Poveži se s nama

Ostali sportovi

HPO Hrvatski parasportaši ostvarili sjajne rezultate ususret Parizu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje grupu ljudi, neki stoje, a neki su u kolicima. Radi se o press konferenciji za para sportaše.
Foto: Anita Blažinović

U Parizu ćemo kako sada stvari stoje nastupiti u šest sportova i imamo 17 mjesta na Paraolimpijskim igrama, a očekujemo i dodatna mjesta pa bi mogli imati 20 sportaša na Paraolimpijskim igrama i ponovno niz dobrih rezultata, kazao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

Ovog je ponedjeljka, 27. svibnja, u Hrvatskom paraolimpijskom odboru održana press konferencija povodom sjajnih rezultata hrvatskih parasportaša na Svjetskom atletskom prvenstvu u japanskom Kobeu, na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne, te Europskom prvenstvu u obaranju ruke. Dodajmo tome parakarate i parataekwondo. Hrvatski su parasportaši na tim natjecanjima osvojili 29 medalja, odnosno, 10 zlatnih, 13 srebrnih i 6 brončanih. Konferenciji su nazočili visoki gosti i neki od parasportaša.

-Imamo niz lijepih rezultata u protekla dva tjedna i svima čestitam na tom doprinosu. U paraatletici smo ostvarili dodatne norme za nastup na Paraolimpijskim igrama i u Parizu ćemo kako sada stvari stoje nastupiti u šest sportova i imamo 17 mjesta na Paraolimpijskim igrama, a očekujemo i dodatna mjesta pa bi mogli imati 20 sportaša na Paraolimpijskim igrama i ponovno niz dobrih rezultata – kazao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a.

-Svima koji će otići u Pariz  želim puno sportske sreće i uspjeha, a danas evo ovim prekrasnim mladim ljudima ovdje želim iskreno čestitati i toplo se nadam da će skoro dobiti sportsku dvoranu u kojoj će moći trenirati paraolimpijci i svi sportaši s invaliditetom. Tada ćemo, vjerujem, svjedočiti još većim uspjesima – kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Čak 13 medalja osvojili su hrvatski reprezentativci na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne koje je održano u poljskom Sierakowu. Najuspješnija je bila Nermina Mehulić koja je osvojila četiri medalje pri čemu tri zlata i srebro.

-Još uvijek sam uzbuđena i pod dojmom. Ne mogu vjerovati da sam ja ta koja je uspjela osvojiti 3 zlata i jedno srebro. Sretna sam da sam dio reprezentacije, a jasno zaslužan je i trener koji nas podupire da se trudimo i radimo – kazala je Nermina Mehulić.

Odlične rezultate ostvarili su i hrvatski reprezentativci u para obaranju ruke koji su osvojili čak 10 medalja na Europskom prvenstvu koje se održalo u Bratislavi. Obje zlatne medalje osvojio je Luka Drokan.

Na Svjetskom prvenstvu u Kobeu nastupilo je više od 1.000 atletičara iz 100 zemalja, hrvatski predstavnici su do sada osvojili tri medalje. Ivan Katanušić je u bacanju diska u kategoriji F64 osvojio srebrnu medalju, Velimir Šandor je bio drugi u bacanju diska (F52), dok je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle (F46).

-Bilo je jako dobro Svjetsko prvenstvo. Borio sam se s povredom i razmišljao ići ili ne, ali na kraju je sve super ispalo i zapravo je ovo najveća medalja sa Svjetskog prvenstva u mojoj karijeri – kazao je Ivan Katanušić.

Katanušić je rezultatom u Kobeu samo potvrdio svoj plasman na Paraolimpijske igre koje će se održati u Parizu od 28. kolovoza do 8. rujna i na kojima će braniti tokijsko srebro.

in MREŽA

USUSRET PARIZU Košarkaš u kolicima juriša na svoje treće zlato

Objavljeno

/

Foto: PERAMAX

Postoji život i izvan vašeg invaliditeta. Da, ja sam osoba s invaliditetom, ali sam i ponosan otac. Usto sam ponosan zaposlenik s punim radnim vremenom i trostruki osvajač paraolimpijskih medalja, veli Trevon Jenifer

Poslušaj ovaj članak

Trevon Jenifer duboko je zakoračio u četvrto desetljeće života, a za to se vrijeme okušao u različitim paraolimpijskim sportovima, sve dok mu sudbina nije dodijelila košarku u kolicima.

I karma ga je pomazila, itekako, jer je Trevon postao jedna od ikona američkog paraolimpijskog sporta. Do danas je osvojio tri medalje – po jedno zlato u Rio de Janeiru i Tokiju te broncu u Londonu – a za ovogodišnje se Paraolimpijske igre pripremao s posebnim trenažnim procesom jer, kako sam kaže, iz Pariza se doma ne namjerava vratiti samo sa suvenirima. Zlato je svakako opcija.

