Gastro kutak

SAM SVOJ PIZZA MAJSTOR Jedna posve drugačija Margherita

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Pizza Margherita je klasik koji je osvojio svijet svojom jednostavnošću i okusom. Tri osnovna sastojka (rajčica, mozzarella, bosiljak) predstavljaju boje talijanske zastave, a okus je savršen

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 00 ili običnog glatkog brašna)
  • 300 ml mlake vode
  • 10 g soli
  • 5 g šećera
  • 15 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g pelata (konzervirane rajčice) ili domaćeg umaka od rajčice
  • 250 g svježe mozzarelle
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu

Priprema tijesta:

U zdjeli, razmutite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.

U veliku zdjelu stavite brašno i sol, napravite udubinu u sredini i ulijte smjesu s kvascem i maslinovim uljem.

Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da tijesto naraste na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 1-2 sata).

Oblikovanje i premazivanje:

Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na dvije kuglice (za dvije pizze) i razvaljajte svaku kuglicu na pobrašnjenoj površini u tanki krug.

Premažite tijesto pelatima ili umakom od rajčice. Posolite po ukusu.

Dodavanje sira i pečenje:

Na vrh rasporedite komadiće svježe mozzarelle. Dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka.

Pokapajte s malo maslinovog ulja.

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu (obično oko 250°C) i pecite pizzu na jako vrućem limu za pečenje ili kamenu za pizzu 7-10 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo, a sir se rastopi.

Posluživanje:

Izvadite pizzu iz pećnice, prelijte s još malo maslinovog ulja i poslužite odmah.

In Portal

U trendu

Exit mobile version