Poveži se s nama

Medicina

CEREBRALNA PARALIZA Prva operacija mozga koja je dala sjajne rezultate

Objavljeno

/

Foto: Medical News

Osmogodišnja djevojčica na kojoj je izvršena operacija danas izgleda znatno bolje. Lakše ju je hraniti, puno bolje spava, nije ni upola toliko razdražljiva

Poslušaj ovaj članak

Prema službenoj definiciji, distonija je oblik cerebralne paralize koji predstavlja doživotno neurološko stanje koje može uzrokovati nekontrolirane i bolne grčeve u cijelom tijelu, ponajprije grčeve mišića.

Kirurzi dječje bolnice Alder Hey u Liverpoolu izveli su revolucionarnu operaciju mozga osmogodišnje djevojčice Hayley, a riječ je o novoj tehnologiji napredne i duboke moždane stimulacije.

Tijekom četverosatne operacije kirurzi su umetnuli sićušne elektrode, male poput zrna riže, u dio Hayleyina mozga koji je odgovoran za kretanje. Spojeni su žicom ispod kože na posebno ugrađenu bateriju. Električni impulsi za modificiranje signala koji uzrokuju simptome distonije automatski se šalju natrag. Elektrode zatim mogu poslati povratne signale iz Hayleyina mozga, koji se mogu analizirati u stvarnom vremenu, kako bi se vidjelo kako stimulacija radi.

Što je zapravo distonija? Distonija je naziv za nekontrolirane i često bolne grčeve mišića. To je obično doživotni problem, ali liječenje može pomoći u ublažavanju simptoma. Može početi u bilo kojoj dobi i zahvatiti cijelo tijelo ili samo jedan njegov dio. Simptomi uz ostalo uključuju nekontrolirane grčeve mišića kada se dijelovi tijela uvijaju u neuobičajene položaje – kao što je vrat iskrivljen u stranu ili stopala okrenuta prema unutra. Simptomi mogu biti kontinuirani ili se pojavljuju i nestaju, a često su potaknuti stresom ili određenim aktivnostima.

– Nova tehnologija BrainSense bilježi podatke o moždanoj aktivnosti izravno iz elektroda implantiranih u pacijentov mozak. To nam pomaže da točno otkrijemo i analiziramo moždane signale koji uzrokuju distoniju. Možemo pristupiti tim podacima i prilagoditi postavke duboke stimulacije mozga, personalizirajući terapiju za najbolji mogući ishod – rekao je neurokirurg Jonathan Ellenbogen.

– Ovo je veliki korak naprijed i nešto što prije nismo mogli. Ovo je također posebno važno kod pacijenata koji su neverbalni, poput Hayley.

Hayley je rođena sa samo 24 tjedna i njezini nekontrolirani pokreti komunikaciju čine gotovo nemogućom.

– Teško je kad nam ne može reći što joj je. Ne može nam reći kada je boli, kada joj je distonija jako loša. Boli li je trbuh ili uho. Tako da joj je jako teško pomoći – rekao je njezin otac Gareth.

Iako rezultati nisu trenutačni, neurokirurzi se nadaju da će pacijenti vidjeti poboljšanje unutar nekoliko mjeseci. Tehnologija duboke moždane stimulacije često se koristi za pacijente s drugim neurološkim oboljenjima, poput Parkinsonove bolesti.

A dobra je vijest da su prvi znakovi za Hayley nakon operacije više no pozitivni.

– Hayley već izgleda smirenije nego što je izgledala kad je došla u kliniku. Stoga se nadamo da će jačati. Lakše ju je hraniti, puno bolje spava, nije ni upola toliko razdražljiva. Puno je sretnija. Početak, nadamo se, svjetlije budućnosti za Hayley i druge pacijente poput nje – zaključio je neurokirurg Ellenbogen.

Iz Svijeta

KORONAVIRUS Tužba protiv farmaceutske tvrtke zbog cjepiva koje je uzrokovalo ‘trajni invaliditet’

Objavljeno

/

Foto: London Imperial College

Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije, izjavila je tužiteljica

Nekoliko tjedana nakon što je korporacija AstraZeneca priznala rijetke nuspojave svog cjepiva protiv covida-19, jedna je žena, koja je sudjelovala u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv koronavirusa, tužila engleskog farmaceutskog diva tvrdeći da joj je cijepljenje uzrokovalo trajni invaliditet. 

Riječ je o Brianne Dressen, 42-godišnjoj američkoj učiteljici iz Utaha.

U Velikoj Britaniji više od 50 ljudi podnijelo je tužbu protiv korporacije jer je zabilježeno više slučajeva rijetkih i ozbiljnih stanja nakon primanja cjepiva.

Stoga je AstraZeneca dobrovoljno povukla odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv korone u Europskoj uniji, ali tek nakon što je dokazano da njihovo cjepivo može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Brianne Dressen u tužbi navodi kako pati od teškog neurološkog stanja, neprestano osjeća probadajuću bol po cijelom tijelu, a dijagnosticirana joj je periferna neuropatija.

