In Metropola

Grad Zagreb za programe u kulturi dodijelio dvostruko više sredstava nego lani

Objavljeno

/

Velik je zaokret oko ulaganja u kulturne objekte, poput Paromlina  koji je najveća kapitalna investicija ovog mandata gradonačelnika pa će uskoro početi i građevinski radovi.

Za programe javnih potreba u kulturi Grad Zagreb je ove godine dodijelio ukupno 8,3 milijuna eura, što je gotovo dvostruko više nego prošle, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da su sredstva za kulturu povećana u svim kategorijama.

Kako je istaknuto u četvrtak na konferenciji za novinare, ove je godine dodijeljeno ukupno 8,3 milijuna eura naspram prošlogodišnjih 4,3 milijuna, a povećan je i broj financiranih programa i broj organizacija. U 2024. odobrena su 1384 programa naspram 1163 programa u 2023. godini.

Tomašević je istaknuo da se ulaganja odnose i na kapitalna ulaganja i na programe za izvaninstitucionalnu kulturu, kulturne ustanove grada Zagreba te investicijsko održavanje kulturnih ustanova. 

“Time pokazujemo da nam nije samo deklarativno stalo do kulture”, rekao je i dodao kako je to u skladu sa strategijom koju je prije nekoliko mjeseci prihvatila gradska skupština. 

Ocijenio je kako takva odluka pokazuje njihovu ambiciju da kulturu vrate na mjesto koje joj i pripada u gradu Zagrebu.

Napomenuo je da su svi natječaji ove godine završili u rekordnom roku te dodao kako će to cijeniti svi organizatori gotovo 1400 programa koji se financiraju iz proračuna grada Zagreba.

Velik je zaokret, naglasio je, oko ulaganja u kulturne objekte, poput Paromlina, koji je najveća kapitalna investicija našega mandata pa će uskoro početi i građevinski radovi.

Iz proračuna grada Zagreba sedam posto za kulturu

“Godine 2021. godine iz proračuna grada Zagreba odlazilo je 5 posto sredstava za kulturu, što je dosta u odnosu na mnoge hrvatske gradove pa i europske gradove”, rekao je Tomašević i dodao kako su sada to podigli na 7 posto ukupnoga proračuna grada Zagreba.

Podsjetio je da je u ukupnom iznosu za sve aspekte kulture za 2021. godinu bilo planirano 95 milijuna eura, a u proračunu za 2024. godinu 168 milijuna eura, što je oko 73 milijuna eura ili 76 posto skoka u ovih samo nekoliko godina.

Naglasio je kako su se isto tako povećala i programska sredstva za kulturne ustanove grada Zagreba u odnosu na prethodnu godinu, za čak 65 posto.

Sredstva za kulturne ustanove i njihovo održavanje i opremanje u odnosu na 2021. povećana su peterostruko, a trostruko povećanje je u odnosu na prošlu godinu, rekao je Tomašević.

Smatra kako će se sve to vidjeti u njegovoj viziji kulture koja nije elitistička. 

Očekuje od svih gradskih ustanova da se otvore prema lokalnoj zajednici i prema različitim korisnicima, a kulturne ustanove pozvao je da više surađuju međusobno i s izvaninstitucionalnim kulturnim organizacijama.

Kultura treba biti dostupna svima, a to znači kultura po kvartovima pa smo ove godine i povećali sredstva za tu namjenu, napomenuo je zagrebački gradonačelnik.

Na pitanje je li povećan proračun za kulturu zato što su biračko tijelo koje preferira kulturu njegovi glasači, Tomašević je odgovorio kako oni ne štede nego ulažu u sve segmente, a ne samo u kulturu. Zahvaljujući racionalnoj štednji i europskim fondovima ulaže se u sve segmente – promet, sport, obrazovanje i u dječje vrtiće, dodao je. 

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Emina Višnić istaknula je kako se ovakvim rastom financiranja ostvaruje dodatna potpora za već etablirane programe, ali se otvara i prostor za rast kvalitete i opsega programa koji su ranije bili znatno podfinancirani, te za razvoj novih programa.

Hina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

U trendu

Exit mobile version