Poveži se s nama

Life&Style

Nemojte zanemariti njegu kože i kose na moru

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje mlađu ženu koja leži na pijesku u bijelom jednodjelnom kupaćem kostimu
Foto: Pixabay

Njega kose i kože na moru može biti izazovna zbog specifičnih uvjeta koji mogu isušivati kožu i kosu, poput sunčevih zraka i soli. Evo nekoliko savjeta kako održati zdravlje kose i kože dok uživate na obali

Sve se češće priča o opasnostima koje donosi izlaganje suncu, Ipak, sunce i more nam u razumnoj mjeri trebaju da napunimo baterije. Kako nakon godišnjeg ne bi morali panično zvati frizere i ljuštiti ‘spečenu’ kožu sa sebe, slijedite naše savjete.

Njega kose

Prije ulaska u more, isperite kosu čistom vodom. Ovo može pomoći u smanjenju upijanja soli koja može isušiti kosu.

Prije odlaska na plažu, nanesite regenerator ili masku na kosu. To može pomoći u zaštiti kose od štetnih utjecaja sunca i soli.

Nosite šešir ili kapu kada ste na suncu kako biste zaštitili kosu od izravnog izlaganja UV zrakama.

Koristite sprejeve s hidratantnim svojstvima koji su specijalno dizajnirani za kosu. Ovi proizvodi mogu pomoći u očuvanju vlage u kosi.

Nakon kupanja u moru, isperite kosu s blagim šamponom koji je formuliran za uklanjanje soli bez isušivanja kose.

Pokušajte smanjiti upotrebu toplinskih uređaja za oblikovanje kose, poput sušila za kosu ili pegle, jer oni mogu dodatno isušiti kosu.

Njega kože

Koristite kremu za sunčanje s visokim SPF-om kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka. Nanosite kremu svakih 2-3 sata, posebno nakon plivanja ili znojenja.

Nanesite hidratantnu kremu ili losion nakon svakog tuširanja ili kupanja. Slana morska voda može isušiti kožu, pa je važno nadoknaditi vlagu.

Držite se hidratiziranim iznutra tako što ćete piti dovoljno vode. Ovo pomaže u održavanju optimalne hidratacije kože.

Koristite blage gelove za tuširanje koji ne isušuju kožu. Izbjegavajte proizvode s jakim mirisima ili alkoholom.

Ako primijetite da vam je koža crvena ili nadražena, potražite hlad i izbjegavajte daljnje izlaganje suncu.

Ako dobijete opekline ili nadražaj, aloe vera gel može pomoći u smirivanju kože. Također, hladni oblozi mogu pružiti olakšanje.

Pridržavajući se ovih savjeta, možete uživati u moru bez previše brige o negativnim učincima na kosu i kožu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Parmigiana od patlidžana donijet će na vaš stol okuse Italije

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s hranom koji sadrži jelo koje izgleda kao parmigiana di melanzane, talijansko jelo od patlidžana. Jelo se sastoji od slojeva pečenog patlidžana i umaka od rajčice, prekriveno rastopljenim sirom i začinjeno. Na vrhu jela nalazi se list bosiljka koji dodaje svježinu i boju. Fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza tradicionalnog talijanskog jela koje je popularno u mnogim kulturama, a može biti korisno za ljude koji traže inspiraciju za kuhanje ili žele znati više o različitim kuhinjama svijeta.
Foto: Pixabay

Parmigiana od patlidžana jednostavno je i relativno jeftino jelo, što ga čini popularnim diljem Italije, a i svijeta. To je savršeno jelo za ljubitelje vegetarijanskih opcija i može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Idealno se kombinira s laganom salatom ili svježim kruhom, a može biti i sjajan dodatak raznim priredbama i okupljanjima

Sastojci:

  • 2 patlidžana, srednje veličine
  • 2 šalice pasirane rajčice (500 ml)
  • 1 šalica ribanog parmezana (100 g)
  • 2 šalice naribane mozzarelle (200 g)
  • četvrtina šalice maslinovog ulja (60 ml)
  • pola šalice brašna (za uvaljanje patlidžana)
  • 1 šalica krušnih mrvica (120 g)
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • pola žličice šećera (po želji)
  • 1 žličica suhog origana
  • sol i papar, po ukusu
  • svježi bosiljak, nekoliko listova

Priprema:

Operite patlidžane, narežite ih na ploške debljine oko pola cm.

Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 30 minuta kako bi se izvukla vlaga i gorčina. Zatim ih isperite i dobro osušite papirnatim ručnicima.

U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše (oko 1 minutu).

Dodajte pasiranu rajčicu, šećer, origano, sol i papar po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte svježi bosiljak pred kraj kuhanja.

Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s umućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.

