Poveži se s nama

in MREŽA

VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Zima polarna

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje crvenu šalicu kave u obliku srca koja je postavljena na snijeg. Iz šalice se diže para, stvarajući topao i ugodan kontrast hladnom, snježnom okruženju.
Foto: Pixabay

Najbolje od svega je da se ovih dana zimska hladnoća i snijeg kao senzacija najavljuju, kao da smo usred ljeta, a ne u mjesecu koji u svojem imenu sječu drva krije

Crtu pod 2023. podvukli pa od nje više ništa ne potražujemo.

Nakupilo se tih dana, a bome i mjeseci, al’ bitno da smo s godinom svakom ‘sve mlađi i mlađi’. Činjenica to potvrđena, doduše, nije, al’ osjećaj nutarnji nekako jest pa tako neka i ostane.

Blagdanska euforija za nama, a pred nama ‘najdulji mjesec u godini’. Novčanici se nekako istanjili, a trbusi podebljali, siječanjski blues prste pruža, ta sezonska depresivnost koju tako sugestivno, k’o modni trend, na sve strane promiču.

Al’ ‘najbolje od svega’ je da se ovih dana zimska hladnoća i snijeg kao senzacija najavljuju, kao da smo usred ljeta, a ne u mjesecu koji u svojem imenu sječu drva (kojim smo se dobro grijali) krije. Jer one lijepe izraze ‘ciča zima’, ‘snijeg škripi pod nogama’, ‘zubato sunce’, ‘noćas će zeko tražiti svoju majku’ stariji skoro pa i zaboravili, a mlađi niti prilike naučiti nisu imali.  

I zato minulu površnu radost kupovanja i puzeći tugaljivi blues zamijenite onime što se ne bez razloga od pamtivijeka zimskim radostima zove. Pa neka i debelih minusa bude jer oni su i prirodni i zdravi i energetski poticajni k tome. Bolje (‘psiho’)terapije u ovo doba godine nema pa prirodi zahvalan treba biti što nam je upravo sada šalje i nudi.

I zato – sve kape, rukavice i šalove, koje ste ispod Božićnog drvca našli, u pogon stavite i sljedećih dana na svježi, mrzli zrak, il’ šetnjom, il’ trkom pa da vidite kako će se i bezvoljnost i tugaljivost i depresivnost u hipu odagnati, a životni sokovi p(r)obuditi. A iza toga na vrući čaj u toplinu doma, s nosom priljubljenim uz prozorsko staklo pa nanj’ huuučite, huuučite i prstom po tome crtajte…

‘Zima, zima, e pa šta je,
ako j’ zima, nije lav!
Zima, zima, pa neka je,
ne boji se k’o je zdrav!’

I uz ove stihove J. J. Zmaja, sa sjećanjima na prošlost i realnošću sadašnjosti, uživajte u danima svim – pa makar i ‘zimu polarnu’ donijeli.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

in MREŽA

Zaštićeno: Isporučene prve Europske i Nacionalne iskaznice

Objavljeno

/

Fotografija: AKD

Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli unesite vašu lozinku ispod:

Nastavi čitati

in MREŽA

ANKETA Novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje osobu koja tipka na laptopu. Laptop je postavljen na mramorni stol, a pored njega se nalazi čaša soka od naranče sa slamkom. Osoba nosi sat i nekoliko prstena.

Županijska udruga slijepih Split jedan je od partnera na međunarodnom Erasmus+ projektu o zaštitnom zapošljavanju, koji ima za cilj na europskoj razini kreirati novi model zapošljavanja za osobe s invaliditetom

U tu svrhu pripremili su kratku anketu za zaposlenike s invaliditetom kako bi u stvaranje novog modela mogli uvrstiti njihove stvarne potrebe.

Anketa je u potpunosti anonimna i za njezino ispunjavanje nije potrebno više od 5 minuta.

– Bili bismo vam od srca zahvalni kada biste ju proslijedili i motivirali svoje zaposlenike s invaliditetom da ju ispune i na taj način pridonijeli našem istraživanju – kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Anketa će biti aktivna do ponedjeljka, 26. veljače 2024.

U slučaju da imate dodatnih pitanja, slobodno im se obratite na split@udrugaslijepih.hr ili na 092/390-7726.

Poveznica na anketu nalazi se ovdje.

Nastavi čitati

In Metropola

Kazalište ‘Novi život’ poziva na predstavu ‘Ne daj se, Njofra!’

Objavljeno

/

Ova ilustracija prikazuje osobu koja jaše rolu toaletnog papira. Osoba je apstraktno dizajnirana s crvenim i zelenim dijelovima na licu i plavom odjećom. Drži konopac koji je povezan s crvenim ključem. Tekst na hrvatskom jeziku ističe naslov “NE DAJ SE, NJOFRA!” i dodatne informacije o predstavi i kazalištu. Ova ilustracija je poster za komediju u dva dijela napisanu od strane Milana Grgića.
Foto: Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život'

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ poziva u četvrtak, 22. veljače 2024., u 20 sati, u Narodno sveučilište Sesvete na predstavu Milana Grgića ‘Ne daj se, Njofra!’

– Banalnost, naivnost i prvoloptanje su elementarne čestice smijeha koji je namijenjen svima, receptiran za zabavu i opuštanje, za laku kozmetiku koja uljepšava svakodnevicu i makar privremeno nas udaljava od briga i napetosti. Kažu kako smijeh liječi, kako ozdravlja od pritisaka i loših vijesti pa bi mu se trebalo svakodnevno prepuštati i zaroniti u njega kao u slatku nesvijest. Zavalite se u svoje rezervirano mjesto u kazalištu i virite kroz prozor u život jedne prosječne zagrebačke obitelji, očekujući od svojeg voajerstva inicijalnu kapsulu za užitak. Ovom predstavom vam priušćujemo više od očekivanoga, jer je ovo lako uprizorenje protkano istinskim problemima čija rješenja otežava čangrizavost jednog vremenom pregaženog tate, ali i nesnalaženje mladih u šumi nepotizma i korupcije. No, ne brinite, predstavu potpisuje sretan kraj, iako ‘sranje’ ne prestaje – kažu iz ‘Novog života’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Željko Duvnjak, kostimografiju Vesna Kutnjak, dizajn svjetla Nenad Lalović, grafičko oblikovanje ‘Kuna zlatica’, autor fotografija Jasenko Rasol.

Od uloga, Juricu igra Vojin Perić, Njofru igra Igor Kučević, Elu igra Ružica Domić-Lalović, a Lidiju igra Dorotea Feketić.

Inspicijent je David Čavara, dok su tehnička podrška Andrea Feher, Ana Katarina Ostojić i Andrej Drenski.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju na 01/4812-066 ili na kazaliste@novizivot.hr. Predviđeno je da predstava traje 60 minuta.

Nastavi čitati

U trendu