Poveži se s nama

Gastro kutak

Uskrs je blizu, a ništa bez kraljice stola, pince

Objavljeno

/

Na fotografiji je ukusno izgledajući kruh posut šećerom, postavljen na drvenu dasku i bijelu čipkastu podlogu. U pozadini se vide zeleno lišće i žuti limuni, stvarajući kontrast s glavnim objektom. Kruh ima zlatnosmeđu koru i izgleda mekano i sočno. Također se vidi staklena posuda u pozadini, vjerojatno s pićem ili uljem.

Pinca, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri, a rado je jedu i u drugim krajevima. Ovo je recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1 jaje
  • po želji listići badema

Priprema:

U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.

Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo je direktno naribajte.

Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže otprilike 3 sata.

Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.

Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.

Napomena: Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Priuštite si ove zobene keksiće za doručak ili međuobrok

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan ugodan ambijent za ispijanje kave. Na drvenoj dasci nalaze se zobeni keksi, oko kojih su rasuti kockice šećera i počiva žlica. Bijela šalica puna kave stoji desno od daske, a u pozadini se nazire metalni moka lonac, što ukazuje na svježe pripremljenu kavu. Cijeli je aranžman postavljen na tamnosmeđoj drvenoj podlozi, što stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Kažu da je najbolje započeti dan zobenom kašom, a mi ćemo malo zažmiriti pa predlažemo ove keksiće. Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu jer osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Sastojci:
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reže na komade debljine 1 cm. Staviti peći na 170°C 20-ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Ledeni čokoladni kolač djeluje baš primaljivo

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladnog kolača poslužen na bijelom tanjuru s uzorkom, koji se nalazi na ružičastoj salveti. U pozadini su svijetloroze i bijeli cvjetovi te šalica kave. Pored kolača su viljuška i žlica, a u donjem lijevom kutu fotografije je mala zdjelica s čokoladnim mrvicama.

Zamrznuta slastica je posebna sama po sebi, a uz dodatak tanke čokolade ili vafla umjesto čokoladne glazure, svaki će put iznova biti dočekana s posebnim oduševljenjem. Posebno bi se dobro mogla uklopiti u skore ljetne vrućine

Sastojci:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žlice soka od naranče ili likera od naranče
  • 1 žličica narančine korice
  • 100 g zdrobljene čokolade za kuhanje

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Slatko vrhnje istucite u šlag, umiješajte vanilin šećer u prahu, sok i narančinu koricu te čokoladu otopljenu na pari.

Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu.

Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.

Ohlađeni kolač okrenite na pladanj, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.

Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.

Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Danas vas vodimo u Japan na yakitori pileće ražnjiće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana ruka koja drži ražnjić s roštiljem mesom i povrćem. Ražnjić je posut sezamovim sjemenkama, što mu daje primamljiv izgled. U pozadini se nalazi drveni stol s aluminijskom folijom i čašom pića na njemu. Zid u pozadini prekriven je tiskanim tekstom ili slikama, ali nije dovoljno jasan da bi se mogao pročitati. Okruženje izgleda kao da je unutra, vjerojatno u blagovaonici ili dnevnom boravku.
Foto: Pixabay

Vani je zatoplilo i sezona roštiljanja može polako početi. A za naš smo prvi ovosezonski roštilj izabrali piletinu. I to ne bilo kakvu već yakitori – jednostavne japanske pileće ražnjiće koji se tijekom pečenja premazuju gustim umakom

Sastojci za umak:

  • 100 ml soja sosa
  • 80 ml vode
  • 1 žlica bijelog vina
  • 2 žlice rižinog octa
  • 60 grama šećera
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žličice gustina

Za ražnjiće:

  • otkošteni batak i zabatak
  • mladi luk
  • sol, papar
  • sezam
  • maslinovo ulje

Priprema:

Otkoštenu piletinu narežite na kockice. Posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro sve pomiješajte. Ostavite pola sata u toj jednostavnoj marinadi, a za to vrijeme pripremite umak kojim ćete premazivati piletinu tijekom pečenja.

Sve sastojke za umak pomiješajte, češnjak protisnite, đumbir naribajte. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite ga s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.

Pripremite ražnjiće.

Za ove smo ražnjiće zagrijali električni roštilj na maksimalnu temperaturu (oko 300 °C), premazali rešetku uljem i na nju stavili ražnjiće. Poklopili smo roštilj i pustili da se peče s jedne strane tri minute na temperaturi između najviše i srednje.

Okrenuli smo ražnjiće, premazali ih umakom, poklopili i pekli opet tri minute. Okrenuli smo ih još dva puta i pekli po dvije minute na srednjoj temperaturi te smo ih svaki put premazivali umakom.

Poslužite vaše ražnjiće uz preostali umak, posipane preprženim sezamom i mladim lukom.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu