Od kokosa se može napraviti više vrsta kolača, ali samo su jedne, fine i vrlo prepoznatljive – ruske šubarice
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 250 g šećera
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 1 l mlijeka
- 300 g šećera
- 300 g maslaca
- 200 g brašna
- 1 vanilin šećer
- ekstrakt vanilije
- 120 g kokosovog brašna
Sastojci za ukrašavanje:
- 100 g čokolade
- žlica ulja
- kokosovo brašno
Priprema:
Kako bi napravili biskvit, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka, U žumanjke dodati šećer i mutiti dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. U smjesu postepeno dodavati ulje i vodu te ponovno zamutiti kako bi se sve sjedinilo.
U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao te prašak za pecivo. Zatim u tu smjesu lagano dodavati smjesu od žumanjaka i miješati dok se sve ne sjedini. U trećoj posudi umutiti bjelanjke dok se ne dobije čvrsti snijeg, te ga potom umiješati u smjesu od žumanjaka i brašna.
Smjesu za biskvit odvojiti na dva jednaka dijela te svaki od njih staviti peći na 200 stupnjeva na 15 minuta.
Kada su biskviti gotovi, izvaditi ih iz pećnice i dok su još vrući, pomoću kalupa iz njih formirati krugove.
Kako bi dobili kremu, u jednoj posudi pomiješati brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojiti dio hladnog mlijeka te ga postepeno ulijevati u smjesu od brašna i šećera, te istovremeno miješati mikserom dok se ne stvori glatka smjesa. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko bude vruće, u njega dodati prethodno napravljenu smjesu pa kuhati 10 minuta uz stalno miješanje.
Dobivenu kremu maknuti s vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Pokriti je folijom. U drugu posudu dodati omekšali maslac, zatim polagano uz miješanje dodavati dio po dio kreme. Pred kraj miksanja dodati par kapi ekstrakta vanilije.
Kako bi ukrasili šubaricu potrebno je u lonac staviti vodu i na nju staviti vodenu kupelj. Pričekati dok voda zakipi pa smanjiti vatru. U vodenu kupelj staviti čokoladu za kuhanje i žlicu ulja, te pričekati da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, ostaviti je sa strane na 2-3 minute da se malo ohladi.
Dok se čokolada hladi, na polovicu krugova od biskvita razmazati prethodno pripremljenu kremu i poklopiti preostalim krugovima. S ostacima kreme svaki kolač premazati izvana te uvaljati u kokos. Potom žličicom uzeti malo čokolade pa je razmazati na vrh svakog kolača.