Gastro kutak

Uskrs je blizu, a ništa bez kraljice stola, pince

Objavljeno

/

Pinca, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri, a rado je jedu i u drugim krajevima. Ovo je recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1 jaje
  • po želji listići badema

Priprema:

U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.

Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo je direktno naribajte.

Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže otprilike 3 sata.

Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.

Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.

Napomena: Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.

U trendu

Exit mobile version