Poveži se s nama

Vijesti

CROWDFUNDING KAMPANJA Podržite nastavak djelovanja Inkluzivne farme u Hrastovici

Objavljeno

/

Inkluzivna farma u Hrastovici pored Petrinje zamišljena je kao budući neovisni centar za življenje mladih osoba s invaliditetom. Trenutno mlade okuplja putem radionica, a kroz izazov se nastoji osigurati daljnji razvoj i rad Inkluzivne farme

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je pokrenula crowdfunding kampanju na platformi ‘Čini pravu stvar’.

Sredstva se prikupljaju namjenski za održavanje aktivnosti Inkluzivne farme, pa iz udruge pozivaju da podržite farmu uplatom i/ili dijelite informaciju dalje.

Udruga razvija Inkluzivnu farmu u Hrastovici, selu 5 kilometara od Petrinje, u ruralnom području, na 2 hektara zemlje, kao model izvaninstitucionalne skrbi i u budućnosti poludnevnog boravka i mjesta neovisnog življenja za osobe s invaliditetom.

Infrastruktura farme (2 plastenika, povišene gredice, kućice za alat i kuhinja za obradu i preradu) postavljena je kroz EU projekt INKLUZIVNA FARMA – TEMELJ SAMOSTALNOG ŽIVOTA koji se provodio 24 mjeseca. U okviru projekta provedene su radionice o uzgoju i branju povrća, bobičastog voća i aromatičnog bilja i obrade voća i povrća.

Članovi udruge prolazili su čitav proces od vađenja sjemena, sijanja, presađivanja, rasta plodova, branja, obrade i prerade te kuhanja.

– Dajte priliku osobama s invaliditetom da izađu iz svojih potresom stradalih domova, da se odvoje od svojih njegovatelja na nekoliko sati u danu, da uživaju u prirodi i svježem zraku i da stječu navike svakodnevnog življenja – poručio je pjevač Luka Nižetić.

Kampanju je podržala i grupa Pavel, novinarka Maja Sever, glumac Goran Grgić i nogometaš Filip Krovinović.

– Ponosan sam što sam ambasador ove kampanje. Ivan, Luca, Ante, Josip, Albina, Ivana, Stefani, Mateo i ostatak ekipe koju ćete upoznati na farmi ne traže sažaljenje već priliku i jednake mogućnosti za sebe u društvu – kazao je Krovinović.

– Put me nekoliko puta nanio u vaš kraj i do Inkluzivne farme i moram reći da sam svaki put bila impresionirana sa svime što ste do sada napravili, s pozitivnom energijom i divnim ljudima. Sjećam se zadnje akcije u kojoj smo kuhali zajedno. Inkluzivna farma, ideja koju pokušavate realizirati je stvarno jedna od boljih, zanimljivijih i korisnijih stvari koju sam u svojoj dugoj karijeri i životu vidjela – poručila je novinarka Maja Sever.

Podržite i vi nastavak djelovanja Inkluzivne farme u Hrastovici i doprinesite sprečavanju socijalne isključenosti mladih osoba s invaliditetom. Svoje donacije možete uplatiti ovdje.

Atletika

POI Paraatletičar Ivan Katanušić peti u bacanju diska

Objavljeno

/

Foto: Daniel Kasap

Osjećao sam da mogu više, ali očito ne mogu. Godina je počela super, onda su krenule neke ozljede koje su me vratile nazad i to je to, kazao je 33-godišnji Katanušić

Hrvatski paraatletičar Ivan Katanušić osvojio je peto mjesto u bacanju diska u kategoriji F64 na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Katanušić je bacio svoj najbolji rezultat ove sezone, 54.28 metara zauzevši petu poziciju. Zanimljivo, u travnju je na SP-u u Kobeu osvojio srebro sa 53.89m, no u Parizu niti pola metara bolji rezultat nije bio dovoljan za ulazak u borbu za medalje.

Slavio je Amerikanac Jeremy Campbell s rezultatom 61.14 obranivši zlato iz Tokija. Bila je to ujedno njegovo ukupno peto paralimpijsko zlato. Drugi je bio Akeem Stewart iz Trindad i Tobaga sa 59.66, dok je broncu osvojio Amerikanac David Blair sa 57.76m.

– Osjećao sam da mogu više, ali očito ne mogu. Godina je počela super, onda su krenule neke ozljede koje su me vratile nazad i to je to – kazao je 33-godišnji Katanušić.

U Pariz je stigao kao paraolimpijski doprvak iz Tokija, te svjetski doprvak iz Kobea ove godine. No, Pariz mu očito nije bio sretan kao Japan.

– Nikada sreće u Parizu. Prošle godine sam ovdje bio četvrti, sada peti – dodao je.

Katanušić je u Tokiju osvojio medalju po jakoj kiši, danas je u Parizu cijeli dana padalo, vrijeme se smirilo tek pred početak natjecanja.

“Baš sam pomislio na tokijski potop, no kiša je u Parizu stala prije natjecanja. Možda bi bilo bolje da nije,” dodao je sa smiješkom.

Ovoga puta na tribinama Stade de Francea je imao posebne navijače, sina Filipa i suprugu Anamari Kožul, bivšu atletičarku.

