Connect with us

Gastro kutak

Ukusne pogačice s lisnatim tijestom i sirom

Objavljeno

/

Na fotografiji su prikazane ruke osobe koja koristi drveni valjak za razvaljavanje tijesta na površini posutoj brašnom. U pozadini se vide zelene kuglice, vjerojatno od nekog tijesta ili punjenja, i posuda s bijelom smjesom koja bi mogla biti sir ili neka vrsta nadjeva. Ova slika prikazuje proces pripreme hrane, što može biti zanimljivo za one koji se bave kuhanjem ili pečenjem.
Foto: Pexels

Zbog svoje savršene kombinacije hrskavosti izvana i mekanog, sirastog središta, ove su pogačice idealne za užinu, posluživanje na zabavama ili kao dodatak uz juhu ili salatu. Mogu se jesti tople, kad je sir još mekan i rastezljiv, ili hladne, kad postanu još prhkije

Sastojci:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (najčešće 2 lista)
  • 6 žlica naribanog tvrdog sira (poput goude, cheddara ili sl.)
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka
  • malo brašna za posipanje

Priprema:

Ako je lisnato tijesto zamrznuto, ostavite ga 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da omekša.

Posipajte radnu površinu s malo brašna i stavite jedan list tijesta.

Razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra.

Rasporedite 3 žlice naribanog sira po tijestu, ravnomjerno po cijeloj površini.

Presavijte tijesto na pola kako bi sir ostao unutar tijesta.

Lagano pritisnite tijesto dlanovima kako bi se sir zalijepio.

Izrežite tijesto na kvadrate od oko 3×3 cm.

Stavite pogačice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

U maloj posudi umutite jaje sa žlicom mlijeka i premažite vrhove pogačica.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Ovaj recept daje otprilike 30 pogačica, ovisno o veličini rezanja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Piletina s povrćem u tavi

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi tanjur ukusne hrane. Na tanjuru su komadi pečene piletine, narezane tikvice, cherry rajčice i žuta paprika. Sve je začinjeno i preliveno maslinovim uljem, što jelu daje sjajnu završnicu. Svijetle boje povrća i zlatni ton piletine čine ovu prezentaciju vrlo privlačnom i apetitnom.
Foto: DALL·E

Ovo lagano i zdravo jelo kombinira sočnu piletinu s hrskavim povrćem, pružajući savršenu ravnotežu proteina i vlakana. Pileća prsa su lagano začinjena i pržena na maslinovom ulju, dok tikvice, paprika i cherry rajčice dodaju svježinu i blagu slatkoću

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200 g pilećih prsa (narezati na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 šaka cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol, papar, sušeni origano (po ukusu)
  • sok od pola limuna

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte češnjak. Pržite 30 sekundi.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite pa pržite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ubacite tikvicu i papriku te dinstajte još 5 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i origano, pa kuhajte još 2 minute.

Na kraju dodajte sok od limuna i promiješajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Egzotična puretina s kokosovim umakom i ananasom

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se vidi tanjur s elegantno pripremljenim jelom. Glavni element je riža oblikovana u kupolasti oblik, ukrašena crnim sezamovim sjemenkama i listom peršina na vrhu. Uz rižu nalaze se komadići piletine u bogatom umaku, popraćeni ananasom, crvenom paprikom, crvenim bobicama i dodatnim listovima peršina. U pozadini se nalaze dekorativni elementi poput dvije svijeće u svijećnjacima, ananasa i crvene paprike, stvarajući topli i ugodan ugođaj.
Foto: DALL·E

Komadići crvene paprike dodaju svježinu i blagu hrskavost, dok korijander daje završni dašak svježine i mirisa. Jelo ima prepoznatljivu tropsku vibraciju, a najbolje se slaže s laganim prilogom poput riže ili kvinoje, koji upijaju fini umak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – kremasto, slatko, slano i blago začinjeno

Sastojci:

  • 2 komada purećih prsa (oko 300 g)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • pola šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
  • pola šalice crvene paprike, nasjeckane
  • jedna četvrtina šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • pola žličice kurkume
  • 1 žlica soka od limete
  • jedna četvrtina šalice svježeg korijandera, nasjeckanog

Priprema:

Pureća prsa posipajte solju, paprom i dimljenom paprikom.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite puretinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite ju i stavite sa strane.

U istoj tavi dodajte luk i češnjak te dinstajte 2 minute.

Dodajte crvenu papriku, ananas i đumbir te dinstajte još 3 minute.

Umiješajte soja umak, med, kurkumu i kokosovo mlijeko, pa vratite puretinu u tavu. Poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.

Pred kraj dodajte sok od limete i posipajte svježim korijanderom.

Poslužite s rižom ili kvinojom.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Slani muffini od tortilje i jaja za neobičan, ukusan i brz doručak

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su slani muffini pripremljeni u kalupu za muffine. Svaki ima zlatno-smeđu koricu te je obogaćen rastopljenim sirom, komadićima šunke i posut svježim začinskim biljem. U pozadini se nalaze zdjelice s umacima, uključujući zeleni pesto i crveni salsa umak, što stvara ugodnu atmosferu za doručak ili brunch. Slika odiše toplinom i ukusnim zalogajem
Foto: DALL·E

Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa – topiv sir, bogatstvo jaja i nježno začinjenu šunku ili svježe povrće. Ovo jelo je idealno za brz i neobičan doručak, užinu ili čak laganu večeru

Sastojci (za 6 muffina):

  • 1 i pol tortilja (prerezane na četvrtine)
  • 4 jaja
  • 3 žlice mlijeka
  • pola šalice naribanog sira (cheddar, gouda ili po izboru)
  • jedna četvrtina šalice sitno sjeckane šunke ili pancete (ili povrće – paprika, luk, špinat)
  • pola žličice soli
  • jedna četvrtina žličice papra
  • 1 žlica maslaca ili ulja (za premazivanje kalupa)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i premažite kalup za muffine maslacem ili uljem.

Ubacite tortilje u udubljenja kalupa, oblikujući male košarice.

Umutite jaja s mlijekom, soli i paprom. Dodajte naribani sir i šunku ili povrće.

Ulijte smjesu u tortilja-košarice, pazeći da ne prepunite.

Pecite 15-20 minuta, dok se jaja ne stegnu i dobiju zlatnu boju.

Poslužite toplo, uz jogurt, avokado ili svježu salatu.

Nastavite čitati

U trendu