Poveži se s nama

Gastro kutak

Keksi od brusnica i pistacija

Objavljeno

/

Na slici je ovalni tanjur s ukusnim keksima, svježim bobicama i kremastim umakom. Keksi su zapečene do zlatne boje, a bobice izgledaju sočno. Sve je postavljeno na stolu s cvjetnim uzorkom.
Foto: Pexels

Slatko, a zdravo, ma čudo od keksa

Brusnica je zdrava niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminima i mineralima. U ovom bobičastom voću najviše su zastupljeni vitamin C, A i E, te minerali kalij, kalcij, magnezij te željezo. Ima antibakterijski, antiseptički te protuupalni učinak na organizam, a njena konzumacija smanjuje rizik od raka.

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g suhih brusnica
  • 70 g očišćenih pistacija
  • pola naranče (sok i korica)
  • 500 g glatkog brašna

Priprema:

Brusnice i malo šećera kratko usitniti u sjeckalici, dodati očišćene pistacije te i njih usitniti. Izmiksati maslac s preostalim šećerom, dodati brusnice i pistacije. Dodati ribanu koricu i sok od naranče, te postupno dodavati brašno.

Zamijesiti tijesto te od njega oblikovati nekoliko valjaka dužine 3 cm. Ostaviti u hladnjak na par sati.

Nakon isteka vremena, tijesto izvaditi iz frižidera, pa ga narezati na šnite i peći u plehu prethodno obloženim papirom za pečenje. Kekse peći na 180 stupnjeva oko 18 minuta.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Pileći bataci u umaku od rajčice i palenta

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje fino i sočno pećene pileće batke, posute sitnim komadčima pretežno zelenog povrća. Poslužena je na bijelom tanjuru.
Foto: Pixabay

Palenta, žganci ili pura (u sjevernoj Italiji iz koje dolazi je polenta) dobra je u svakoj kombinaciji pa će se i u ovoj našoj s piletinom lijepo sljubiti. Bit će to jedan nutritivno bogat, a prilično jednostavan ručak

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 200 g palente
  • sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Pileće batke začinite solju i paprom te pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

U drugoj tavi popržite luk i češnjak.

Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

Poslužite pileće batke s umakom i palentom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mesna štruca je uvijek rado viđena na našim stolovima

Objavljeno

/

Na fotografiji je pečeni steak poslužen na drvenoj ploči. Uz steak se nalazi nož i vilica postavljeni na crvenu i bijelu tkaninu s cvjetnim uzorkom. Pored toga, tu je i zdjela sa salatom od krumpira ukrašena peršinom i prepolovljenim cherry rajčicama, te nekoliko kiselih krastavaca. Ambijent sugerira da je obrok pripremljen kod kuće.
Foto: Pixabay

Mesnu štrucu jeli su i stari Rimljani, a radi se od mljevenog mesa po želji. Peče se, a poslužuje rezanjem na šnite poput kruha. Vjerujemo da je mnogi jedete često i rado

Sastojci:

  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • mljeveni crni papar
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • prstohvat majčine dušice
  • sol
  • 1 žlica Vegeta Natur tekućeg dodatka
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte papar, jaja, krušne mrvice, peršin, majčinu dušicu, posolite te dodajte Vegeta Natur tekući dodatak. Sve dobro promiješajte i nauljenim rukama oblikujte štrucu.

Stavite je na papir za pečenje i zavrnite krajeve (kao bombon). Stavite je u posudu za pečenje i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, pa onda još 30 minuta na 180 °C.

Štrucu izvadite iz papira, premažite uljem i pecite još 10 minuta da dobijete lijepu boju. Pečenu mesnu štrucu malo ohladite pa je narežite na odreske.

Poslužite s prilogom po želji, s krumpirićima ili  pirjanim ili pečenim povrćem.Odreske prije posluživanja možete još malo nakapati Vegeta Natur tekućim dodatkom, bit će vrlo ukusni.

Mesnu štrucu možete poslužiti i kao hladnu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Priuštite si ove zobene keksiće za doručak ili međuobrok

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan ugodan ambijent za ispijanje kave. Na drvenoj dasci nalaze se zobeni keksi, oko kojih su rasuti kockice šećera i počiva žlica. Bijela šalica puna kave stoji desno od daske, a u pozadini se nazire metalni moka lonac, što ukazuje na svježe pripremljenu kavu. Cijeli je aranžman postavljen na tamnosmeđoj drvenoj podlozi, što stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Kažu da je najbolje započeti dan zobenom kašom, a mi ćemo malo zažmiriti pa predlažemo ove keksiće. Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu jer osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Sastojci:
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reže na komade debljine 1 cm. Staviti peći na 170°C 20-ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa.

Nastavi čitati

U trendu