Connect with us

Life&Style

GRAY DIVORCE Novi početak u zreloj dobi

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dvije osobe koje sjede na kauču u zatvorenom prostoru, koji izgleda kao čekaonica ili uredski ambijent. Osoba s lijeve strane nosi bijelu košulju i tamne hlače te drži pametni telefon u ruci, djelujući zamišljeno ili zaokupljeno. Osoba s desne strane odjevena je u svijetloružičastu bluzu i crnu suknju, uz crne prozirne najlonke. Ruke su joj sklopljene u krilu, što može sugerirati iščekivanje, nervozu ili jednostavno odmor.
Foto: Pexels

Statistike pokazuju da se broj sivih razvoda udvostručio u mnogim zapadnim zemljama tijekom posljednjih 20 godina. Sociolozi to povezuju s time da današnje generacije u zrelijoj dobi imaju više hrabrosti i mogućnosti za izbor osobne sreće nego prijašnje

Sivi razvod, često nazivan i gray divorce, odnosi se na razvod parova starijih od pedeset godina i postao je sve prisutniji fenomen u suvremenom društvu.

Dok se nekada smatralo da su brakovi s dugim stažem gotovo neraskidivi i da partneri u starijoj dobi ostaju zajedno bez obzira na poteškoće, danas se sve više ljudi odlučuje na novi početak čak i nakon nekoliko desetljeća zajedničkog života. Promijenila su se i društvena očekivanja; ljudi više ne žele samo ‘izdržati’ u braku, nego teže osobnoj sreći, ispunjenosti i kvaliteti života.

Razlozi koji vode sivom razvodu mogu biti brojni i složeni. Često se partneri tijekom godina postupno udalje, a kad djeca odrastu i napuste dom, razlike postanu vidljivije nego prije. Mnogi tada prvi put jasno osjete koliko su se promijenili i kako im zajedničke vrijednosti više nisu iste.

Također, produženi životni vijek donosi osjećaj da ispred njih još stoji dovoljno vremena za novi smjer u životu. Financijska samostalnost, osobito kod žena, dodatno olakšava mogućnost izlaska iz odnosa koji više ne pruža podršku, poštovanje ili emocionalnu bliskost.

Iako sivi razvod može donijeti olakšanje i novu priliku za osobni rast, nosi i mnoge izazove. Emocionalna bol nije ništa manja nego u ranijoj dobi, ponekad je čak i dublja jer partneri iza sebe ostavljaju povijest dugu desetljećima.

Nerijetko se suočavaju s osjećajem gubitka identiteta, budući da su veliki dio života živjeli kao dio para. Osim toga, financijska strana rastave može biti vrlo komplicirana. Dijeljenje zajedničke imovine, mirovinskih prava i osiguranja često je složenije nego kod mlađih parova, a promjene koje nastanu mogu značajno utjecati na kvalitetu života u starijoj dobi.

Zanimljivo je da unatoč tomu što su djeca već odrasla, i na njih sivi razvod ponekad ostavlja traga. Iako su samostalni, mnogi teže podnose rastavu nego što bi se očekivalo, jer im se mijenja duboko ukorijenjen osjećaj sigurnosti koji je obiteljski dom predstavljao. Novi odnosi roditelja, podjela vremena tijekom blagdana ili promjena obiteljskih tradicija mogu izazvati dodatnu napetost.

Brojna istraživanja pokazuju da se broj sivih razvoda u posljednjih dvadeset godina u mnogim zemljama udvostručio. Stručnjaci to povezuju s većim naglaskom na individualnu sreću i osobnu slobodu, uz činjenicu da suvremene generacije imaju više hrabrosti i mogućnosti donositi takve odluke.

Svakako bi se moglo reći da se ovdje radi i o dijelu promašenog života, o svojevrsnoj odgodi osobnog zadovoljstva, jer sivom razvodu najčešće prethodi sivi brak tijekom kojeg prođu desetljeća uz osobu koja vam više ne odgovara. Prema samima sebi najpoštenije je prekinuti loš odnos sada i odmah, jer je moguće da taj ‘idealni trenutak’ čekan godinama nikada neće doći.