– Ova me stvar definitivno udaljila s posla, postala sam osoba s invaliditetom. Još uvijek imam onu užasnu noćnu moru bockanja igala po cijelom tijelu, od glave do pete, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Postala sam sjena onoga što sam prije bila: nesposobna raditi, nesposobna baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, nesposobna biti roditelj kao prije i nesposobna voziti više od nekoliko blokova odjednom – izjavila je Dressen.

Ugledni časopis Current Neurology and Neuroscience Reports još je prošle godine objavio istraživanje čiji rezultati ukazuju na ‘veću pojavu ozbiljnih neuroloških nuspojava od očekivane nakon različitih vrsta cijepljenja protiv covida-19’. Dobar je to šlagvort za sve one covid antivaksere koji najavljuju žestoku pravosudnu bitku protiv svih farmaceutskih kompanija koje su proizvodile cjepivo, a navodno nisu dovoljno obraćale pažnju na nuspojave koje, eto, za posljedicu mogu imati i invaliditet. Za njih je tužba koju je podnijela Brianne Dressen tek početak jednog dugog i iscrpljujućeg maratona.

Nastavi čitati

Medicina

URIHO Ekskluzivni promotivni popust povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Objavljeno

/

Osim na radnu odjeću, popust se odnosi i na medicinsku obuću, a može se iskoristiti u nedjelju i ponedjeljak na prodajnim mjestima ili putem web shopa

Poslušaj ovaj članak

Kao vodeća zaštitna radionica na području RH u proizvodnji radno zaštitne odjeće, ustanova URIHO povodom Međunarodnog dana sestrinstva nudi svojim vjernim kupcima popust od 15% na sav asortiman za liječnike i medicinske sestre.

U nedjelju, 12. svibnja popust se može iskoristiti putem web shopa na sljedećem linku: Kupi – ostvari popust, te unosom promotivnog koda: F9JQH959.

Osim u internet trgovini, promotivni popust na radnu odjeću i obuću za medicinsko osoblje u ponedjeljak, 13. svibnja bit će moguće ostvariti na prodajnim mjestima u gradu Zagrebu i to u Držićevoj 1 i Derenčinovoj 25. 

Inače, ustanova URIHO sinonim je za vrhunsku kvalitetu i udobnost, a kada je u pitanju radna odjeća i obuća, naši dućani ne predstavljaju samo prodajna mjesta, već i destinaciju za sve one koji cijene moderni dizajn te najviše standarde u proizvodnji.

Osim radne odjeće za medicinsko osoblje, ustanova nudi široki spektar radne odjeće i obuće prilagođene različitim industrijama i profesijama. Bez obzira radi li se o zdravstvu, uslužnom ili građevinskom sektoru, pronaći ćete idealno rješenje za svoje potrebe.

Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu.

Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

URIHO se pridružuje globalnom obilježavanju, a u znak dubokog poštovanja prema ovoj zahtjevnoj profesiji, nudi ekskluzivni promotivni popust na svoje proizvode. Iskoristite ovu priliku da sebi ili svojim kolegama priuštite kvalitetne proizvode po povoljnijim cijenama.

Nastavi čitati

Medicina

Hrvatski dan šećerne bolesti pod sloganom ‘Zajedno smo jači’

Objavljeno

/

Na fotografiji je osoba koja koristi glukometar za mjerenje razine šećera u krvi. Osoba ubacuje iglu u prst kako bi dobila kap krvi. Glukometar je plave i crne boje, a lanceta je pričvršćena za njega. U pozadini se nalaze neki zamagljeni objekti, uključujući ono što izgleda kao žuti spremnik i neke papire ili letke. Fokus slike su ruke osobe, što ističe proces provjere razine šećera u krvi kod kuće ili u osobnom okruženju, a ne u kliničkom.
Foto: Pixabay

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću za prošlu godinu, u Hrvatskoj 395.058 osoba boluje od šećerne bolesti, a ranija istraživanja ukazuju na to da tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu

Hrvatski savez dijabetičkih udruga u suradnji s Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a i Društvom za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a kao i drugim stručnim društvima i relevantnim institucijama obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti nizom aktivnosti kako bi podsjetili javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja kao i usvajanja zdravih životnih navika te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

Šećerna bolest predstavlja velik javnozdravstveni problem zbog kontinuiranog porasta broja osoba sa šećernom bolešću. Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u 2022. godini u Hrvatskoj je registrirano 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Budući da oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000.

Ove godine Hrvatski savez dijabetičkih udruga u sklopu obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti prigodno će obilježiti i sedamdesetu obljetnicu svoga osnutka.

Kako bi se lakše suočili sa šećernom bolešću i uspješno se s njom nosili važno je da nismo sami, stoga je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti ‘Zajedno smo jači’.

Zagrebačko dijabetičko društvo pak povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, 14. svibnja ima predstavljanje Javnozdravstvene akcije od 9 do 13 sati na Cvjetnom trgu. Besplatno će mjeriti šećer u krvi, krvni tlak, vaganje, mjerenje visine i opsega struka kako bi se mogao izračunati BMI i procijeniti raspored težine, a građani će moći dobiti savjetovanje s dijabetolozima i nutricionistima.

Nastavi čitati

U trendu