Poveži se s nama

Life&Style

Dvije trećine Hrvata planira odlazak na zimovanje

Objavljeno

/

Ova slika je grafikon u boji koji pokazuje koliko ljudi planira potrošiti novca na zimovanje/putovanje. Postoji pet kategorija iznosa troškova izraženih u eurima, svaka povezana s postotkom ispitanika: Više od 2000 eura - 20%, 1501 do 2000 eura - 16%, 1001 do 1500 eura -15%, 501 do 1000 eura – najduži stupac s 28%, Do 500 eura –21%.
Foto: MojPosao

Nakon božićnih melodija i mirisa kolača, došlo je vrijeme za – zimovanje!

MojPosao, vodeći portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj i dio međunarodne Alma Career Grupe, istražio je koliko naših sugrađana u narednim tjednima planira neki oblik zimovanja, odnosno putovanja.

Neki će potražiti toplije krajeve

Čak dvije trećine građana (69%) planira odlazak na zimovanje i/ili putovanje ove zime, a više od polovice (53%) to planira učiniti više puta tijekom zimske sezone. Većina ispitanika koji putuju u zimskim mjesecima (83%) ide na zimovanje, dok manji dio (17%) planira putovanje koje nije vezano uz zimske radosti, pa će tako mnogi otići i u toplije krajeve.

Najčešće trajanje planiranog zimskog odmora iznosi tjedan dana (33%), ili nešto malo kraće – dva do tri dana (27%) te četiri do pet dana 28%). Svaka deseta osoba će na zimovanju provesti više od sedam dana (12%).

Iako za sebe volimo misliti da smo skijaška nacija, za zimovanje u Hrvatskoj odlučuje se manji broj građana (10%), najvjerojatnije zbog malog broja skijališta. Za zimovanje su od Hrvatske popularnije zemlje poput Austrije, Italije, Slovenije, Francuske pa čak i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko novca namjeravaju potrošiti tijekom zimovanja, svaka peta osoba (20%) ističe da se radi o iznosu koji premašuje 2000 eura, 28% ljudi vjeruje kako će potrošiti između 500 i 1000 eura, dok 21% ispitanika planira izdvojiti do 500 eura.

S druge strane, osobe koje će zimovati unutar granice Hrvatske planiraju potrošiti nešto manje novca pa će tako svaka druga osoba (52%) koja će zimovanje ‘odraditi’ u Hrvatskoj potrošiti do 500 eura.

Kraće traje, ali nas više košta

Iako na zimovanje u prosjeku ‘trošimo’ manje dana godišnjeg odmora nego na ljetovanje, ono nas više košta.

Potvrđuje to podatak prema kojem 43% osoba smatra da će na zimovanje potrošiti više novca nego na ljetovanje, dok 29% planira potrošiti jednak iznos kao i tijekom ljetovanja. Tek 28% ljudi na zimovanje planira potrošiti manje novca nego na ljetovanje i to prvenstveno oni koji idu na kraća putovanja i češće putuju unutar Hrvatske.

Imajući u vidu cijene zimovanja ne čudi podatak da se zimovanje ne financira od plaće isplaćene za mjesec u kojem se odlazi na zimovanje, već se najčešće ‘grabi’ u ušteđevinu (82%). Također, suprotno uvriježenom mišljenju, na zimovanje se ne ide ‘na kredit’ (1%) niti na rate (8%), potvrdilo je istraživanje.

Većina ljudi koji ne idu na zimovanje tvrde kako je to prvenstveno zbog nedostatka novca (66%), dok četvrtinu (26%) zimovanje uopće ne interesira. Tek manji dio ispitanika (12%) ističe kako na zimovanje ne idu jer nemaju dovoljno dana godišnjeg odmora, dok ih 7% navodi neke druge razloge.

Izvor: MojPosao

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Rižoto s ciklom i kozjim sirom spoj je kremoznosti i neočekivanog

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s rižotom. Rižoto je obojen u intenzivnu crvenu boju, vjerojatno od cikle, s komadima što izgleda kao kuhana cikla i bijeli kvadratići koji bi mogli biti sir, posipani preko vrha. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg začinskog bilja i naribanim sirom koji izgleda kao parmezan. Ovo jelo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog svoje živopisne boje i potencijalno sofisticiranog načina pripreme koji se koristi u visokoj gastronomiji.
Foto: DALL-E

Elegantno i neobično jelo koje spaja kremastu teksturu tradicionalnog rižota s bogatim, zemljanim okusom cikle i kremasto-slankastim dodirom kozjeg sira. Ovaj rižoto odlikuje se vibrantnom ljubičastom bojom zahvaljujući cikli, što ga čini vizualno atraktivnim na tanjuru

Sastojci:

  • 1 šalica Arborio riže
  • 2 srednje cikle
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca (1 litra)
  • dvije trećine šalice bijelog vina (150 ml)
  • trećina šalice kozjeg sira (100 grama)
  • četvrtina šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • svježi timijan ili peršin za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu
  • balzamični ocat – par kapi po želji

Priprema:

Ako koristite sirovu ciklu, kuhajte je ili pecite u pećnici dok ne omekša, zatim je naribajte ili narežite na sitne komadiće.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.

Dodajte Arborio rižu u tavu i pržite 2-3 minute, dok riža ne postane lagano prozirna.

