Connect with us

Gastro kutak

Varivo od graha grije i hrani organizam

Published

on

Na fotografiji je topla i zasitna zdjela variva od graha, bogata bojama i teksturama. Jelo se sastoji od bijelog i crvenog graha, komadića mrkve, krumpira i paprike, sve uronjeno u gusti, tamnocrvenkasto-smeđi umak. Na vrhu variva nalazi se svježi peršin kao ukras, koji dodatno osvježava izgled jela. Zdjela je keramička i postavljena na drveni stol, što doprinosi rustikalnom i domaćem dojmu. Uz varivo je poslužena kriška hrskavog, rustikalnog kruha, idealnog za umakanje u bogati umak. Cijela scena odiše toplinom i ugodnom atmosferom, pozivajući na uživanje u ovom tradicionalnom, hranjivom obroku
foto: DALL·E

Varivo od graha je gusta, topla i okrepljujuća juha koja može biti samostalan obrok ili se poslužiti uz svježi kruh, a po želji se može dodati dimljena kobasica ili panceta za dublji, mesni okus. Svaki zalogaj donosi harmoniju jednostavnih, ali moćnih sastojaka koji se savršeno nadopunjuju

Sastojci:

  • 2 šalice suhog graha (ili 1 konzerva kuhanog graha)
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutiće)
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 2 žlice ulja
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 1 žlica brašna (za zapršku)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice suhog peršina
  • pola žličice suhog timijana
  • 4 šalice vode (ili temeljca)

Priprema:

Ako koristite suhi grah, namočite ga preko noći u hladnoj vodi, a zatim ga ocijedite i skuhajte dok ne omekša. Ako koristite konzervirani grah, isperite ga i ocijedite.

U loncu zagrijte ulje pa na laganoj vatri prodinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.

Dodajte mrkvu, krumpir i papriku te ih kratko propirjajte.

Ubacite kuhani grah i zalijte vodom ili temeljcem. Dodajte lovorov list, sol, papar, peršin i timijan.

Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša.

U tavi na malo ulja popržite brašno i mljevenu crvenu papriku, dodajte koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte.

Umiješajte zapršku u varivo i kuhajte još 10 minuta dok se ne zgusne.

Maknite s vatre, izvadite lovorov list i poslužite toplo.

Možete dodati i malo dimljene kobasice ili pancete za bogatiji okus.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

Gastro kutak

Tart s malinama i čokoladom

Published

on

Spoj čokolade, malina i hrskavog tijesta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Tart je klasičan kolač porijeklom iz Francuske, a karakterizira ga hrskava podloga od prhkog tijesta koja se može puniti raznim nadjevima, od voćnih i kremastih do čokoladnih i orašastih

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna (18 jušnih žlica)
  • 60 g šećera u prahu (5 jušnih žlica)
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Za kremu od malina:

  • 250 g svježih ili smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica gustina + 4 žlice vode

Za ganache kremu:

  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu dodajte brašno, šećer, margarin ili maslac sobne temperature, šećer, žumanjke, vanilin šećer i sve izmijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kalup za tart promjera 26 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte između dva papira, zatim tijesto preokrenite u kalup i skinite papir. Papir će vam pomoći da se tijesto ne lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, računajte da bude veličine kalupa, plus bočne stranice.

Prstima utapkajte tijesto po dnu i rubovima kalupa, a višak odrežite.

Tijesto izbockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 20- 25 minuta.

Pripremite kremu od malina. Sjedinite maline i šećer, a kad smjesa zakuha dodajte gustin pomiješan s vodom. Vruću kremu rasporediti po tijestu.

Čokoladu nasjeckajte na sitne kockice, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade. Pripremljeni ganache prelijte preko kreme od malina i poravnajte.

Hladite najmanje tri sata pa ukrasite po želji.

Continue Reading

U trendu