Poveži se s nama

Gastro kutak

SAM SVOJ PIZZA MAJSTOR Jedna posve drugačija Margherita

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pizza s rastopljenim sirom. Vidljiv je jedan podignut komad pizze, iz kojeg se proteže nit rastopljenog sira, što ukazuje na to da je pizza vruća i svježe pečena. U pozadini su vidljivi svježi sastojci poput rajčica i zelenog bilja, što može sugerirati svježinu i kvalitetu korištenih namirnica.
Foto: Pixabay

Pizza Margherita je klasik koji je osvojio svijet svojom jednostavnošću i okusom. Tri osnovna sastojka (rajčica, mozzarella, bosiljak) predstavljaju boje talijanske zastave, a okus je savršen

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 00 ili običnog glatkog brašna)
  • 300 ml mlake vode
  • 10 g soli
  • 5 g šećera
  • 15 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g pelata (konzervirane rajčice) ili domaćeg umaka od rajčice
  • 250 g svježe mozzarelle
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu

Priprema tijesta:

U zdjeli, razmutite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.

U veliku zdjelu stavite brašno i sol, napravite udubinu u sredini i ulijte smjesu s kvascem i maslinovim uljem.

Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da tijesto naraste na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 1-2 sata).

Oblikovanje i premazivanje:

Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na dvije kuglice (za dvije pizze) i razvaljajte svaku kuglicu na pobrašnjenoj površini u tanki krug.

Premažite tijesto pelatima ili umakom od rajčice. Posolite po ukusu.

Dodavanje sira i pečenje:

Na vrh rasporedite komadiće svježe mozzarelle. Dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka.

Pokapajte s malo maslinovog ulja.

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu (obično oko 250°C) i pecite pizzu na jako vrućem limu za pečenje ili kamenu za pizzu 7-10 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo, a sir se rastopi.

Posluživanje:

Izvadite pizzu iz pećnice, prelijte s još malo maslinovog ulja i poslužite odmah.

In Portal

Gastro kutak

Neobična palenta s kozjim sirom, orasima i medom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s hranom. Na tanjuru se nalazi kaša, vjerojatno od kukuruznog brašna, prelivena medom i posuta orasima. Na vrhu kaše nalazi se bijeli sir, a sve je ukrašeno grančicama svježeg timijana. U pozadini se vidi staklenka s medom i drvena žlica za med, kao i mala zdjelica sa smeđim šećerom. Fotografija je zanimljiva jer prikazuje ukusno i estetski privlačno jelo koje kombinira različite teksture i okuse.
Foto: DALL·E

Ova palenta je elegantan spoj slatkog i slanog, savršena za one koji traže nešto drugačije. Kremasta baza od kukuruzne palente obogaćena je nježnim kozjim sirom, a hrskavi orasi i blagi okus meda donose zanimljiv kontrast tekstura i okusa

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruzne palente (oko 200 g)
  • 3 šalice vode (oko 700 ml)
  • trećina šalice mlijeka (oko 100 ml)
  • 3 žlice maslaca (oko 50 g)
  • 1 šalica kozjeg sira (oko 100 g; izmrvljenog ili naribanog)
  • pola šalice nasjeckanih oraha (oko 50 g)
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni crni papar (po želji)
  • grančica timijana (za dekoraciju, opcionalno)

Priprema:

U loncu zakuhajte 3 šalice vode i jednu trećinu šalice mlijeka s prstohvatom soli. Kada tekućina počne ključati, smanjite vatru na srednje nisku i polako dodajte palentu, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.

Nakon otprilike 5–7 minuta kuhanja (ovisno o uputama na pakiranju palente), umiješajte 3 žlice maslaca dok se ne otopi i palenta ne postane kremasta.

U još toplu palentu umiješajte šalicu izmrvljenog ili naribanog kozjeg sira. Dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno otopio.

Na suhoj tavi lagano prepržite pola šalice nasjeckanih oraha dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i zamirišu. Pazite da ih ne pregorite.

Toplu palentu podijelite na tanjure ili u zdjelice. Po vrhu pospite pržene orahe, prelijte s 2 žlice meda i, po želji, ukrasite grančicom svježeg timijana.

Ako želite više kremaste palente, dodajte još malo mlijeka (po žlicu odjednom) dok miješate.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Punjene paprike s tunjevinom i povrćem

Objavljeno

/

Zdjela s punjenom paprikom, prelivena rastopljenim sirom, uz ukrasne listiće peršina na rustikalnom drvenom stolu.
Foto: DALL-E

Paprike dolaze u različitim bojama – zelenoj, žutoj, narančastoj i crvenoj – ne zato što su različite vrste, već zato što su u različitim fazama zrelosti. Zelene paprike se beru ranije i imaju blago gorak okus, dok su crvene potpuno zrele i slađe, s više vitamina C i beta-karotena. Crvene paprike sadrže čak 11 puta više beta-karotena od zelenih

Sastojci:

  • 4 svježe crvene ili žute paprike
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku ili maslinovom ulju (cca 160 g po konzervi)
  • 1 šalica kuhane riže (oko 200 g)
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 tikvica, naribana
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g naribanog sira (parmezan ili gauda)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:

Paprike prerežite na pola po dužini i očistite od sjemenki.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte naribanu mrkvu i tikvicu te pirjajte 5 minuta.

Umiješajte ocijeđenu tunjevinu i kuhanu rižu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Napunite polovice paprika pripremljenom smjesom i posložite ih u namašćeni lim za pečenje.

Pospite paprike naribanim sirom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok paprike ne omekšaju, a sir se lijepo zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu salatu po želji.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Caprese salata s mozzarellom i rajčicom

Objavljeno

/

Svježa Caprese salata na bijelom tanjuru, s naizmjeničnim kriškama zrelih crvenih rajčica i kremaste bijele mozzarelle, ukrašena svježim zelenim listovima bosiljka. Salata je lagano prelivena zlatnim maslinovim uljem i tamnim balzamičnim preljevom, uz posip soli i papra. Postavljena je na rustikalnom drvenom stolu uz prirodno svjetlo koje naglašava bogate boje i svježinu sastojaka.
Foto: DALL-E

Mozzarella je kremasti i rastezljivi sir koji potječe iz Italije, gdje se tradicionalno proizvodio od mlijeka vodenih bivola. Danas se većina mozzarelle proizvodi od kravljeg mlijeka jer je ono dostupnije, ali autentična ‘mozzarella di bufala’ i dalje je cijenjena delicija

Sastojci:

  • 250 g (1 šalica) svježe mozzarelle
  • 3 zrele rajčice
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje (ekstra djevičansko)
  • balzamični ocat (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Mozzarellu narežite na tanke kriške. Rajčice operite i narežite na kriške slične debljine kao mozzarellu.

Na tanjur naizmjenično slažite kriške mozzarelle i rajčice, stvarajući redove. Između redova ubacite listove svježeg bosiljka.

Lagano prelijte maslinovim uljem preko složene salate. Po želji, dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa za dodatnu aromu. Posolite i popaprite prema ukusu.

Salatu poslužite odmah kao lagano predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Nastavi čitati

U trendu