Ali on je otac dvoje djece i treninge odrađuje prilagođavajući se njihovu rasporedu. To znači da će obično ići u teretanu kada njegova 8-godišnja kći i 4-godišnji sin odrade svoje vanškolske programe. Trevon je, dakle, ponajprije otac, a tek potom trofejni sportaš.

Danas 35-godišnjak, Trevon se počeo natjecati u atletici i košarci kada je imao tek četiri godine. Od tada je pozitivna snaga inkluzivnosti u sportu i živi dokaz da invaliditet nije nužno hendikep, nego mogućnost za postizanje rezultata kakve brojni sportaši bez tjelesnih ograničenja mogu samo sanjati. Rođen je bez nogu, u provincijalnom gradiću u državi Maryland, pa mu je, kaže, odrastanje s invaliditetom često izazivalo neželjenu pozornost.

– Tijekom mojih godina suočavanja s buljenjem, smijanjem i pokazivanjem kažiprstom, ili samo znatiželjnim pogledima koje mi ljudi upućuju, naučio sam neke korisne stvari. Uz sve ostalo, naučio sam kako komunicirati s djecom i uvjeriti ih da nema ništa loše u tome biti drugačiji – kaže Trevon.

Svojom predanošću i marljivim radom s djecom zavrijedio je duboko poštovanje u svojoj lokalnoj zajednici. Klince i klinceze, naime, neumorno poučava kako mogu nadvladati vlastita ograničenja, unatoč bilo kojoj vrsti invaliditeta.

– Postoji život i izvan vašeg invaliditeta. Da, ja sam osoba s invaliditetom, ali sam i ponosan otac. Usto sam ponosan zaposlenik s punim radnim vremenom i trostruki osvajač paraolimpijskih medalja. To daje poticaj ljudima da shvate kako invaliditet, uz sva ograničenja koja sa sobom nosi, može biti i odskočna daska za ostvarenje najluđih snova – zaključuje Trevon.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Spremni smo za Pariz, dat ćemo sve od sebe

Objavljeno

/

Foto: HPO

Nikada nije bilo teže izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama. Tko izbori nastup na POI je heroj, a tko osvoji medalju je super heroj, rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

Poslušaj ovaj članak

Na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu, koje će se održati od 28. kolovoza do 8. rujna, hrvatske će boje braniti paraolimpijci s golemim iskustvom na međunarodnim sportskim arenama.

Sportaši su to koji iza sebe imaju trofejnu karijeru, a riječ je o parastolnotenisačicama Anđeli Mužinić Vincetić i Heleni Dretar Karić, paraatletičaru Matiji Sloupu te parataekwondoašu Ivanu Mikuliću.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) jučer je u suradnji s dugogodišnjim sponzorom Allianz Hrvatska za novinare upriličio predstavljanje naših trinaest paraolimpijaca koji ovog trenutka sigurno putuju u Pariz. Ta bi se brojka, po završetku kvalifikacijskog procesa, mogla povećati za još sedmoro naših paraolimpijaca.

Stolnotenisačice Mužinić Vincetić i Dretar Karić na dosadašnjim su Paraolimpijskim igrama osvojile dvije medalje – ekipno srebro u Rio de Janeiru i broncu u Tokiju, pa stoga i ne treba čuditi da sportska javnost od njih ima visoka očekivanja. No djevojke se s time pretjerano ne opterećuju, njima je bitno da u Pariz odlaze pune samopouzdanja nakon temeljitih priprema i složenog trenažnog procesa.

– Pokušavamo se ne zamarati s rezultatima – kazala je Helena Dretar Karić.

– Svake Paraolimpijske igre druga su priča, London pamtim po tome što su tribine bile pune što je nama bio šok. U Riju smo osvojile medalju kada nitko od nas to nije očekivao, dok su stadioni u Tokiju, zbog korone, bili sablasno prazni.

Anđela Mužinić Vincetić po četvrti će put nastupiti na Paraolimpijskim igrama i svejedno pred odlazak u Pariz osjeća veliko uzbuđenje te, bez obzira na zavidno sportsko iskustvo, nije sigurna kako će se razvijati priča u Parizu. Helenu i nju čeka žestoka konkurencija za medalje, svaki će osvojeni bod vrijediti zlata.

– Ništa nije isto na bilo kojem od svih dosadašnjih nastupa na Paraolimpijskim igrama. Koliko god sam starija, nadam se da jesam i iskusnija. Što se tiče nastupa u Parizu, možemo očekivati najbolje, ali ne znamo što će se dogoditi. Taktiku moramo redovito mijenjati, jer nijedan meč nije isti, kao ni sama taktika. Tko se uspije adaptirati, taj je pobjednik – rekla je Mužinić Vincetić.

S njom se slaže i naš trofejni parataekwondoaš Ivan Mikulić koji je medalju osvojio na prošlim Igrama u Tokiju, a ove godine ga čekaju još veća iskušenja. Protivnici su dobro proučili njegovu taktiku, a riječ je o najbolje rangiranim borcima na svjetskoj ljestvici. No Ivan svejedno puca od optimizma. Kaže da u Pariz ne bi ni odlazio da ne misli da neće utržiti jednu od medalja.

