Poveži se s nama

Gastro kutak

Ukusno varivo s lećom i povrćem grije tijelo i dušu

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano jelo od leće u dubokom tanjuru. Jelo sadrži kuhane leće, komade crvene rajčice, žute paprike i zelene tikvice. Sve je posuto svježim peršinom. U pozadini se nazire kriška kruha. Ova fotografija može biti zanimljiva zbog prikaza ukusnog i zdravog vegetarijanskog obroka koji je bogat proteinima.
Foto: DALL·E

Može se jesti samostalno ili poslužiti uz krišku hrskavog kruha, a odlično se slaže i s rižom. Ovo varivo s lećom i povrćem pravi je primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti utješno, ukusno i hranjivo jelo koje obogaćuje tijelo i grije dušu

Sastojci:

  • 200 g zelene ili smeđe leće – oko 1 šalica
  • 1 veći luk
  • 2 mrkve
  • 1 srednji krumpir
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 konzerva rajčice (400 g pelati) ili 2 svježe rajčice
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice kurkume, po želji
  • sol i papar, po ukusu
  • maslinovo ulje ili suncokretovo ulje
  • 1,5 l povrtnog temeljca ili vode – 6 šalica
  • svježi peršin

Priprema:

Operite i narežite sve povrće prema navedenom popisu.

U većem loncu zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte češnjak i pržite kratko, samo dok zamiriše.

Dodajte mrkvu, krumpir i papriku u lonac te nastavite pržiti 5-7 minuta, dok povrće malo omekša. Umiješajte crvenu papriku, dimljenu papriku i kurkumu, pa promiješajte.

Dodajte opranu leću, rajčice i lovorov list te sve zalijte povrtnim temeljcem (ili vodom). Promiješajte i pustite da zavrije.

Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte oko 30-40 minuta, ili dok leća i povrće ne omekšaju. Ako voda ispari prije nego što je sve kuhano, dodajte još malo temeljca ili vode.

Oko 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte tikvice. Na kraju kuhanja, začinite solju i paprom prema ukusu.

Maknite lovorov list, pospite svježim peršinom i poslužite toplo uz krišku kruha ili kuhanu rižu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pileća prsa punjena pršutom i sirom stvorena za uživanje

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalazi jelo koje se sastoji od pilećih prsa punjenih šunkom i sirom. Pileća prsa su omotana trakama slanine i prelivena rastopljenim sirom. Jelo je posuto začinskim biljem, a u pozadini se vide kriške pečenog krumpira i zdjela s limetama.
Foto: DALL·E

Ovo je vrlo ukusno jelo koje savršeno kombinira nježnost piletine s bogatim okusom pršuta i rastopljenim sirom. Idealno za posebne prilike ili kada želite impresionirati goste, a pritom je prilično lako za pripremu

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 4 kriške pršuta
  • 4 kriške sira po izboru (npr. gauda ili mozzarella)
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • čačkalice za učvršćivanje

Priprema:

Pileći filee prepolovite po sredini, ali ne do kraja, kako biste ih mogli otvoriti kao ‘džep’.

U svaki file stavite dvije kriške pršuta i krišku sira.

Zatvorite filee i pričvrstite čačkalicama.

Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite filee s obje strane dok ne budu zlatno-smeđi i dobro pečeni.

Poslužite uz prilog po želji, poput pečenog krumpira ili povrća.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Tuna s tjesteninom i povrćem gotova za 20 minuta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom, točnije penne tjesteninom, koja je pomiješana s komadima tune, cherry rajčicama prepolovljenim na pola, zelenim graškom i listićima peršina. Jelo izgleda svježe i ukusno te je posluženo na bijelom tanjuru. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza primamljivog i zdravog obroka koji može poslužiti kao inspiracija za kuhanje.
Foto: DALL·E

Ovaj recept idealan je za one koji žele pripremiti hranjivo jelo u kratkom vremenu. Kombinacija povrća poput paprike, luka i rajčica sa slasnom tunom i tjesteninom stvara skladan okus koji će zadovoljiti sve ukuse

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (2 šalice)
  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 150 g)
  • 1 manja crvena paprika (ili cherry rajčice, po želji)
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar, po ukusu
  • peršin ili bosiljak za dekoraciju (opcionalno)
  • parmezan za posipanje (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, ocijedite je i ostavite sa strane.

Nasjeckajte luk i češnjak, a papriku (ili cherry rajčice) narežite na male komadiće.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje i luk. Pržite luk par minuta dok ne postane staklast, a zatim dodajte češnjak i kratko pržite.

Dodajte papriku i miješajte dok malo ne omekša (oko 3-4 minute). Ako koristite cherry rajčice, dodajte ih u ovoj fazi.

Dodajte tunu (sa ili bez ulja iz konzerve, po želji). Promiješajte sve zajedno i začinite solju i paprom.

Dodajte tjesteninu u tavu s tunom i povrćem. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Ako je potrebno, dodajte još malo maslinovog ulja.

 Po želji pospite sjeckanim peršinom ili bosiljkom i malo parmezana na vrh.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pečeni krumpir s kobasicom i povrćem kad trebate zasitno jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno povrće i kobasice na velikoj metalnoj tavi. Na tavi se nalaze kolutovi crvene i žute paprike, komadići krumpira, kolutovi luka, rajčice narezane na polovice te nekoliko cijelih kobasica. Sve je posuto začinskim biljem poput ružmarina i crnim paprom te izgleda začinjeno i spremno za serviranje. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje čine jelo privlačnim, a može biti relevantna u kontekstu kuhanja ili prezentacije hrane.
Foto: DALL·E

Jelo ima savršenu kombinaciju tekstura i okusa – hrskavi rubovi krumpira, sočne kobasice koje puštaju svoju masnoću i začine, te mekano povrće koje upija sve arome. Ovo je jelo idealno za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i zasitnosti, a možete ga poslužiti uz kiselo vrhnje ili jednostavnu salatu za osvježavajući kontrast

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • 2-3 kobasice (možete koristiti domaće, dimljene ili začinjene po želji)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi ružmarin ili timijan (po želji)
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika i malo čilija (po želji)

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške. Paprike i mrkvu narežite na trakice, a luk na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte.

Narežite kobasice na kolutiće srednje debljine.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpire, paprike, mrkvu, luk, češnjak i kobasice. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, čili i ružmarin (ili timijan) po ukusu. Dobro sve izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

Prebacite sve na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite sastojke u ravnomjernom sloju kako bi se svi sastojci jednako pekli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, ili dok krumpir i povrće ne omekšaju, a kobasice ne postanu hrskave. Povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Možete dodati i druge vrste povrća po želji, poput tikvica ili cherry rajčica, ili dodati začine poput dimljene paprike za dodatnu aromu.

Nastavi čitati

U trendu