Poveži se s nama

Life&Style

Dvije trećine Hrvata planira odlazak na zimovanje

Objavljeno

/

Ova slika je grafikon u boji koji pokazuje koliko ljudi planira potrošiti novca na zimovanje/putovanje. Postoji pet kategorija iznosa troškova izraženih u eurima, svaka povezana s postotkom ispitanika: Više od 2000 eura - 20%, 1501 do 2000 eura - 16%, 1001 do 1500 eura -15%, 501 do 1000 eura – najduži stupac s 28%, Do 500 eura –21%.
Foto: MojPosao

Nakon božićnih melodija i mirisa kolača, došlo je vrijeme za – zimovanje!

MojPosao, vodeći portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj i dio međunarodne Alma Career Grupe, istražio je koliko naših sugrađana u narednim tjednima planira neki oblik zimovanja, odnosno putovanja.

Neki će potražiti toplije krajeve

Čak dvije trećine građana (69%) planira odlazak na zimovanje i/ili putovanje ove zime, a više od polovice (53%) to planira učiniti više puta tijekom zimske sezone. Većina ispitanika koji putuju u zimskim mjesecima (83%) ide na zimovanje, dok manji dio (17%) planira putovanje koje nije vezano uz zimske radosti, pa će tako mnogi otići i u toplije krajeve.

Najčešće trajanje planiranog zimskog odmora iznosi tjedan dana (33%), ili nešto malo kraće – dva do tri dana (27%) te četiri do pet dana 28%). Svaka deseta osoba će na zimovanju provesti više od sedam dana (12%).

Iako za sebe volimo misliti da smo skijaška nacija, za zimovanje u Hrvatskoj odlučuje se manji broj građana (10%), najvjerojatnije zbog malog broja skijališta. Za zimovanje su od Hrvatske popularnije zemlje poput Austrije, Italije, Slovenije, Francuske pa čak i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko novca namjeravaju potrošiti tijekom zimovanja, svaka peta osoba (20%) ističe da se radi o iznosu koji premašuje 2000 eura, 28% ljudi vjeruje kako će potrošiti između 500 i 1000 eura, dok 21% ispitanika planira izdvojiti do 500 eura.

S druge strane, osobe koje će zimovati unutar granice Hrvatske planiraju potrošiti nešto manje novca pa će tako svaka druga osoba (52%) koja će zimovanje ‘odraditi’ u Hrvatskoj potrošiti do 500 eura.

Kraće traje, ali nas više košta

Iako na zimovanje u prosjeku ‘trošimo’ manje dana godišnjeg odmora nego na ljetovanje, ono nas više košta.

Potvrđuje to podatak prema kojem 43% osoba smatra da će na zimovanje potrošiti više novca nego na ljetovanje, dok 29% planira potrošiti jednak iznos kao i tijekom ljetovanja. Tek 28% ljudi na zimovanje planira potrošiti manje novca nego na ljetovanje i to prvenstveno oni koji idu na kraća putovanja i češće putuju unutar Hrvatske.

Imajući u vidu cijene zimovanja ne čudi podatak da se zimovanje ne financira od plaće isplaćene za mjesec u kojem se odlazi na zimovanje, već se najčešće ‘grabi’ u ušteđevinu (82%). Također, suprotno uvriježenom mišljenju, na zimovanje se ne ide ‘na kredit’ (1%) niti na rate (8%), potvrdilo je istraživanje.

Većina ljudi koji ne idu na zimovanje tvrde kako je to prvenstveno zbog nedostatka novca (66%), dok četvrtinu (26%) zimovanje uopće ne interesira. Tek manji dio ispitanika (12%) ističe kako na zimovanje ne idu jer nemaju dovoljno dana godišnjeg odmora, dok ih 7% navodi neke druge razloge.

Izvor: MojPosao

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Palačinke s bogatim nadjevom od gljiva u kremastom umaku

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze dva palačinke punjene gljivama, posluženje na drvenom tanjuru. Palačinke su ukrašene svježim peršinom, a pored njih se nalaze narezane gljive. U pozadini se vidi zdjelica s umakom i vilica. Fotografija prikazuje ukusno pripremljeno jelo koje može biti zanimljivo ljubiteljima palačinki i gljiva.
Foto: DALL·E

Palačinke se pune smjesom od gljiva i sira, potom nježno zarolaju ili presavijaju, te prelivaju toplim umakom. Prigodne su za svečane prigode ili kao raskošan ručak ili večera, uz dodatak svježeg peršina i naribanog sira za završni dodir. Svaki zalogaj donosi sklad kremaste teksture i bogatih aroma, stvarajući nezaboravno kulinarsko iskustvo

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (1 šalica)
  • 100 ml mineralne vode (trećina šalice + 1 žlica)
  • 150 g glatkog brašna (1 šalica + 1 žlica)
  • prstohvat soli
  • malo ulja za pečenje

Za nadjev od gljiva:

  • 400 g gljiva (4 šalice narezanih gljiva)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (2 žličice)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (1 šalica + 1 žlica)
  • 50 g naribanog tvrdog sira (pola šalice)
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Za kremasti umak:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje (tri četvrtine šalice + 2 žlice)
  • 50 g maslaca (4 žlice)
  • 1 žlica brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko i mineralnu vodu. Postupno dodajte brašno i sol, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i pecite tanke palačinke. Odložite ih na stranu.

