Poveži se s nama

Gastro kutak

Bajadera kolač

Objavljeno

/

Na slici su kolači s crnom i bijelom kremom ili biskvitom, a posloženi su na zelenu podlogu.
Foto: Pexels

Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire

Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 10 žlica vode
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.

Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.

Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.

Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Salata s piletinom i breskvama može biti dobar spoj

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu sa salatom koja sadrži zelenu salatu, rajčice i komade pečene piletine. Scena je vjerojatno postavljena na stolu za obrok, a u pozadini se nazire osoba koja reže hranu na dasci za rezanje. Ova slika može sugerirati fokus na zdravu i uravnoteženu prehranu.
Foto: Pixabay

Ako su vam dosadili svi ‘obični’ načini spremanja piletine, pokušajte joj upariti breskvu. Dobit ćete ukusan i zdrav obrok za vruće ljetne dane

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 breskve narezane na četvrtine
  • 4 žličice octa po izboru
  • 1 žlica meda
  • 50 grama nasjeckanih oraha
  • 110 g zelene salate
  • 100 g feta sira
  • pola ljubičastog luka
  • 1 nasjeckani čili (po želji)

Priprema:

Na zagrijanoj tavici ispecite pileća prsa koja ste narezali na trakice, a zatim ih ostavite sa strane da se ohlade. U istoj tavici zatim ispecite breskve na malo ulja i začinite paprom. Pecite jednu do dvije minute sa svake strane.

Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili, i time zatim polijte salatu i na vrh salate posložite kriške piletine, luka i breskve te posipajte fetom. Prelijte preostalim sokom od pečene piletine i dodajte nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti sa sezamom i kozicama garantiraju super dobar ručak

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s tjesteninom, vjerojatno špagetima, preko kojih su posluženi kuhani škampi.
Foto: Pixabay

Tjestenina je jedna od najzahvalnijih namirnica kada je u pitanju brza priprema obroka. Možete brzo i lako spremiti tjesteninu na salatu ili se držati klasičnih obroka s tjesteninom

Sastojci:

  • 60 g integralnih špageta
  • 1 čajna žličica sezama
  • 1 čajna žličica parmezana
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
  • 1 šalica mladog luka (narezanog na kolutove)
  • 3 rotkvice (narezane na ploške)
  • 1 šalica kozica (odmrznutih)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • rikola
  • crni papar, sol
  • prstohvat origana

Priprema:

Integralne špagete skuhajte prema uputama.

Odmrznute kozice ocijedite i pecite sa svake strane na jušnoj žlici maslinovog ulja.

Maknite kozice pa u istoj tavi dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte rajčice i dinstajte dok ne omekšaju.

Umiješajte kozice i integralne špagete, začinite i posipajte parmezanom i sezamovim sjemenkama.

Poslužite uz zdjelicu salate od mladog luka, rikole i rotkvica.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Ljeto i vruće juhe NE, hladna juha od dinje – DA

Objavljeno

/

Na fotografiji su prikazani komadi svježe narezane dinje u prvom planu, smješteni na drvenom stolu. U pozadini se nalaze različite vrste povrća: crvena paprika, žuta paprika i nekoliko rajčica različitih boja.
Foto: Pixabay

Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. Za ovu našu trebate samo blender i nekoliko sastojaka

Sastojci:

  • 1 dinja
  • sok limete
  • sol i papar
  • 2 žličice kvalitetnog balzamičnog octa

Priprema:

Dinju ogulite, izvadite sjemenke i narežite na manje komade. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Ubacite sok limete, sol i papar te još kratko miksajte.

Smjesu prebacite u dublju zdjelu i stavite na hlađenje. Nakon što se juha ohladila, podijelite je u pet tanjura i ukrasite s nekoliko kapi balzamičnog octa.

Nastavi čitati

U trendu