Poveži se s nama

Kutak za stručnjake

Kako ojačati imunitet i izgurati do proljeća

Objavljeno

/

Ovo je slika osobe koja se opušta u toploj, ružičastoj deki i drži šalicu. Osoba je omotana u debelu pletenu deku. Ima smeđu kosu svezanu u punđu i drži bijelu šalicu s roza srcem na dnu. Osoba leži na krevetu ili kauču s ružičastom i bijelom posteljinom.
Foto: Pixabay

Zbog straha od infekcija dišnog sustava čim zahladi gomilate razne pastile za grlo i ostale preparate?

Premda je gotovo nemoguće izbjeći baš sve infekcije, možete učiniti nešto više kako biste izbjegli klasične zimske bolesti. Ove tri strategije pomoći će vam da ostanete jaki kad zima pokaže zube.

Ojačajte imunitet

Započnite s unosom puno tekućine kako biste održali vlažnost sluznice gornjih dišnih putova. To će patogenima otežati preživljavanje, kaže znanstvenik Ingo Froböse s njemačkog Sportskog sveučilišta u Kölnu.

Dnevno pijte 0,3 deci tekućine po kilogramu tjelesne težine. Dakle, ako imate 70 kilograma, trebali biste popiti najmanje 2,1 litre tekućine dnevno. Preporučuju se voda i nezaslađeni čajevi.

Ono što također pomaže imunitetu uravnotežena je i raznovrsna prehrana. Pobrinite se za dobru zalihu mikronutrijenata, željeza i cinka tijekom zime, kaže Froböse.

Tijelo ih treba kako bi T-stanice, stanice koje otkrivaju viruse u tijelu, mogle pravilno raditi. Željezom i cinkom možete se na primjer opskrbiti iz zobi, leće, sjemenki sezama ili bundeve.

Tjelovježbom također pomažete tijelu da se obrani, stoga u svoj dan uvedite redovite šetnje na svježem zraku.

Spriječite upale pranjem ruku

Kada netko kiše ili kašlje, kroz usta se slinom ili kroz nos sekretom šire patogeni, objašnjavaju iz njemačkog Saveznog centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA). Tako patogeni mogu doći do ruku, a dodirivanjem lica i do sluznice, time šireći infekciju.

Rizik od infekcije možete smanjiti temeljitim pranjem ruku u trajanju od 20 do 30 sekundi nekoliko puta dnevno. Pranje ruku je obavezno kad se vratite kući, prije jela, nakon korištenja toaleta, ispuhivanja nosa ili kontakta s bolesnim osobama.

Svakako nosite masku za lice u javnim prostorima, ali znajte da klinička istraživanja nisu nedvojbeno dokazala da nošenje maske pomaže u sprečavanju infekcija gripom.

Ipak, dobro ju je staviti je ako i sami osjećate simptome infekcije.

Napravite inventuru ormarića s lijekovima

Imate li pastile pri ruci kada počnete osjećati grebanje u grlu? Sada je pravo vrijeme da provjerite rok valjanosti svega što imate u svom ormariću s lijekovima i bacite sve one kojima je istekao rok trajanja.

Kod sirupa za kašalj imajte na umu da im se nakon otvaranja može smanjiti rok trajanja pa na pakiranju zabilježite kad je otvoren.

Ako se želite opskrbiti sprejevima ili kapima za nos, nemojte doći u iskušenje da kupujete proizvode s aditivima egzotičnih naziva. Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest kaže da su sastojci poput dekspantenola, aloe vere, ekstrakta cvijeta kamilice i eteričnih ulja nepotrebni jer nema dovoljno dokaza da pomažu zdravlju nosa.

