Poveži se s nama

Life&Style

CUPID’S SPOON Nova međunarodna gastro natjecanja u ovoj godini

Objavljeno

/

U ovoj godini namjera je organizatora da obiđe 45 glavnih gradova u 45 zemalja te da se odaberu najbolji kandidati

Projekt „CUPID`S SPOON“ ove godine u 27 tjedana (između veljače i kolovoza 2024. godine) namjerava obići ukupno 45 glavnih gradova u 45 zemlja. Isto tako organizirat će nacionalna pred natjecanja u svakom od glavnih gradova gdje će se odabrati najsposobniji kandidati i to po dva iz svake zemlje. Polufinalno i finalno natjecanje održat će se u glavnom gradu Republike Hrvatske tijekom listopada 2024. godine.

Uz iskazanu podršku prijatelja i partnera ovog projekta, poseban gastro kamion prilagođen za natjecanje osoba s invaliditetom spreman je da početkom veljače 2024. godine krene u realizaciju projekta. Podršku imaju i od ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom koji duboko vjeruju u ostvarenje svih zadanih ciljeva.

Inače, gastro natjecanje pokrenuto je 2021. godine kao natjecanje za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj s idejom pružanja kulinarskog treninga i edukacije. 

Cilj projekta „CUPID`S SPOON“  nije bilo samo poboljšati šanse na tržištu rada, već povećati vidljivost i proširiti socijalnu svijest o sposobnostima kroz javne nastupe za osobe s invalidtetom. Kao što se pokazalo puno puta u praksi i primjeni na licu mjesta, brojnim sudionicima je ovo iskustvo dalo više samopouzdanja i samopoštovanja kada su odlučili započeti samostalan život.

Gastro natjecanja u Hrvatskoj 2021. i 2022. pokazala su se izuzetno uspješnim. Udruga UNUO i cijeli tim 2023. godine natjecanje su proveli kao paneuropski projekt tijekom kojeg su posjetili 23 države članice Europske unije i Ukrajinu.

U tim zemljama organizirali su prvo Europsko gastro natjecanje s odličnim uspjesima. Namjera organizatora bila je da „CUPID`S SPOON“ postane tradicionalna manifestacija osoba s invaliditetom koja bi se održavala svake godine kako bi što više osoba i izvan granica EU imalo priliku sudjelovati.

Za sve koji žele pomoći ovom projektu donosimo vam kontakt podatke nositelja projekta „CUPID`S SPOON“: Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO, Nadinska ulica 7, 10010 Veliko Polje, Zagreb, Hrvatska, mobitel: +385 91 6003 076, mail: udrugaunuo@gmail.com .

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Kultura

Predstavljen projket ‘AJMO!’ koji dovodi koncerte u manje sredine

Objavljeno

/

Na slici je prikazana panel diskusija s četiri osobe koje sjede na pozornici. S lijeva na desno, tri muškarca i jedna žena. Prva tri muškarca imaju ozbiljan izraz lica, dok žena s desne strane govori u mikrofon. Ispred njih se nalazi stolić s nekoliko čaša vode, papirima, bilježnicom i uređajima za snimanje. U pozadini je veliki prozor s biljkama i zelenilom. Na lijevoj strani je banner s natpisom "WE MOVE MUSIC CROATIA", dok se isti natpis pojavljuje i na projekcijskom platnu s desne strane, uz dodatak riječi "AJMO!".
Foto: Hina/Denis Cerić

Ministarstvo kulture i medija te Ured za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije predstavili su u utorak na konferenciji za novinare pilot projekt ‘AJMO!’ kojemu je cilj podržati koncertne aktivnosti u manjim gradovima u Hrvatskoj

Projektom ‘AJMO!’ se želi podržati i razvijati koncertne aktivnosti u manjim sredinama, a namijenjen je organizatorima koncerata,  uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte, koji bi trebali organizirati najmanje po četiri koncerta, s realističnim i kvalitetno složenim troškovnikom i planom promocije, odnosno četrdeset koncerata u pet mjeseci. 

Ured za izvoz glazbe u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH osigurao je deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata, te im pomaže kako u programskom, tako i u infrastrukturnome smislu.

Korist od ovog projekta trebali bi imati izvođači, njihovi agenti, diskografi, mediji i publika, rečeno je.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Dražen Baljak istaknuo je da koncertnoga kontinuiteta u svim mjestima izvan Zagreba nema. 

– Osim manjka koncerata, oni koji se organiziraju održavaju se najvećim dijelom od početka lipnja do sredine srpnja, čak 80 posto, dakle postoje samo ljeti – kazao je Baljak.

Obuljen Koržinek: Suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek slaže se da je problem centralizacije i sezonalnosti glazbenih događaja još uvijek neriješen.

Ocijenila je da je suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna, o čemu svjedoči i prošlogodišnja suradnja Ureda za izvoz glazbe – We Move Music Croatia koja je urodila showcase Festivalom SHIP u Šibeniku.

– Želimo dati veću vidljivost hrvatskoj glazbi, a podaci iz ZAMP-a upućuju na to da je upravo hrvatska glazba najslušanija – poručila je Obuljen Koržinek.

Poziv za sudjelovanje glazbenika u projektu je završen, a prijavilo se čak 308 glazbenika i glazbenih skupina, rekao je glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Frane Tomašić.

Izvođači će se razvrstati u četiri jakosne skupine, ovisno o popularnosti, a krajnji korisnici – organizatori koncerata – bi iz toga morali izabrati program, dodao je.

Iz svake jakosne skupine organizatori biraju po jednoga izvođača, od 17. lipnja do 15. srpnja. Komisija će rezultate predstaviti do 1. kolovoza. Koncerti čija organizacija bude bila sufinancirana putem projekta ‘AJMO!’ održat će se između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine.

Ovogodišnji Festival SHIP održat će se od 12. do 15. rujna.

Izvor: Hina

Nastavi čitati

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

U trendu