Poveži se s nama

Gastro kutak

Kolač od jagoda i jogurta bez puno muke i nauke

Objavljeno

/

Na slici je kolač od jagoda, poslužen na plavom tanjuru. Tlo u pozadini je sivo, vjerojatno kamen ili beton, a iza toga se vidi zelena vegetacija i dio metalne ograde. Fokus je na kolaču, što čini pozadinu nešto zamagljenom.
Foto: Pixabay

Ovaj kolač od jagoda i jogurta je ne samo ukusan, već je i lagan, osvježavajući te jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim izborom za sve, bez obzira na njihov kulinarski nivo

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 2 velika jaja ili 3 mala
  • 1 žličica naribane kore limuna
  • 250 g običnog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
  • 300 g brašna oštrog
  • 3 žličice praška za pecivo to je malo manje od cijelog
  • prstohvat soli
  • 500 g jagoda
    • od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
    • 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati

Priprema:

Pećnicu uključiti na 200°C.

Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo.

Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.

Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.

Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 min provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alu foliju ili papir za pečenje. Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Ako volite kremaste kolače, ledene kocke su idealne

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pladanj s ledenim kockama. Prvi red je svijetli biskvit, zatim žuta krema i na kraju šlag.

Ovo je relativno jednostavan kolač kojeg možemo preporučiti gotovo svakome jer pogađa praktički sve ukuse. Ledene kocke su odlične kao svakodnevna slastica koja nije previše zahtjevna, a istovremeno je dovoljno bogata okusom i izdašna

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera u prahu
  • 7 žlica brašna
  • prstohvat soli
  • 120 ml mlakog mlijeka

Žuta krema:

  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • 750 ml mlijeka
  • 250 g margarina za kreme

Šlag:

  • 2 vrećice šlag pjene
  • 250 ml mlijeka

Priprema:

Bjelanjak i sol umutite tako da dobijete čvrst snijeg. U snijeg postupno dodajte šećer i brašno pa sve lagano umiješajte.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup promjera 24 × 24 cm. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i pecite biskvit 10 minuta.

Pečeni, topli biskvit prelijte toplim mlijekom i ostavite da ga potpuno upije. Biskvit ohladite.

Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhajte kremu. Najprije zagrijte mlijeko pa dodajte žumanjak, šećer i gustin. Kuhajte dok se krema ne zgusne.

Potpuno je ohladite pa u nju dodajte margarin izrezan na listiće i dobro izmiksajte da dobijete glatku kremu. Premažite je preko ohlađenog biskvita.

Na kraju umutite šlag i premažite kolač.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tiramisu je desert za kavoljupce, ali i sve ostale

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan desert tiramisu na bijelom tanjuru. Tiramisu ima karakteristične slojeve, a na vrhu je zrno kave. Oko tiramisua su umaci od čokolade koji stvaraju umjetnički dizajn, tučeni šlag, svježe narezane jagode i cijele kupine, dodajući voćni element desertu. Sve skupa čini privlačnu prezentaciju deserta.
Foto: Pixabay

Prije 15-ak godina napravljen je tiramisu težak jednu tonu na festivalu hrane u Francuskoj, čime je postignut novi Guinnessov rekord. Za njegovu pripremu potrošeno je 300 kilograma sira, 60 kilograma krema, 192 kilograma šećera, 180 pakiranja keksa, 4,8 kilograma kakaa u prahu i 12 kilograma čokolade. Vi nemojte obarati rekord, samo zasladite dan

Sastojci:

  • 4 velika žumanjka
  • 200 g plus 2 žlice šećera
  • 500 g mascarpone sira, sobne temperature
  • 2 dcl čvrsto tučenog vrhnje
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl jake kuhane kava, sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 40 piškota
  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha

Priprema:

Stavite srednju posudu do pola napunjenu vodom na srednju vatru i pustite da lagano kuha. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu, pjenasto izmiješajte žumanjke i pola šalice šećera i stavite na kuhanje.

Kuhajte, često miješajući, dok ne udvostruči volumen i postane baršunasto glatko, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte mascarpone dok smjesa ne postane glatka.

U velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, tucite vrhnje, vaniliju, sol i preostale 2 žlice šećera na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute, a zatim umiješajte mascarpone smjesu dok se sve ne sjedini.

Prelijte otprilike polovicu kreme i zagladite vrh te ponovite postupak s preostalim piškotama. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili najviše preko noći. Vrh tiramisua pospite kakaom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Za ponedjeljak koji treba preživjeti lijek je čokoladni cheesecake

Objavljeno

/

Na slici je komad čokoladne torte na staklenom tanjuru, okružen cvjetnim aranžmanom i čokoladnim keksima s kremom. Pozadina je svijetla i jednostavna, što ističe tamne tonove torte i keksa.
Foto: Pixabay

Cheesecake je mnogima omiljena poslastica. Ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, obavezno probajte ovu čokoladnu verziju

Podloga:

  • 180 g mljevenog keksa
  • 80 g otopljenog maslaca

Krema:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 g tamne čokolade
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica paste od vanilije
  • 10 g želatine
  • malo amaretto likera i/ili naribane korice naranče, naribane tonke…

Glazura/ganache:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 100 g tamne čokolade
  • 25 g maslaca sobne temperature

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac. Smjesu utisnite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak.

Želatinu potopite u malo hladne vode (pratite upute na ambalaži) i ostavite par minuta da nabubri.

Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, maknite s vatre, prelijte preko narezane čokolade pa ostavite minutu-dvije, da se čokolada malo otopi. Dodajte pripremljenu želatinu pa miješajte dok se čokolada i želatina potpuno ne otope.

U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sa šećerom i prahu i vanilijom pa dodajte i smjesu od čokolade, još kratko miksajte.

Kremu izlijte preko podloge od keksa i vratite u hladnjak. Nakon nekoliko sati na tortu nanesite glazuru.

Priprema glazure:

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa prelijte po nasjeckanoj čokoladi. Nakon 1-2 min dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete sjajnu kremu/glazuru.

Tortu ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, još bolje da u njemu i prenoći. Ohlađenu tortu poslužite s karamel preljevom ili svježim voćem, primjerice, malinama.

Nastavi čitati

U trendu