Svaku plošku patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.

U velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje. Pržite patlidžane sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi (oko 2-3 minute po strani). Ostavite ih na papirnatom ručniku da se ocijede od viška ulja.

U posudu za pečenje (otprilike 20×30 cm) stavite malo umaka od rajčice na dno.

Posložite sloj patlidžana, prelijte ga umakom, pospite naribanom mozzarellom i parmezanom.

Nastavite slagati slojeve (patlidžani, umak, sir) dok ne potrošite sve sastojke. Završite s obilnim slojem sira na vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok se sir ne otopi i lijepo ne zarumeni.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se slojevi stabilizirali. Po želji ukrasite s malo svježeg bosiljka.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Neobični muffini s pancetom, sirom i čokoladom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tacnu nekoliko mafini u slanoj varijanti. Pozadina sugerira da se nalaze u baru ili restoranu.
Foto: Pexels

Ovi mafini su savršeni za razne prigode, od neobičnog doručka do sofisticiranih grickalica na zabavama i kao neformalni snack uz čaj ili vino. Njihova kombinacija okusa sigurno će iznenaditi i oduševiti sve koji ih probaju

Sastojci:

  • 4-5 komadića pancete (oko 100 g), narezane na sitne komadiće
  • 1 šalica naribanog sira (oko 100 g, npr. cheddar ili gouda)
  • 1 i pol šalica brašna (oko 190 g)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 3-4 komadića tamne čokolade (oko 100 g), nasjeckane na komadiće
  • 2 jaja
  • 6 žlica mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • prstohvat soli, prstohvat papra
  • 1 žličica suhog timijana ili bosiljka (po želji)

Priprema:

Na tavi prepržite pancetu dok ne postane hrskava. Zatim je maknite s vatre i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

U većoj zdjeli pomiješajte 1 i pol šalicu brašna, 1 žličicu praška za pecivo, 2 žličice kakaa, prstohvat soli, papra i suho začinsko bilje. Dodajte 1 šalicu naribanog sira i nasjeckanu čokoladu, pa sve dobro izmiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 6 žlica ulja i 1 žlicu meda. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte. Dodajte preprženu pancetu i još jednom lagano promiješajte – nemojte previše miješati kako bi mafini ostali lagani i prozračni.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga premažite maslacem. Napunite kalupe smjesom do tri četvrtine visine.

Pecite muffine 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.

Nastavi čitati

Kultura

LADO održao dva koncerta na festivalu Cultura UNAM u Meksiku

Objavljeno

/

Na slici je velika skupina ljudi u narodnim nošnjama, članovi ansambla LADO, koji poziraju na pozornici nakon izvedbe. Svi su odjeveni u tradicionalne hrvatske narodne nošnje i stoje ispred praznog gledališta u velikoj koncertnoj dvorani, što sugerira završetak kulturnog događaja ili koncerta.
Foto: LADO

Hrvatski nacionalni ansambl narodnih plesova i pjesama LADO uspješno je nastupio na prestižnom festivalu Cultura UNAM u Ciudad de Méxicu, održavši dva zapažena koncerta

Ovi nastupi su označili početak Ladovog gostovanja u Meksiku, u sklopu kojeg ansambl slavi svoju 75. obljetnicu.

Na prvom koncertu, održanom 10. listopada u dvorani Sala Miguel Covarrubias, LADO je oduševio publiku plesnim izvedbama, uključujući popularne koreografije kao što su ‘Ladarke’, ‘Valpovačko kolo’ i ‘Lički plesovi’. Među uzvanicima bili su veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, Pjer Šimunović, te počasna konzulica Hrvatske u Meksiku, Laura Martin del Campo Steta, koji su zajedno s meksičkom publikom uživali u bogatoj hrvatskoj kulturnoj baštini.

Drugi koncert, održan 11. listopada, bio je vokalno-instrumentalni, a LADO je izveo najpoznatija glazbena djela iz svog bogatog repertoara. Direktor festivala Cultura UNAM, Juan Ayala, izrazio je svoje oduševljenje Ladovim nastupima, istaknuvši kako je impresioniran raznolikošću hrvatske kulturne baštine te povukao paralelu s kulturnim bogatstvom Meksika.

Zrinka Posavec, umjetnička direktorica Ansambla LADO, izrazila je ponos što je LADO prvi put u svojoj povijesti imao priliku nastupati u Meksiku, dok je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić naglasila kako su ovi koncerti posebno značajni jer obilježavaju 75 godina postojanja ansambla.

LADO nastavlja svoje meksičko gostovanje nastupom na 52. Cervantino festivalu, jednom od najvećih svjetskih kulturnih događanja, gdje se predstavio 14. listopada.

Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.

Nastavi čitati

U trendu