“Krajem prošle godina dobio sam najveću medalju u svom životu. Bili su na tribinama što mi je davalo posebnu snagu.”

Prošle godine je sina dobio i paraolimpijac Matija Sloup.

“Da, ja njemu pričam kako se uspavljuje beba, a on meni kako se hrani i svima dobro, ha, ha.”

Kazao je i kako se sada želi prvo dobro odmoriti prije donošenja ikakvih odluka.

– Nekada davno sam vruć donosio odluke, sada se moram odmoriti, no mislim da u meni ima još nešto – kazao je na kraju.

Osim paraolimpijskog srebra iz Tokija i svjetskog srebra iz Kobea, osvojio je bronce na SP-u 2017. u Londonu i 2019. u Dubaiju. Osvojio je i šest medalja sa europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

Hina

Nastavi čitati

Osobe s invaliditetom

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA Sufinanciranje autobusnih karata za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Župan Marko Marušić potpisao je ugovor s tri autobusna prijevoznika koji na području BBŽ-a obavljaju javnu uslugu prijevoza putnika u cestovnom prometu

 Bjelovarsko-bilogorska županija (BBŽ) od ove školske godine uvodi sufinanciranje autobusnih karata djeci staroj do šest godina i pojedinim kategorijama osoba s invaliditetom.

Također, učenici srednjih škola i dalje će imati 80 posto popusta na mjesečne karte, a socijalno ugroženi učenici, učenici bez roditelja, učenici nezaposlenih hrvatskih branitelja, kao i učenici koji su djeca stradalnika Domovinskog rata imat će besplatne karte jer će BBŽ subvencionirati preostalih 20 posto troška.

Župan Marko Marušić potpisao je ugovor s tri autobusna prijevoznika koji na području BBŽ-a obavljaju javnu uslugu prijevoza putnika u cestovnom prometu, priopćili su u srijedu iz županije.

U sklopu javne usluge svi učenici srednjih škola već imaju popust od 80 posto, a učenicima spomenutih socijalnih kategorija županija će subvencionirati preostalih 20 posto, tako da će prijevoz za njih i ove godine biti besplatan.

– Novost je da ćemo odsad sufinancirati 60 posto cijene autobusne karte i pojedinim kategorijama osoba s invaliditetom te djeci do šest godina, tako da će korisnici plaćati samo 40 posto ukupne cijene jednosmjerne karte – najavio je Marušić.

Hina

Nastavi čitati

Medicina

DOBRA VIJEST ZA OSI Novo ulaganje u Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama

Objavljeno

/

Foto: sbst.hr

Krapinsko zagorski župan Željko Kolar rekao je da županija ima jasnu strategiju razvoja zdravstvenog turizma te da je jedan od pet strateških projekata dogradnja SB za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice

U Stubičkim Toplicama u  ponedjeljak je potpisan ugovor o izvođenju građevinskih radova u okviru projekta ‘Gradnje bazena i hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice’, koji je ukupno vrijedan 17,6 milijuna eura.

Projekt uključuje gradnju novog smještajnog objekta sa 36 soba i dva apartmana visoke kategorije koji će imati sve potrebne sadržaje medicinskog wellnessa i zdravstvenog turizma, kao i natkrivanje postojećeg bazena koji je otvoren u svibnju 2021., no sada radi isključivo u ljetnim mjesecima.

Projekt sufinancira država s oko 93 posto sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti RH i to u iznosu od 16.452.978 eura, preko poziva Regionalna diversifikacija i specijalizacija Hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Ostala će sredstva osigurati Specijalna bolnica i Krapinsko-zagorska županija kao njezin osnivač.

– Ugovor koji smo danas potpisali u vrijednosti je 13 milijuna i 400 tisuća eura, a odnosi se na građevinske radove. Mi smo već 2019. pristupili projektiranju same faze, a cijeli projekt je bio u pet faza proširenja usluga našim korisnicima, turistima i građanima općine Stubičke Toplice – izjavila je ravnateljica bolnice Zorica Capar.

Krapinsko zagorski župan Željko Kolar rekao je da županija ima jasnu strategiju razvoja zdravstvenog turizma te da je jedan od pet strateških projekata dogradnja SB za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. 

– Investicija je velika, ali najviše volim kad dobijemo 90 posto financiranja iz europskih fondova, uzmemo najpovoljnijeg domaćeg izvođača radova i posao napravimo u zadanom roku te ga predamo djelatnicima bolnice i samim pacijentima na upravljanje – rekao je župan te dodao da se u bolnicu kontinuirano ulaže čitavo vrijeme.

Kolar je zahvalio bivšoj ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac koja se uspjela izboriti za ovakvu vrstu natječaja. 

– Mi smo imali spremnu dokumentaciju koju smo podijelili u nekoliko faza, iz razloga visine ukupne investicije koju si sami nikada ne bismo mogli priuštiti, kako bi je realizirali odjedanput. Ovaj natječaj omogućio nam je da spojimo zapravo tri faze u jednu i da to isfinanciramo u sljedećih 18 mjeseci – dodao je.

Načelnik Općine Stubičke Toplice, Josip Beljak, istaknuo je da je ova investicija jedna od najvećih, ako ne i najveća u povijesti Općine.

Piše: Siniša Kalajdžija

Nastavi čitati

U trendu