Connect with us

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Čokoladne bananice bez pečenja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su prikazani čokoladni kolačići koji se nalaze na drvenom tanjuru. Ovi kolačići imaju tamnu čokoladnu glazuru, a unutrašnjost im je ispunjena kremastim nadjevom i komadićima banane. Površina kolačića ukrašena je kokosom i čokoladnim mrvicama. U pozadini fotografije vidljive su cijele banane i zdjelica s kakaom u prahu. Prikaz slastica naglašava njihovu privlačnost i savršen je za ljubitelje čokolade i banana
Foto: DALL·E

Idealne su kao brzinski desert ili zdrava užina jer ne sadrže rafinirani šećer ni brašno. Svaki zalogaj donosi savršen spoj kremaste teksture i hrskave čokoladne glazure

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha
  • pola šalice kokosovih pahuljica
  • jedna četvrtina šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade za preljev – otprilike 7-10 kockica

Priprema:

Banane zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte mljevene bademe, kokos, kakao, med, cimet i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Oblikujte male pravokutne pločice ili kuglice te ih stavite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome prelijte pločice.

Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegle.

Ove čokoladne bananice su zdrave, bez rafiniranog šećera i idealne za brzi desert ili užinu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Pečena riba s kokosovim mlijekom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje tanjur s umjetnički pripremljenim obrokom. Na tanjuru se nalazi komad ribe preliven žutim umakom, ukrašen svježim listovima korijandera i tankim trakicama sušenih čili papričica. Pokraj ribe nalazi se kugla bijele riže, također ukrašena crvenim čili papričicama. U pozadini se vidi zdjelica s narančastim kockicama hrane, komadići svježeg đumbira, listovi korijandera i svijeća koja gori. Fotografija odaje dojam tople, kreativne kulinarske prezentacije s naglaskom na svijetle, privlačne boje i detalje.
Foto: DALL·E

Ovo jelo donosi egzotičnu kombinaciju okusa – nježna bijela riba prožeta aromatičnim začinima poput đumbira, češnjaka i kurkume, uz kremastu bazu od kokosovog mlijeka. Marinada daje ribi sočnost i bogatstvo okusa, dok se svježina limete i pikantnost čilija savršeno stapaju u harmoniji

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (brancin, oslić ili bakalar)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršina)
  • 1 crvena čili paprika, sitno sjeckana
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola šalice nasjeckanog mladog luka
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, limetin sok, đumbir, češnjak, kurkumu, čili papriku, sol i papar.

Filete ribe stavite u posudu, prelijte marinadom i ostavite 20-30 minuta da upiju okuse.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Izvadite ribu iz marinade (marinadu sačuvajte) i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.

U istu tavu dodajte preostalu marinadu i nasjeckani mladi luk, kuhajte 2-3 minute dok se malo ne reducira.

Servirajte ribu prelivenom umakom, posipajte svježim korijanderom i poslužite uz rižu ili pečene batate.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

U trendu