Sigurno ste svi, barem jednom u životu, probali bajaderu. Ovaj hrvatski brend poznat je diljem Lijepe naše, ali i šire
Ako ste se zaželjeli poznatog okusa iz djetinjstva, napravite ovaj kolač i prisjetite se nekih ljepših dana.
Sastojci:
- 350 g šećera
- 10 žlica vode
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g mljevenih Petit keksa
- 200 g maslaca
- 1 žlica ruma
- 100 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice mlijeka
- 100 g maslaca
Priprema:
Prokuhati šećer, vodu i rum do vrenja, da se šećer rastopi. Umiješati mljevene kekse i orahe, zatim dobro izmiješati. Dodati na listiće narezan maslac sobne temperature. Izmiješati kako bi se sve sjedinilo.
Smjesu razdijeliti u dva jednaka dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.
U kalup 20×30 cm utisnuti prvo tamnu smjesu i poravnati. Na tamnu smjesu raspodijeliti svijetlu smjesu, najprije male djelove razvući među prstima, zatim slagati na tamni dio, popuniti sve rupice, pa i nju poravnati.
Zatim napraviti glazuru. Otopiti čokoladu, dodati maslac i mlijeko, dobro izmiješati pa preliti preko kolača. Protvan u kojem se kolač nalazi prekriti prozirnom folijom.
Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi.
Kad se kolač ohladi, izrezati ga na kocke i poslužiti.