Pizza Margherita je klasik koji je osvojio svijet svojom jednostavnošću i okusom. Tri osnovna sastojka (rajčica, mozzarella, bosiljak) predstavljaju boje talijanske zastave, a okus je savršen
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna (tip 00 ili običnog glatkog brašna)
- 300 ml mlake vode
- 10 g soli
- 5 g šećera
- 15 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
Za nadjev:
- 200 g pelata (konzervirane rajčice) ili domaćeg umaka od rajčice
- 250 g svježe mozzarelle
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- sol po ukusu
Priprema tijesta:
U zdjeli, razmutite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.
U veliku zdjelu stavite brašno i sol, napravite udubinu u sredini i ulijte smjesu s kvascem i maslinovim uljem.
Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da tijesto naraste na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 1-2 sata).
Oblikovanje i premazivanje:
Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na dvije kuglice (za dvije pizze) i razvaljajte svaku kuglicu na pobrašnjenoj površini u tanki krug.
Premažite tijesto pelatima ili umakom od rajčice. Posolite po ukusu.
Dodavanje sira i pečenje:
Na vrh rasporedite komadiće svježe mozzarelle. Dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka.
Pokapajte s malo maslinovog ulja.
Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu (obično oko 250°C) i pecite pizzu na jako vrućem limu za pečenje ili kamenu za pizzu 7-10 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo, a sir se rastopi.
Posluživanje:
Izvadite pizzu iz pećnice, prelijte s još malo maslinovog ulja i poslužite odmah.
In Portal