Connect with us

Gastro kutak

SAM SVOJ PIZZA MAJSTOR Jedna posve drugačija Margherita

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pizza s rastopljenim sirom. Vidljiv je jedan podignut komad pizze, iz kojeg se proteže nit rastopljenog sira, što ukazuje na to da je pizza vruća i svježe pečena. U pozadini su vidljivi svježi sastojci poput rajčica i zelenog bilja, što može sugerirati svježinu i kvalitetu korištenih namirnica.
Foto: Pixabay

Pizza Margherita je klasik koji je osvojio svijet svojom jednostavnošću i okusom. Tri osnovna sastojka (rajčica, mozzarella, bosiljak) predstavljaju boje talijanske zastave, a okus je savršen

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 00 ili običnog glatkog brašna)
  • 300 ml mlake vode
  • 10 g soli
  • 5 g šećera
  • 15 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g pelata (konzervirane rajčice) ili domaćeg umaka od rajčice
  • 250 g svježe mozzarelle
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu

Priprema tijesta:

U zdjeli, razmutite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.

U veliku zdjelu stavite brašno i sol, napravite udubinu u sredini i ulijte smjesu s kvascem i maslinovim uljem.

Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da tijesto naraste na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 1-2 sata).

Oblikovanje i premazivanje:

Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na dvije kuglice (za dvije pizze) i razvaljajte svaku kuglicu na pobrašnjenoj površini u tanki krug.

Premažite tijesto pelatima ili umakom od rajčice. Posolite po ukusu.

Dodavanje sira i pečenje:

Na vrh rasporedite komadiće svježe mozzarelle. Dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka.

Pokapajte s malo maslinovog ulja.

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu (obično oko 250°C) i pecite pizzu na jako vrućem limu za pečenje ili kamenu za pizzu 7-10 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo, a sir se rastopi.

Posluživanje:

Izvadite pizzu iz pećnice, prelijte s još malo maslinovog ulja i poslužite odmah.

In Portal

Gastro kutak

Riblji ‘tacos’ s jogurt-limeta umakom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi nekoliko tortilja punjenih mesom. Tortilje su prerezane na pola, tako da je vidljiv njihov nadjev. Nadjev izgleda kao mješavina mesa i umaka, a tortilje su posložene na bijelom tanjuru. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno jelo koje može biti dio meksičke kuhinje.
Foto: Pixabay

Ovo jelo je spoj svježine, lagane začinjenosti i kremaste teksture, idealno za tople dane ili kad želite nešto drugačije od klasične pripreme ribe. Savršeno izbalansiran obrok koji spaja zdravlje i užitak – jede se rukama, ne ostavlja težinu, a okus dugo ostaje u sjećanju

Sastojci (za 2 osobe – 4 tacosa):

Za ribu:

  • 2 fileta oslića ili druge bijele ribe
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice mljevenog kima (ili curryja ako voliš egzotično)
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • pola šalice grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica soka od limete (ili limuna)
  • 1 žličica naribane limetne korice
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • 4 male tortilje (ili tanke lepinje ako nemaš tortilje)
  • 1 šalica naribanog kupusa (ili salate)
  • pola avokada, narezanog (opcionalno)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera ili peršina

Priprema:

Ribu narežite na manje komade, začinite maslinovim uljem, paprikom, kimom, solju i paprom. Ispecite je na tavi 5–6 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.

Umak napravite tako da sve sastojke pomiješate u zdjelici – jogurt, majonezu, limetu i koricu. Ohladite nekoliko minuta u hladnjaku.

Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi (30 sekundi sa svake strane) da omekšaju.

Na svaku tortilju stavite malo kupusa, komadiće ribe, avokado i prelijte umakom. Po želji posipajte svježim korijanderom ili peršinom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Carska pita – brz i ukusan obrok

Objavljeno

/

Napisao/la:

Evo jednostavnog recepta za Carsku pitu – sočan, ukusan i brz obrok koji možete poslužiti u bilo koje doba dana. Carska pita može se jesti topla ili hladna. Idealan je obrok uz jogurt ili salatu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 200 g brašna (10 žlica)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šunke
  • 200 g sira (feta, trapist ili po izboru)
  • 1  tikvica
  • Sol i papar po želji
  • Sezam za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žutanjke, jogurt i ulje. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte naribanu tikvicu (dobro ocijeđenu), nasjeckanu šunku na kockice i izmrvljen sir. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu ulite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Po želji pospite sezamom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Poslužite uz jogurt ili salatu.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Krpice sa zeljem

Objavljeno

/

Napisao/la:

Lagano, a istovremeno zasitno jelo, krpice sa zeljem tradicionalni su specijalitet koji se često poslužuje kao prilog uz mesna pečenja, ali jednako dobro funkcionira i kao samostalan obrok. Ovo tradicionalno jelo priprema se od tjestenine u obliku krpica i dinstanog zelja

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2–3 žlice ulja
  • 1 glavica svježeg kupusa (cca 1,5 kg)
  • 300 g svježe tjestenine (krpice)
  • 50 g pancete
  • Sol, papar po ukusu
  • 1 žličica šećera

Priprema:

Luk i pancetu sitno nasjeckajte. Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na ugrijano ulje dodajte luk i kratko popržite, zatim dodajte pancetu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte kupus, posolite, popaprite, dodajte šećer, podlijte malo vodom i dinstajte dok ne omekša. U međuvremenu skuhajte krpice u posoljenoj vodi i ocijedite ih. Umiješajte krpice u dinstani kupus i sve dobro promiješati dok se ne sjedini. Ukoliko želite na kraju posuti sjeckanim peršinom.

Nastavite čitati

U trendu