Otopine koje sadrže samo vodu i sol sasvim su dovoljne za sprečavanje začepljenja nosa.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Kutak za stručnjake

‘Popcorn brain’ ili osjećaj da će vam mozak eksplodirati

Objavljeno

/

Na slici je crvena čaša ispunjena kokicama koje iz nje izlijeću. Kokice su bijele i raspršuju se na tamnoj pozadini, stvarajući dinamičan i zanimljiv vizualni efekt. Čaša je puna do vrha, a mnoge kokice su uhvaćene u zraku, stvarajući osjećaj pokreta i obilja.
Foto: Pixabay

Popcorn brain pojavi se kada se naš mozak toliko navikne na pretjeranu stimulaciju i multitasking digitalnog svijeta, da i sam počne oponašati taj ubrzani tempo i misli počinju navirati poput uzbuđenih i skakutavih zrna kokica

Čini li vam se ponekad da su vam misli u mozgu toliko raštrkane i kaotične da će vam glava eksplodirati kao lonac pun kokica?

Počnete razmišljati o jednom, u idućem trenu misli vam skoče na nešto sasvim drugo, a za pet minuta završite na nečem trećem. Ne znate u tom trenu ni koji je dan ni sat, a skoro da ne znate ni kako se zovete.

Popcorn brain pojavi se kada se naš mozak toliko navikne na pretjeranu stimulaciju i multitasking digitalnog svijeta, da i sam počne oponašati taj ubrzani tempo i misli počinju navirati poput uzbuđenih i skakutavih zrna kokica.

S obzirom na to da u današnje doba potpuno odricanje od društvenih mreža nije opcija jer su bitne i za posao, ali i za održavanje kontakata s ljudima koje inače ne bismo mogli vidjeti ni čuti, evo na koje načina možete doskočiti ovom problemu i barem ga ublažiti.

Odredite razdoblje u danu u kojemu se potpuno odvajate od digitalnih uređaja. Ako je moguće, neka to uvijek bude isto doba dana, najbolje minimalno pola sata prije spavanja, po mogućnosti i duže.

Boravak u prirodi smanjuje stres i poboljšava pažnju i kognitivne funkcije, ali to nikad nije zgorega ponoviti.

Što češće možete pokušajte se usredotočiti na jedan po jedan zadatak, čak i kada ste na mreži. Pročitajte jednu vijesti i odložite mobitel, pričekajte da je procesuirate pa tek onda krenite čitati iduću.

E-poštu, društvene mreže i internetsko pretraživanje ostavite za točno određen dio dana u kojemu ćete se posvetiti samo tome, a ostatak dan samo tu i tamo bacite oko na to i odgovorite samo na ono što je doista važno.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Sve više žena ima prirodnu sijedu kosu, evo savjeta za njegu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje proces bojanja kose. Vidljive su ruke osobe koja drži četku za bojanje i nanosi boju na kosu prekrivenu folijom. Na kosi su također postavljeni crni štipaljke za držanje folije na mjestu.
Foto: Pixabay

Kosu njegujte šamponima i regeneratorima kako bi bila dobro hidratizirana, a za moguć žuti ton koristite specijalne šampone u tonovima ljubičaste

Dojadilo vam je farbanje svaki mjesec i prigrlile ste sijedu kosu? Odlično, ali ovo morate znati o njenoj njezi jer zna djelovati neuredno.

U prijelaznom razdoblju može izgledati kao da raste neravnomjerno i neujednačeno – za ovu fazu potrebno je dosta strpljenja ili možete potražiti pomoć u frizerskom salonu. Pri prijelazu iz obojene u sijedu boju kose dobro je napraviti dekoloraciju boje kako bi se što bolje prilagodila prirodnoj sijedoj i kako bi prijelaz bio što manje vidljiv. Ako tražite jednostavnije rješenje, ošišajte kosu na kratko i pustite je da izraste.

Sijeda kosa može djelovati grublje jer lojne žlijezde na tjemenu proizvode manje sebuma, što može rezultirati sušom i grubljom kosom na dodir. Moguće je da na finoj kosi sijede budu oštre, a na prirodno oštroj i neukrotivoj kosi fine, dok ponekad može biti kombinacija to dvoje.

