Poveži se s nama

Life&Style

Dvije trećine Hrvata planira odlazak na zimovanje

Objavljeno

/

Ova slika je grafikon u boji koji pokazuje koliko ljudi planira potrošiti novca na zimovanje/putovanje. Postoji pet kategorija iznosa troškova izraženih u eurima, svaka povezana s postotkom ispitanika: Više od 2000 eura - 20%, 1501 do 2000 eura - 16%, 1001 do 1500 eura -15%, 501 do 1000 eura – najduži stupac s 28%, Do 500 eura –21%.
Foto: MojPosao

Nakon božićnih melodija i mirisa kolača, došlo je vrijeme za – zimovanje!

MojPosao, vodeći portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj i dio međunarodne Alma Career Grupe, istražio je koliko naših sugrađana u narednim tjednima planira neki oblik zimovanja, odnosno putovanja.

Neki će potražiti toplije krajeve

Čak dvije trećine građana (69%) planira odlazak na zimovanje i/ili putovanje ove zime, a više od polovice (53%) to planira učiniti više puta tijekom zimske sezone. Većina ispitanika koji putuju u zimskim mjesecima (83%) ide na zimovanje, dok manji dio (17%) planira putovanje koje nije vezano uz zimske radosti, pa će tako mnogi otići i u toplije krajeve.

Najčešće trajanje planiranog zimskog odmora iznosi tjedan dana (33%), ili nešto malo kraće – dva do tri dana (27%) te četiri do pet dana 28%). Svaka deseta osoba će na zimovanju provesti više od sedam dana (12%).

Iako za sebe volimo misliti da smo skijaška nacija, za zimovanje u Hrvatskoj odlučuje se manji broj građana (10%), najvjerojatnije zbog malog broja skijališta. Za zimovanje su od Hrvatske popularnije zemlje poput Austrije, Italije, Slovenije, Francuske pa čak i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko novca namjeravaju potrošiti tijekom zimovanja, svaka peta osoba (20%) ističe da se radi o iznosu koji premašuje 2000 eura, 28% ljudi vjeruje kako će potrošiti između 500 i 1000 eura, dok 21% ispitanika planira izdvojiti do 500 eura.

S druge strane, osobe koje će zimovati unutar granice Hrvatske planiraju potrošiti nešto manje novca pa će tako svaka druga osoba (52%) koja će zimovanje ‘odraditi’ u Hrvatskoj potrošiti do 500 eura.

Kraće traje, ali nas više košta

Iako na zimovanje u prosjeku ‘trošimo’ manje dana godišnjeg odmora nego na ljetovanje, ono nas više košta.

Potvrđuje to podatak prema kojem 43% osoba smatra da će na zimovanje potrošiti više novca nego na ljetovanje, dok 29% planira potrošiti jednak iznos kao i tijekom ljetovanja. Tek 28% ljudi na zimovanje planira potrošiti manje novca nego na ljetovanje i to prvenstveno oni koji idu na kraća putovanja i češće putuju unutar Hrvatske.

Imajući u vidu cijene zimovanja ne čudi podatak da se zimovanje ne financira od plaće isplaćene za mjesec u kojem se odlazi na zimovanje, već se najčešće ‘grabi’ u ušteđevinu (82%). Također, suprotno uvriježenom mišljenju, na zimovanje se ne ide ‘na kredit’ (1%) niti na rate (8%), potvrdilo je istraživanje.

Većina ljudi koji ne idu na zimovanje tvrde kako je to prvenstveno zbog nedostatka novca (66%), dok četvrtinu (26%) zimovanje uopće ne interesira. Tek manji dio ispitanika (12%) ističe kako na zimovanje ne idu jer nemaju dovoljno dana godišnjeg odmora, dok ih 7% navodi neke druge razloge.

Izvor: MojPosao

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

Life&Style

Smanjena razina estrogena može uzrokovati vaginalnu atrofiju

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dvije osobe u krevetu. Jedna osoba je pokrivena dekom i leži, dok druga osoba sjedi na krevetu s prekriženim rukama. Lica osoba su zamagljena. Krevet ima bijelu posteljinu, a zid iza kreveta je sivih i bijelih tonova. Fotografija odaje miran i intiman trenutak.
Foto: Pixabay

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama

Vaginalna atrofija, poznata i kao atrofični vaginitis, stanje je koje se javlja kada dolazi do stanjivanja, suhoće i upale vaginalnih stijenki zbog smanjenja razine estrogena. Najčešće se događa tijekom menopauze, ali se može pojaviti i kod žena koje su prošle histerektomiju, dojilja ili onih koje uzimaju određene hormonske terapije.

Glavni uzrok ovog stanja je smanjena razina estrogena, hormona koji održava zdravlje vaginalnog tkiva. Osim menopauze, vaginalna atrofija može biti posljedica porođaja i dojenja,  kemoterapije ili zračenja kod liječenja raka, uzimanja lijekova koji smanjuju razinu estrogena, uklanjanja jajnika (kirurška menopauza).

Simptomi se razlikuju od žene do žene, ali najčešći uključuju vaginalnu suhoću, peckanje i svrbež, bol tijekom spolnog odnosa (dispareunija), smanjenu elastičnost vagine, povećanu osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava, lagano krvarenje ili iscjedak nakon odnosa.

Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma vaginalne atrofije, uključujući vaginalne hidratantne kreme i lubrikante, hormonske terapije, nehormonske terapije, te promjene u načinu života – redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata fitoestrogenima (soja, lanene sjemenke) i izbjegavanje iritansa poput parfemiranih sapuna.

Vaginalna atrofija može značajno utjecati na kvalitetu života, ali postoje učinkovite metode za ublažavanje simptoma. Ako primijetite znakove ovog stanja, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli najbolji način liječenja prilagođen vašim potrebama.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

Nastavi čitati

U trendu