Connect with us

Gastro kutak

Brzi zimski desert – topli kolač s jabukama i cimetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan okrugli kolač s jabukama i cimetom na vrhu, posut šećerom u prahu. Kolač se nalazi na metalnom pladnju, a u pozadini se vidi šalica čaja, drvena kutija s cimetom i cijela jabuka. Kolač je ukrašen štapićima cimeta vezanim konopcem. Atmosfera fotografije je topla i rustikalna, što sugerira domaću i ugodnu atmosferu.
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi nježnu slatkoću jabuka i laganu hrskavost pečenog rubnog dijela kolača. Najbolje ga je poslužiti topao, uz šalicu čaja ili kakaa, a može se dodatno posuti šećerom u prahu ili preliti medom za još bogatiji okus. Idealna slastica za hladne dane i trenutke uživanja

Sastojci:

  • 2 jabuke (oguljene i narezane na tanke ploške)
  • 2 žlice šećera (može i smeđi)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Jabuke pomiješajte s 2 žlice šećera i cimetom pa ostavite sa strane.

U drugoj posudi izmiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u manji namašćen lim ili vatrostalnu posudu. Na vrh posložite jabuke s cimetom i lagano ih utisnite u tijesto.

Pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo – savršeno uz šalicu čaja ili toplu čokoladu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Hrskavi jogurt s medom i orasima za doručak prepun okusa

Objavljeno

/

Napisao/la:

Fotografija prikazuje zdjelu jogurta ili kaše, koja je ukrašena raznim zdravim dodacima. U zdjeli se nalaze orasi, chia sjemenke, kokosove pahuljice, sušene brusnice, zobene pahuljice i med. Sastojci su pažljivo raspoređeni, stvarajući estetski privlačan prikaz. U pozadini se nalaze staklenka meda, drvena žlica za med, te zdjelice s dodatnim sastojcima. Fotografija odiše svježinom i može poslužiti kao inspiracija za zdrav doručak ili međuobrok.
Foto: DALL·E

Hrskavi jogurt s medom i orasima je osvježavajući i hranjiv doručak koji spaja kremastu teksturu grčkog jogurta s hrskavim orašastim plodovima i zobenim pahuljicama. Slatkoća meda savršeno se nadopunjuje s blagom kiselkastošću brusnica, dok kokosovi listići dodaju egzotičnu aromu. Chia sjemenke upijaju tekućinu i stvaraju laganu gelastu strukturu, pružajući dodatnu dozu vlakana i energije

Sastojci:

  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica sjeckanih oraha
  • 1 žlica kokosovih listića
  • pola žlice chia sjemenki
  • pola žlice sušenih brusnica

Priprema:

U čašu ili zdjelicu stavite grčki jogurt.

Po vrhu posipajte zobene pahuljice i orahe.

Dodajte kokosove listiće, chia sjemenke i brusnice.

Prelijte sve s medom i lagano promiješajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Salata s pečenim batatom, slanutkom i feta sirom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji je prikazana šarena salata u zdjeli. Salata sadrži razne sastojke, uključujući cherry rajčice, krastavce, crveni luk, pečeni batat, slanutak, feta sir i listove zelene salate. Sastojci su privlačno raspoređeni u zdjeli, stvarajući estetski ugodan i zdrav obrok. U pozadini se nalaze dodatni cherry rajčice, listovi zelene salate i zdjelica sa slanutkom, što naglašava svježinu i bogatstvo sastojaka. Boje su živahne i privlačne, čineći fotografiju vizualno vrlo zanimljivom.
Foto: DALL·E

Ova salata je hranjiva, zasitna i puna zanimljivih okusa – slatkoća batata i meda, slanoća fete i kiselkastost limuna stvaraju savršen balans. Može biti samostalan obrok

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 srednji batat
  • 200 g kuhanog slanutka (1 konzerva, ocijeđena)
  • pola glavice ljubičastog luka
  • 6 cherry rajčica
  • pola krastavca
  • 100 g feta sira
  • 1 šaka rikule
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica limunovog soka
  • pola žličice kumina ili dimljene paprike
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Ogulite batat i narežite ga na kockice. Pomiješajte ga sa slanutkom, dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, kumin (ili dimljenu papriku), sol i papar. Rasporedite na lim za pečenje i pecite u pećnici na 200°C oko 25 minuta dok batat ne postane mekan i lagano karameliziran.

Dok se batat peče, nasjeckajte ljubičasti luk na tanke trakice, cherry rajčice na polovice, a krastavac na kolutiće.

U zdjeli pomiješajte rikulu, pečeni batat i slanutak, dodajte rajčice, krastavce i luk.

Mrvite feta sir po vrhu. Napravite preljev od 1 žlice maslinovog ulja, limunovog soka i meda pa prelijte preko salate. Lagano promiješajte i poslužite.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladne bananice bez pečenja

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su prikazani čokoladni kolačići koji se nalaze na drvenom tanjuru. Ovi kolačići imaju tamnu čokoladnu glazuru, a unutrašnjost im je ispunjena kremastim nadjevom i komadićima banane. Površina kolačića ukrašena je kokosom i čokoladnim mrvicama. U pozadini fotografije vidljive su cijele banane i zdjelica s kakaom u prahu. Prikaz slastica naglašava njihovu privlačnost i savršen je za ljubitelje čokolade i banana
Foto: DALL·E

Idealne su kao brzinski desert ili zdrava užina jer ne sadrže rafinirani šećer ni brašno. Svaki zalogaj donosi savršen spoj kremaste teksture i hrskave čokoladne glazure

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha
  • pola šalice kokosovih pahuljica
  • jedna četvrtina šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade za preljev – otprilike 7-10 kockica

Priprema:

Banane zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte mljevene bademe, kokos, kakao, med, cimet i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Oblikujte male pravokutne pločice ili kuglice te ih stavite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome prelijte pločice.

Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se stegle.

Ove čokoladne bananice su zdrave, bez rafiniranog šećera i idealne za brzi desert ili užinu.

Nastavite čitati

U trendu