Dodajte bijelo vino i miješajte dok alkohol ne ispari, a tekućina ne upije.

Počinjemo s dodavanjem vrućeg povrtnog temeljca, kutljaču po kutljaču, uz neprestano miješanje. Svaki put kad riža upije temeljac, dodajte novu kutljaču. Nastavite ovaj postupak oko 15-20 minuta dok riža ne omekša, ali još uvijek ostane al dente.

Dodajte naribanu ciklu u rižoto i dobro promiješajte, pustivši da se sve zagrije i sjedini s rižom.

Umiješajte maslac, kozji sir i parmezan u rižoto. Sir će se otopiti i dati bogatu kremastu teksturu. Dodajte sol i papar po ukusu.

Poslužite rižoto odmah, posut svježim timijanom ili peršinom. Po želji, možete dodati par kapi balzamičnog octa za blagu kiselost koja će pojačati okus cikle.

Ako volite orašaste plodove, možete dodati tostirane lješnjake ili sjemenke bundeve na vrh za dodatnu hrskavost.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene mesne rolice mogu biti sjajan ručak ili večera

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo koje se sastoji od rolnica punjenih mesom omotanih slaninom, posluženih uz pire krumpir i svježe povrće poput cherry rajčica i listova salate. Jelo je ukrašeno grančicama svježeg timijana. Ovo bi moglo biti zanimljivo ili relevantno zbog prikaza atraktivnog i ukusno izgledajućeg obroka koji bi mogao privući ljubitelje hrane ili one koji traže inspiraciju za kuhanje
Foto: DALL-E

Punjene mesne rolice su ukusno i sočno jelo napravljeno od mljevenog mesa, obogaćenog začinima, sirom i aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i peršina. Smjesa se oblikuje u rolice, koje se zatim omataju tankim ploškama pancete ili slanine, čime dobivaju dodatnu hrskavost i slani okus

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine ili svinjetine
  • 1 srednji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica (otprilike 1 šalica)
  • 100 g naribanog sira (otprilike 1 šalica)
  • 2 žlice peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 8 tankih ploški pancete ili slanine
  • ulje za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir i peršin. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Podijelite smjesu na 8 jednakih dijelova. Oblikujte ih u duguljaste rolice. Omotajte svaku rolicu jednom ploškom pancete ili slanine.

U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolice sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 10-15 minuta). Pazite da ih često okrećete kako bi se ravnomjerno ispekle.

Nakon prženja, rolice možete dodatno staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C na 10-ak minuta kako bi se do kraja ispekle, posebno ako su veće.

Punjene mesne rolice poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili salatu po izboru.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Delicija Mediterana je mirisna focaccia

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pečena focaccia, talijanski kruh sličan pizzi. Focaccia je ukrašena cijelim cherry rajčicama, crnim maslinama i grančicama ružmarina. Sve to je raspoređeno po površini kruha koji izgleda mekano i zlatno pečen. U pozadini se nalazi drvena daska za rezanje, posuda s maslinovim uljem, zdjelica s maslinama i posuda sa začinima. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza atraktivnog i ukusnog izgleda focaccie koja može privući ljubitelje talijanske kuhinje ili one koji traže inspiraciju za kuhanje.

Focaccia je talijanski tradicionalni kruh koji je poznat po svojoj sočnosti, mekanosti i hrskavoj vanjskoj korici. Slična je pizzi, ali deblja i obično jednostavnija, bez složenih preljeva. Temelj ovog kruha je jednostavno tijesto koje se može obogatiti različitim začinima i dodacima, poput ružmarina, maslina, rajčica ili luka

Sastojci:

  • 4 šalice glatkog brašna (oko 500 g)
  • 1 i 1 četvrtina šalice tople vode (oko 300 ml)
  • 1 vrećica suhog kvasca (ili polovica)
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 četvrtina šalice maslinovog ulja (plus dodatno za premazivanje)
  • 1 žlica krupne morske soli za posipanje
  • 1 grančica svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog ružmarina)
  • 10-12 cherry rajčica (opcionalno)
  • 10-15 maslina (opcionalno)

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte četvrtinu šalice tople vode s kvascem i jednu čajnu žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira (ako koristite suhi kvasac, možete ga pomiješati izravno s brašnom).

U veliku zdjelu stavite 4 šalice brašna i 1 čajnu žličicu soli. Napravite udubinu u sredini i ulij aktivirani kvasac, preostalu toplu vodu (1 šalicu) i četvrtinu šalice maslinovog ulja.

Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga malo uljem i ostavite u zdjeli prekrivenoj krpom da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Kada se tijesto digne, prebacite ga na lim za pečenje namazan maslinovim uljem. Lagano razvucite tijesto prstima u pravokutni oblik.

Prstima napravite udubljenja po površini tijesta.

Premažite tijesto maslinovim uljem, posipajte ga 1 žlicom krupne morske soli i 1 žlicom svježeg (ili suhog) ružmarina. Ako želite, dodajte 10-12 cherry rajčica, prerezanih napola, i 10-15 maslina.

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pecite focacciu 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite je par minuta prije rezanja.

Focacciu možete dodatno obogatiti različitim začinima, povrćem ili sirom, ovisno o ukusu.

Nastavi čitati

U trendu