Gastro kutak

Brze lasagne u tortilli

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici se nalazi crna tava u kojoj su posložene četiri tortilje punjene mljevenim mesom, rajčicom i rastopljenim sirom. Tortilje su lijepo zapečene, s blagim zlatno-smeđim nijansama, a iz prerezanog dijela izlazi sočan i bogat nadjev. Na vrhu su posipani sitni komadići svježeg peršina koji dodaju malo boje i svježine. U pozadini se na drvenoj podlozi vidi zdjelica s umakom, što dodatno pojačava dojam ukusnog i toplog jela spremnog za posluživanje.
Foto: ChatGPT

Lasagne u tortilli su brzo i jednostavno jelo u kojem se sočno mljeveno meso, kremasti sir i umak od rajčice umotaju u mekane tortille te kratko zapeku. Rezultat je ukusna i praktična verzija lasagna koju možeš držati u ruci i jesti bez puno nereda

Sastojci (za 4 komada):

  • 4 velike tortille
  • 200 g mljevenog mesa (5–6 žlica)
  • 4 žlice pasirane rajčice
  • 4 žlice krem sira ili svježeg sira
  • 4 žlice naribanog sira (gouda ili mozzarella)
  • 1 žlica ulja
  • sol i papar po ukusu
  • po želji: malo origana ili bosiljka

Priprema:

Na tavi zagrijte ulje pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite i začinite po želji. Kada se meso poprži, umiješajte pasiranu rajčicu i kratko kuhajte 2–3 minute da se sve sjedini.

Na svaku tortillu stavite 1 žlicu krem sira, 2 žlice mesa i 1 žlicu naribanog sira. Presavijte tortillu na pola ili je zarolajte poput burrita.

Tortille zapecite u tavi sa svake strane dok ne porumene i dok se sir ne otopi (2–3 minute po strani). Po želji ih možete zapeći i 10 minuta u pećnici na 180 °C.

Nastavite čitati

Life&Style

Naš životni prostor govori tko smo i kako doživljavamo svijet

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje elegantno uređen, otvoreni prostor koji spaja blagovaonicu, dnevni boravak i radni kutak. U prvom planu nalazi se blagovaonski stol s mramornom površinom, okružen sa šest bež tapeciranih stolica s drvenim nogama. Na sredini stola smješten je dekorativni aranžman sa sukulentima, koji prostoru daje svježinu i prirodni ton. Iznad stola visi impresivan luster s višeslojnim staklenim ili kristalnim elementima, a zrcalni panel na stropu dodatno pojačava osjećaj dubine i sofisticiranosti. U pozadini se nalazi udoban dnevni boravak s bijelim kaučem, podnom lampom i malim pomoćnim stolićem. Prostor je vizualno podijeljen crnim staklenim pregradama, koje zadržavaju otvorenost prostora, ali dodaju suvremeni arhitektonski okvir. Desno od dnevnog boravka vidi se radni kutak – mali ured s radnim stolom, policama i računalom, idealan za koncentrirani rad. Zidovi su ukrašeni raznim umjetničkim djelima, uključujući veliku apstraktnu sliku u ružičastim tonovima, koja unosi dozu kreativnosti i topline. Na lijevoj strani fotografije nazire se dio kuhinje s bijelim ormarićima i upečatljivim zidom s tropskim zelenim uzorkom, koji prostoru daje razigranost i karakter. Pod je prekriven svijetlim pločicama, što dodatno doprinosi prozračnosti i svjetlini cijelog interijera.
Foto: Pixabay

U vremenu kada društvene mreže stvaraju dojam da je sve podložno usporedbi i trendu, autentičan dom postaje rijetka vrsta luksuza

Dom nije samo mjesto na kojem živimo, već i prostor koji nesvjesno govori o tome tko smo. Zidovi, predmeti, mirisi i svjetlo koji nas okružuju često više otkrivaju o našim vrijednostima nego riječi. Čak i kada ne slijedimo trendove iz časopisa o interijerima, naš dom postaje svojevrsni manifest – tihi, ali iskren prikaz naših prioriteta, sjećanja i načina na koji doživljavamo svijet.

