkosna i uporna, hrabra i svojeglava, na tih bi se nekoliko riječi moglo svesti portretiranje Emily Haberman.

Nastavi čitati

Iz Svijeta

KORONAVIRUS Tužba protiv farmaceutske tvrtke zbog cjepiva koje je uzrokovalo ‘trajni invaliditet’

Objavljeno

/

Foto: London Imperial College

Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije, izjavila je tužiteljica

Nekoliko tjedana nakon što je korporacija AstraZeneca priznala rijetke nuspojave svog cjepiva protiv covida-19, jedna je žena, koja je sudjelovala u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv koronavirusa, tužila engleskog farmaceutskog diva tvrdeći da joj je cijepljenje uzrokovalo trajni invaliditet. 

Riječ je o Brianne Dressen, 42-godišnjoj američkoj učiteljici iz Utaha.

U Velikoj Britaniji više od 50 ljudi podnijelo je tužbu protiv korporacije jer je zabilježeno više slučajeva rijetkih i ozbiljnih stanja nakon primanja cjepiva.

Stoga je AstraZeneca dobrovoljno povukla odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv korone u Europskoj uniji, ali tek nakon što je dokazano da njihovo cjepivo može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Brianne Dressen u tužbi navodi kako pati od teškog neurološkog stanja, neprestano osjeća probadajuću bol po cijelom tijelu, a dijagnosticirana joj je periferna neuropatija.

– Ova me stvar definitivno udaljila s posla, postala sam osoba s invaliditetom. Još uvijek imam onu užasnu noćnu moru bockanja igala po cijelom tijelu, od glave do pete, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije i nesposobna voziti više od nekoliko blokova odjednom – izjavila je Dressen.

Ugledni časopis Current Neurology and Neuroscience Reports još je prošle godine objavio istraživanje čiji rezultati ukazuju na ‘veću pojavu ozbiljnih neuroloških nuspojava od očekivane nakon različitih vrsta cijepljenja protiv covida-19’. Dobar je to šlagvort za sve one covid antivaksere koji najavljuju žestoku pravosudnu bitku protiv svih farmaceutskih kompanija koje su proizvodile cjepivo, a navodno nisu dovoljno obraćale pažnju na nuspojave koje, eto, za posljedicu mogu imati i invaliditet. Za njih je tužba koju je podnijela Brianne Dressen tek početak jednog dugog i iscrpljujućeg maratona.

Nastavi čitati

U trendu