Ovaj kolač od jagoda i jogurta je ne samo ukusan, već je i lagan, osvježavajući te jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim izborom za sve, bez obzira na njihov kulinarski nivo
Sastojci:
- 150 g šećera
- 120 ml ulja
- 2 velika jaja ili 3 mala
- 1 žličica naribane kore limuna
- 250 g običnog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
- 300 g brašna oštrog
- 3 žličice praška za pecivo to je malo manje od cijelog
- prstohvat soli
- 500 g jagoda
- od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
- 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati
Priprema:
Pećnicu uključiti na 200°C.
Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo.
Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.
Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 min provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alu foliju ili papir za pečenje. Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.