Na zagrijanoj tavi rastopite maslac ili ulje. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko popržite. Dodajte narezane gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 10 minuta.

Posolite, popaprite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir i kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckani peršin.

Svaku palačinku napunite nadjevom od gljiva, zarolajte ili presavijte u trokut.

U lončiću rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite dok ne postane zlatno. Polako dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kuhajte dok se umak ne zgusne.

Posložite punjene palačinke na tanjur i prelijte kremastim umakom.

Po želji ukrasite svježim peršinom ili naribanim sirom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tjestenina s limunom, rikotom i medom

Objavljeno

/

opiši fotografiju na hrvatski Na fotografiji se nalazi tanjur špageta s kriškama limuna, listovima bosiljka i kuglicama ricotte. Jelo je ukrašeno s nekoliko kriški limuna, posuto sjeckanim začinskim biljem i čili pahuljicama. U pozadini se vide zdjelice s medom i maslinovim uljem, te drvena žlica za med. Na stolu se također nalazi prugasti ubrus i vilica. Jelo izgleda svježe i ukusno, s naglaskom na svijetle i prirodne sastojke.
Foto: DALL·E

Ovaj recept spaja kremastost rikote, svježinu limuna i blagu slatkoću meda. Za dodatnu hrskavost, možete dodati tostirane pinjole ili mljevene bademe. Savršeno za one koji žele nešto neobično i osvježavajuće

Sastojci:

  • 250 g tjestenine ili 2 i pol šalice
  • 150 g rikote ili oko 6 punih jušnih žlica
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • svježi bosiljak ili metvica za dekoraciju
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U zdjeli pomiješajte rikotu, sok i naribanu koricu limuna, med i maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra. Umak treba biti kremast i lagano sladak.

Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu dodajte u zdjelu s umakom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi umak bio gladak.

Dodajte čili pahuljice za laganu pikantnost, ako želite. Ukrasite svježim bosiljkom ili metvicom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Svinjetina s krumpirom iz pećnice za prste polizati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje ukusnu pečenu svinjetinu s hrskavim krumpirima i povrćem, sve predstavljeno u rustikalnom okruženju.
Foto: DALL·E

Svinjetina s krumpirom iz pećnice je jednostavno i izuzetno ukusno jelo koje se sastoji od sočne svinjetine pečene zajedno s aromatičnim povrćem, najčešće krumpirima, mrkvom i lukom. Ovo jelo savršen je spoj mesnate sočnosti i hrskavog, aromatičnog povrća, te je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebno za obiteljske ručkove ili svečane prilike

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjskog pečenja (npr. vratina, but ili kare)
  • 1 i pol kilogram krumpira
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve (po želji)
  • oko 3 i pol jušne žlice maslinovog ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica ružmarina (ili majčine dušice)
  • sol i papar po ukusu
  • oko 6-7 žlica bijelog vina (ili temeljca)

Priprema:

Svinjetinu operite i dobro osušite. Natrljajte je sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Po želji, napravite male zareze u mesu i u njih stavite kriške češnjaka za dodatni okus.

Ostavite meso da odstoji 15-20 minuta kako bi upilo začine.

Krumpir ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i luk narežite na kolutiće, a češnjak grubo nasjeckajte.

Sve posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte ružmarin ili majčinu dušicu za aromu.

U posudu za pečenje stavite povrće, a u sredinu položite začinjeno meso. Prelijte sve s malo maslinovog ulja ili dodajte nekoliko komadića svinjske masti. Ulijte bijelo vino (ili temeljac) kako bi meso ostalo sočno tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pokrijte tepsiju aluminijskom folijom ili poklopcem i pecite oko 45 minuta.

Nakon toga, maknite foliju, okrenite meso i povrće, pa pecite još 30-40 minuta na 180°C dok sve ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.

Narežite meso na kriške i poslužite s pečenim krumpirom i povrćem.

Jelo možete dodatno poslužiti uz salatu ili kisele krastavce.

Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju roštilja u pećnici (ako je imate) na nekoliko minuta.

Nastavi čitati

U trendu