Poveži se s nama

in MREŽA

ZLATAN ALAGIĆ Bosanac s invaliditetom kao inspiracija i za one koji invaliditet nemaju

Objavljeno

/

Foto: SarajevoTimes

Uz sva ta sportska natjecanja, Zlatan ima vremena i za rad u humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba. Kaže da istinsku sreću najviše osjeća kada uspije usrećiti druge ljude

Sve što je do danas postigao 34-godišnji Zlatan Alagić iz Bihaća može poslužiti kao primjer svima onima koji od života ne traže ništa više od životarenja. Uporan i hrabar, neizlječivi optimist, Zlatan je danas inspiracija brojnim ljudima koji žive s invaliditetom. Uz sve ostalo, on sudjeluje na utrkama diljem Europe i penje se na planinske vrhove.

Još u ranom djetinjstvu, dok još nije napunio ni tri godine, Zlatan se morao suočiti s brojnim preprekama koje prate invaliditet. Tog nesretnog dana na ulici ga je pokosio automobil, a posljedica je bila teška ozljeda mozga. U komi je proveo dva mjeseca, a potom mu je dijagnosticirana cerebralna hemipareza, trajno oštećenje jedne strane tijela. No Zlatan nije čovjek koji se lako predaje i odustaje od zacrtanih ciljeva.

Službeno je sudjelovao na više od dvjesto utrka, od Bosne i Hercegovine do velikih europskih maratona.

– Natjecao sam se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izdvojio bih prije svega utrku u Velikoj Kladuši, Kladušku peticu, u našem kantonu Bihaćki polumaraton, a od većih utrka izdvojio bih Beograd, gdje je prošle godine bilo više od dvanaest tisuća trkača – rekao je Zlatan za Sarajevo Times.

– Što se tiče ostalih utrka, sudjelovao sam u maratonima, polumaratonima, ultramaratonima, trail utrkama, utrkama na pet i deset kilometara. Svaka nova utrka, novi grad u koji idemo daje nam nove perspektive u kojima upoznajemo nove nacije i kulture – veli Zlatan.

U njegova sportska postignuća spada i sudjelovanje u ultramaratonu u trajanju od 12 sati, što mu je donijelo priznanje i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Usto se bavi i planinarenjem, a član je bihaćkog udruženja ‘Horizont 2006’. S ovom je bihaćkom ekipom 2013. sudjelovao na Maršu mira ‘Nezuk – Potočari’ koji se održava svake godine u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, a koji je tada bio dug oko 115 kilometara. Zlatan je od tada neizostavni sudionik ovog marša.

Uz sva ta sportska natjecanja, Zlatan ima vremena i za rad u humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba. Kaže da istinsku sreću najviše osjeća kada uspije usrećiti druge ljude.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

In Metropola

Kazalište ‘Novi život’ poziva na predstavu ‘Ne daj se, Njofra!’

Objavljeno

/

Ova ilustracija prikazuje osobu koja jaše rolu toaletnog papira. Osoba je apstraktno dizajnirana s crvenim i zelenim dijelovima na licu i plavom odjećom. Drži konopac koji je povezan s crvenim ključem. Tekst na hrvatskom jeziku ističe naslov “NE DAJ SE, NJOFRA!” i dodatne informacije o predstavi i kazalištu. Ova ilustracija je poster za komediju u dva dijela napisanu od strane Milana Grgića.
Foto: Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ poziva u četvrtak, 22. veljače 2024., u 20 sati, u Narodno sveučilište Sesvete na predstavu Milana Grgića ‘Ne daj se, Njofra!’

– Banalnost, naivnost i prvoloptanje su elementarne čestice smijeha koji je namijenjen svima, receptiran za zabavu i opuštanje, za laku kozmetiku koja uljepšava svakodnevicu i makar privremeno nas udaljava od briga i napetosti. Kažu kako smijeh liječi, kako ozdravlja od pritisaka i loših vijesti pa bi mu se trebalo svakodnevno prepuštati i zaroniti u njega kao u slatku nesvijest. Zavalite se u svoje rezervirano mjesto u kazalištu i virite kroz prozor u život jedne prosječne zagrebačke obitelji, očekujući od svojeg voajerstva inicijalnu kapsulu za užitak. Ovom predstavom vam priušćujemo više od očekivanoga, jer je ovo lako uprizorenje protkano istinskim problemima čija rješenja otežava čangrizavost jednog vremenom pregaženog tate, ali i nesnalaženje mladih u šumi nepotizma i korupcije. No, ne brinite, predstavu potpisuje sretan kraj, iako ‘sranje’ ne prestaje – kažu iz ‘Novog života’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Željko Duvnjak, kostimografiju Vesna Kutnjak, dizajn svjetla Nenad Lalović, grafičko oblikovanje ‘Kuna zlatica’, autor fotografija Jasenko Rasol.

Od uloga, Juricu igra Vojin Perić, Njofru igra Igor Kučević, Elu igra Ružica Domić-Lalović, a Lidiju igra Dorotea Feketić.

Inspicijent je David Čavara, dok su tehnička podrška Andrea Feher, Ana Katarina Ostojić i Andrej Drenski.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju na 01/4812-066 ili na kazaliste@novizivot.hr. Predviđeno je da predstava traje 60 minuta.

Nastavi čitati

U trendu