Osim pigmenta, s godinama kosa gubi gustoću i sjaj te postaje krhkija i osjetljivija na sunčeve zrake. Zbog toga sijeda kosa ima veću šansu da će oksidirati, odnosno poprimiti žućkasti ton. Kako bi izgledala lijepo i uredno, potrebno je prvenstveno promijeniti proizvode za pranje i njegu kose te početi koristiti neke nove koji će joj vratiti blistavost.

Kosu njegujte šamponima i regeneratorima kako bi bila dobro hidratizirana, a za moguć žuti ton koristite specijalne šampone u tonovima ljubičaste.

Čvrstoća sijede kose ima i pozitivnu stranu. Pri samom oblikovanju, frizura dulje ‘drži’, a sama po sebi nije teža za oblikovanje.

Smanjite uporabu sušila za kosu i uređaja za stiliziranje jer previsoka temperatura može požutjeti vašu kosu, posebno ako je i dalje tanka i fragilna. Da biste izbjegli ‘prženje’ kose, smanjite temperaturu na vašim stilizirajućim uređajima, a prije njihovog korištenja na kosu obavezno nanesite preparat za oblikovanje koji štiti od topline.

Na kraju, važno je zapamtiti da je sijeda kosa potpuno prirodna i da ne bi trebala biti razlog za osjećaj nelagode ili stida. A ostat će vam i koji euro više.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Haj’mo na kavu i doznajmo njezine dobre strane

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje različite faze proizvodnje i konzumacije kave. Sadrži slike zrna kave u različitim stadijima, od berbe do prženja, te gotove šalice kave.
Foto: Pixabay

Sve dobrobiti kave padaju u vodu ako je popijete previše. Smatra se da je dopuštena dnevna doza za zdrave osobe do 400 mg što znači maksimalno četiri šalice dnevno

Kava je jedan od najstarijih i najpopularnijih napitaka na svijetu. Globalizacijom svijeta, a tako i trendova, posljednjih dvadesetak godina, popularnost kave je dodatno porasla, te se pretpostavlja da je kava trenutačno drugi najpopularniji napitak na svijetu, odmah nakon vode.

Kava poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju jer sadrži stimulans kofein. Nakon razdoblja obilne konzumacije hrane i pića tijekom blagdana može pomoći povratku u uobičajeni ritam i poboljšati fokus.

Bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Može pridonijeti općem zdravlju tijela ili podržati imunološki sustav.

Kofein u kavi može pomoći u povećanju energije i smanjenju osjećaja umora koji se često javlja nakon sezone pune proslava – zbog obilne hrane ili manjka sna.

Također, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i određenih oblika raka.

Osim toga, kava može potaknuti probavu i olakšati probavne procese, što je itekako korisno nakon razdoblja prekomjerne konzumacije hrane.

Nekoliko studija pokazuje da je redoviti unos kave povezan s manjim rizikom od smrti od raznih teških bolesti. Važna studija iz 2012. godine o konzumaciji kave otkrila je da su oni koji su pili kavu imali značajno manju vjerojatnost od smrti.

Neke studije također pokazuju da ispijanje kave do četiri sata prije obroka može smanjiti energetski unos, što potencijalno može dovesti do gubitka težine. Kava također stimulira simpatički živčani sustav, granu autonomnog živčanog sustava za koju se pokazalo da smanjuje glad i povećava osjećaj sitosti. Ovo objašnjava zašto mnogi ljudi tvrde da ih ispijanje šalice ili dvije kave ujutro uz doručak može održati sitima do ručka.

Sve ovo pada u vodu ako kave popijete previše. Smatra se da je dopuštena dnevna doza za zdrave osobe do 400 mg dnevno, što znači maksimalno četiri šalice dnevno.

Nastavi čitati

U trendu