– Uglavnom, na natjecanje se mora doći s par novih trikova u rukavu. Ako se dođe s istim taktikama, postoji opasnost da izgubiš. Moramo biti svjesni da konkurencija sve gleda i temeljito proučava – rekao je Mikulić.

Paraatletičaru Matiji Sloupu ovo će biti treće Igre. Na pretprošlim u Riju osvojio je osmo mjesto u bacanju kugle, dok je u Tokiju bio četvrti.

– Kvalitetno radim i nadam se dobrom plasmanu. No, teško je išta prognozirati, sve se svede na taj jedan dan i kako si raspoložen – kazao je Sloup.

Na 17. ljetnim Paraolimpijskim igrama u Parizu nastupit će 4400 sportaša koji će se natjecati u 22 paraolimpijske discipline. Na listi hrvatskih putnika za sada su paraatletičari Deni Černi, Ivan Katanušić, Erik Fabijan Kaurin i Matija Sloup, paraplivači Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić, Borna Zohil i Helena Dretar Karić, igrači boccie Anamaria Arambašić i Davor Komar, te parataekwondoaš Ivan Mikulić.

– Nikada nije bilo teže izboriti nastup na Paraolimpijskim igrama. Tko izbori nastup na POI je heroj, a tko osvoji medalju je super heroj – rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, na jučerašnjem druženju s novinarima upriličenom u zgradi Allianza u Zagrebu.

– Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija. Također, više od 2,5 milijuna gledatelja bodrit će paraolimpijske sportaše i sportašice na tribinama i svjedočiti moći paraolimpijskog sporta. Svakako očekujemo fantastičnu atmosferu, na borilištima i izvan stadiona.

Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianza, istaknula kako njezina tvrtka s ponosom prati paraolimpijce kroz sve četiri faze POI – London, Rio de Janeiro, Tokio, Pariz.

– U dugogodišnjem partnerstvu s Hrvatskim paraolimpijskim odborom nit vodilja bilo nam je bavljenje sportom koji mora biti dostupan svima. Sport nije privilegija, već osnovno i temeljno ljudsko pravo. Izuzetno smo ponosni na projekt ‘Trener velikog srca’ – kroz zadnjih deset godina otvorili smo 20 škola djeci s teškoćama u razvoju, od toga dvanaest škola plivanja, četiri škole atletike i četiri škole stolnog tenisa. Ujedno, otvoren je i kamp za djecu s teškoćama u razvoju, na kojemu se pedesetero djece okušalo u raznim sportovima kako bi otkrili i razvijali svoje talente, a ujesen slijede tri nova kampa – u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Ovo pokazuje koliko je sport moćan i kakva je snaga sporta. Danas moramo više nego ikad ulagati u takve projekte, kako bi potaknuli mlade i više djece da se bave sportom i kako bi stvorili buduće generacije paraolimpijaca – poručila je Jakovac.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Infantino pozdravlja zatvorsku presudu navijačima zbog rasizma

Objavljeno

/

Ilustracija prikazuje Giannija Infantina, predsjednika FIFA-e. Nosi formalno odijelo i ima ozbiljan izraz lica. U pozadini se vidi raznolika grupa ljudi različitih etničkih pripadnosti koja stoji zajedno u solidarnosti, s nogometnim stadionom u daljini.
Foto: DALL-E

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino rekao je kako je osuda trojice navijača Valencije na osam mjeseci zatvora zbog rasističkih uvreda prema brazilskom igraču Viniciusu ‘pozitivan korak’

– Zadovoljan sam što vidim čvrstu akciju i kaznu koju su odredile španjolske vlasti u vezi s rasističkim ponašanjem protiv Viniciusa, to je pozitivan korak – napisao je šef Fife na svom profilu na Instagramu.

U ponedjeljak su trojica nogometnih navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Brazilcu Viniciusu Jr., što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španjolskoj.

U Španjolskoj zatvorske kazne kraće od dvije godine za nenasilne zločine rijetko zahtijevaju da optuženi bez prethodnih osuda služi zatvorsku kaznu, tako da će njih troje vjerojatno ostati na slobodi, osim ako ne počine daljnja kaznena djela.

Trojica navijača također su dobili dvije godine zabrane ulaska na nogometne stadione.

Incident se dogodio na Valencijinom stadionu Mestalla u svibnju prošle godine tijekom prvenstvene utakmice kada je Vinicisu vrijeđan na rasnoj osnovi.

– Kao što sam jasno ponovio na nedavnom Kongresu FIFA-e u Bangkoku, ne možemo više prihvatiti ono što se događa na stadionima i na terenu. Naša poruka onima koji se i dalje ponašaju na rasistički način kada su u vezi s nogometom, ovi ljudi moraju biti isključeni, oni više nisu dio naše zajednice ili nogometa – dodao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e je dodao kako se zalaže za ‘priznavanje rasizma kao kaznenog djela’ u svim zemljama svijeta.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

U trendu