Poveži se s nama

In Metropola

Grad Zagreb povećao proračun za osobe s invaliditetom za 80 posto

Objavljeno

/

Slika prikazuje tri osobe koje sjede u invalidskim kolicima i jednu koja kleči između njih. U pozadini je božićno drvce i biljka. Oni su unutra, što se vidi po pločicama na podu i utičnici na zidu. Jedna osoba nosi žutu majicu, druga je u formalnoj odjeći s jaknom i košuljom, treća osoba nosi crni džemper s Mickey Mouse dizajnom, a četvrta osoba je u bijeloj majici.
Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je dva nova prostora u kojima će Centar Novi Jelkovec pružati usluge osobama iz spektra autizma, pri čemu je istaknuo veliki rast ulaganja Grada Zagreba u 2024. godini za potrebe osoba s invaliditetom

– U proračunu za sljedeću godinu, kad govorimo ukupno o osobama s invaliditetom, gradski proračun povećava se za 80% u odnosu na 2023. godinu, uključujući razvoj socijalnih usluga i kapitalna ulaganja – istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

– Ono što nam je posebice bitno je da svako dijete s teškoćama u razvoju u Zagrebu dobije potrebne usluge na vrijeme, jer je upravo rana intervencija presudan čimbenik za njihovu daljnju integraciju i razvoj.

Uz dvije lokacije u Novom Jelkovcu, u 2024. Centar će djelatnost proširiti na dodatne tri lokacije: jednu na Jarunu i dvije u Španskom. Ujedno, ustanova Mali Dom, koja pruža usluge rehabilitacije djece i mladih, također će otvoriti dvije nove lokacije.

– U Proračunu za 2024. godinu za Centar Novi Jelkovec osigurali smo 2,5 milijuna eura, a za ustanovu Mali Dom 2,9 milijuna eura. Sredstva ćemo usmjeriti ne samo na adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje prostora, već i na nova zapošljavanja, što će proširiti paletu usluga koje će biti dostupne većem krugu korisnika. Uz to, Centru za rehabilitaciju Silver povećali smo proračunska sredstva u 2024. godini na gotovo 1,4 milijuna eura – dodao je gradonačelnik Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je i da će ustanova za rehabilitaciju SUVAG dobiti novu ambulantu za ranu razvojnu podršku na Žitnjaku, a posebno je istaknula ulaganja povezana s potrebama osoba iz autističnog spektra.

– Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom stalan je i sveobuhvatan proces, a upravo našim pristupom i navedenim poboljšanjima pokazali smo da želimo bolje razumjeti njihove potrebe, ali i potrebe njihovih obitelji, odgovoriti na njih i postaviti nove, šire mogućnosti – naglasila je zamjenica Dolenec.

Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec rehabilitacijska je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Osnovana je radi osiguravanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim teškoćama.

Izvor: Grad Zagreb

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

In Metropola

ZAGREB Od 15. lipnja nova pilot usluga besplatnog javnog prijevoza ‘Fulir’

Objavljeno

/

Na slici se nalazi niz plavih električnih vozila za prijevoz putnika s natpisom "ZET". Vozila su parkirana u ravnoj liniji jedno iza drugog. Svako vozilo ima bijela sjedala raspoređena u dva reda s upravljačem ispred prednjeg sjedala. Vozila imaju zaštitne nadstrešnice i prozirna prednja stakla. Na boku vozila je vidljiv logotip "Yamaha". Pozadina slike prikazuje ogradni zid i parkirane automobile.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb pokreće pilot uslugu besplatnog javnog prijevoza u pješačkoj zoni središta grada. Prijevoz malim električnim vozilima ‘Fulir’ bit će dostupan od subote, 15. lipnja, omogućujući građanima i turistima ekološki prihvatljiv način kretanja

– ‘Fulir’ je više od usluge prijevoza. To je korak prema održivijem, pristupačnijem i srdačnijem Zagrebu koji će mnogima olakšati svakodnevicu i poboljšati kvalitetu života u centru – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnivši da je usluga prvenstveno namijenjena starijim osobama, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali će biti dostupna i ostalim građanima i turistima.

Mali električni automobili kapaciteta 5 putnika plus vozač, bit će dostupni od 8 do 20 sati, vikendom i praznicima sve do kraja listopada. Usluga je besplatna i može se naručiti putem telefona na brojeve 091/1111-425 i 091/1111-426. Vozači će sami odgovarati na pozive i dogovarati lokacije i rute.

Naziv ‘Fulir’ izabran je u čast nezaboravnog lika iz najzagrebačkijeg filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a koncept je inspiriran uspješnim modelom ‘Kavalira’ u Ljubljani. Uslugu prijevoza će pružati Zagrebački električni tramvaj.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

CENTAR ZA KULTURU MAKSIMIR Provokativna crna komedija ‘Zemlja vukova’

Objavljeno

/

Foto: CKIM

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić

CKIM – Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva zainteresiranu javnost na četvrtu monodramu u Ciklusu Monodrama – Zemlja vukova, 21. lipnja u 20 sati.

Godinu 2024. u CKIM će obilježiti, između ostalog, i početak stvaranja nove kazališne zagrebačke scene, scene Monodrame. Ciklus Monodrama ove godine završavaju ‘Zemljom vukova’.

Tonka Mršić ponovno će biti s nama i povesti nas u svijet ove provokativne crne komedije.

Zemlja vukova je šezdesetominutna monodrama koja žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda, a prožeta je autobiografskim elementima.

Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine triju Ličanki u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera, autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, mogućnosti izbora, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice ‘A šta će ljudi reći?’

‘Zemlja vukova’ nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom, napisao je Mladen Radić za Glas Istre.

Nastavi čitati

U trendu