Pinca, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri, a rado je jedu i u drugim krajevima. Ovo je recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2-3 prstohvata soli
- po želji korica 1 limuna
- po želji korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
- 1 jaje
- po želji listići badema
Priprema:
U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo je direktno naribajte.
Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže otprilike 3 sata.
Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.
Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.
Napomena: Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.