Moderna vremena

U Hrvatskoj prvi put aktiviran NENO alarm

Objavljeno

/

Foto: MUP

U Europskoj uniji godišnje nestane sto tisuća djece, a prošle je godine u Hrvatskoj  policija tragala za djecom u 2374 slučaja. Najčešće je bila riječ o bijegu iz ustanova ili roditeljskog doma

Zbog nestanka djevojke u Zagrebu, Hrvatska je prvi put aktivirala NENO alarm. Građani su na svoje Facebook i Instagram profile dobili obavijesti o nestanku 14-godišnjakinje.

Evo o čemu se radi. Sustav uzbunjivanja NENO alarm pomaže u pronalaženju nestale djece u Hrvatskoj.

Ako dijete nestane, Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti tvrtku Meta, koja će inicirati upozorenje tj. NENO alarm građanima – korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram – u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Upozorenje sadržava osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i što je još važnije, mogu podijeliti upozorenje svojim prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom razdoblju.

Alarm se koristi samo iznimno i samo u onim situacijama kada postoje saznanja o mogućoj životnoj ugroženosti djeteta.

U potrazi za nestalom djecom vrijeme je ključno i bitno je brzo reagirati jer im prijeti viktimizacija i stoga je nužna suradnja s građanima.

U Europskoj uniji godišnje nestane sto tisuća djece, a prošle je godine u Hrvatskoj  policija tragala za djecom u 2374 slučaja. Najčešće je bila riječ o bijegu iz ustanova ili roditeljskog doma.

Stručnjaci navode da su danas djeca i mladi izloženi nizu rizika i izazova koji su veći nego prije i zato je odlično da postoje novi alati koje možemo ciljano koristiti za dobro zajednice.

Inače, Hrvatska je 30. zemlja u kojoj je pokrenut sustav uzbunjivanja, a sam projekt je predstavljen 30. studenog 2022. godine.

Obratite pozornost kada vidite upozorenje o nestalom djetetu.

U trendu

Exit mobile version