U nekim domovima prevladava red i minimalizam – svaki predmet ima svoje mjesto, boje su umirujuće, a prostor odiše mirom. Takav ambijent često odražava unutarnju potrebu za jasnoćom i smirenošću, možda kao protutežu buci i kaosu svakodnevice.

U drugima pak vlada topla zbrka boja, knjiga, uspomena i biljaka. Na policama se miješaju putne sitnice, naslijeđeni komadi namještaja i djela lokalnih umjetnika – prostor koji diše individualnošću, gdje je svaka stvar odabrana srcem, a ne katalogom.

Dom može biti i prostor otpora. Onaj tko odbija baciti staru drvenu stolicu i umjesto toga ju obnavlja, pokazuje poštovanje prema održivosti i nasljeđu. Onaj tko zidove ostavlja bijelima jer ne želi ‘lažnu estetiku’ izražava vjeru u jednostavnost. Čak i oni koji žive u malim, naizgled skromnim stanovima, ali ih ispunjavaju pažljivo odabranim detaljima, pokazuju da prostor ne mora biti velik da bi bio snažan izraz osobnosti.

U vremenu kada društvene mreže stvaraju dojam da je sve podložno usporedbi i trendu, autentičan dom postaje rijetka vrsta luksuza. On ne teži da impresionira, već da pruži utočište. To je mjesto gdje se ne moramo pretvarati, gdje su bore na kauču i tragovi života dio ljepote, a ne mana.

Na kraju, naš dom je poput nas samih – nikada dovršen, ponekad nesavršen, ali iskren. I možda baš u toj iskrenosti leži njegova prava ljepota: u činjenici da odražava ono što cijenimo, volimo i čemu težimo, čak i kad to ne planiramo. Jer dom, više od svega, nije prostor koji posjedujemo, nego prostor koji nas odražava.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Cimet rolice s čokoladom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na svijetlom tanjuru nalazi se sedam svježe pečenih cimet rolica, složenih u kružni uzorak poput cvijeta. Svaka rolica ima zlatno-smeđu koricu s jasno vidljivim spiralnim slojevima punjenja od cimeta. Površina im je sjajna, što sugerira da su prelivene glazurom ili šećernim sirupom, dajući im primamljiv, gotovo karameliziran izgled. Tanjur je postavljen na svijetlu podlogu, a u pozadini se nazire bež kuhinjska krpa, koja dodaje domaći, rustikalni ton kompoziciji. Cijela scena odiše toplinom i udobnošću, kao da poziva na zajedničko uživanje uz šalicu čaja ili kave.
Foto: ChatGPT

Cimet rolice s čokoladom su mekani, mirisni pužići od dizanog tijesta punjeni maslacem, cimetom i otopljenom čokoladom. Svaka rolica je topla, slatka i lagano hrskava izvana, a sočna i čokoladna iznutra

Sastojci za tijesto:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca (oko 7 g)
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 šalica mlijeka (mlakog)
  • 3 žlice maslaca (otopljenog)
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 3–4 kocke nasjeckane tamne čokolade (možete dodati i malo čokoladnih kapljica)

Za preljev (po želji):

  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1–2 žlice mlijeka
  • par kapi vanilije ili limunovog soka

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i žlicu šećera. Ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.

Dodajte jaje, otopljeni maslac i ostatak šećera.

Postupno dodajte brašno i prstohvat soli, pa zamijesite meko tijesto (ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna).

Pokrijte i ostavite da se diže oko 1 sat dok ne udvostruči volumen.

Za nadjev u zdjelici pomiješajte omekšali maslac, šećer i cimet.

Razvaljajte tijesto u pravokutnik (debljine oko pola centimetra). Premažite cimet-maslacem, posipajte nasjeckanom čokoladom. Zarolajte čvrsto i narežite na 10–12 kolutića.

Posložite rolice u namašćen kalup (malo razmaknute). Pokrijte i pustite da se dižu još 20 minuta.

Pecite na 180°C oko 20–25 minuta dok ne porumene.

Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i vanilijom te prelijte preko toplih rolica. Ako volite više čokolade, možete dodati i žlicu Nutelle u nadjev.

Rolice su najbolje dok su tople, ali možete ih i lagano podgrijati idući dan.

Nastavite čitati

U trendu