Poveži se s nama

Gastro kutak

Toffifee torta: Slastica od koje se nećete moći odvojiti

Objavljeno

/

Na slici je komad torte preliven karamel umakom, poslužen na tanjuru s cvjetnim uzorkom. Torta je bogato prekrivena umakom. Pozadina slike prikazuje stolnjak s listopadnim uzorkom, dajući toplu i ugodnu atmosferu slici.
Fotografija: Pexels

Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala toffifee. Slatkiš pun karamele koja se topi u ustima. Ako ste vi jedan od onih koji uživa u ovoj pozatoj poslastici, donosimo vam recept za kolač koji ćete sigurno obožavati.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 pakiranje lava muffinsa
  • 2 jaja
  • 3 žlice tople vode

Za kremu:

  • 1 puding toffee
  • 375 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 200 g šlaga

Za slani karamel:

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 85 g maslaca
  • 120 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica soli

Priprema:

Za dobiti biskvit potrebno je mješavinu lava muffinsa usuti u posudu te dodati jaja i vodu. Sve zajedno miješati električnim mikserom, najprije lagano, a zatim najvećom brzinom, oko minutu dok se ne dobije glatko tijesto. Uliti smjesu u kalup za tortu i peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena pečeni biskvit ohladiti.

Kako bi se dobila krema puding je potrebno pomiješati s šećerom i s 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vruće mlijeko umiješati puding pa kuhati nekoliko minuta uz miješanje, dok se ne zgusne, zatim prekriti prozirnom folijom te ostaviti da se hladi. Šlag izmiksati pa lagano umiješati u ohlađeni puding. Dobivenom kremom premazati biskvit.

Kako bi dobili slani karamel u posudi s velikim dnom kuhati šećer i vodu na visokoj temperaturi bez miješanja, dok ne dobiju jantarnu boju. Maknuti s štednjaka i uliti slatko vrhnje mješajući pjenjačom. Umiješati maslac pa zatim kuhati još 3-4 minute dok se sve ne otopi i ne sjedini. Dodati sol, a zatim ohlditi.

Ohlađeni karamel preliti preko kreme. Tortu poslužiti narezanu na trokute.

Gastro kutak

Pastirska pita

Objavljeno

/

Na slici je ukusna pita od mesa i povrća prekriveno slojem zapečenog pire krumpira, posuto svježim peršinom. Jelo je posluženo u crnoj tavi koja se nalazi na drvenoj dasci, a pored tave je plava i bijela karirana krpa te vilica.
Foto: Pixabay

Većina ljudi, tu i tamo, za promjenu, umjesto klasičnog ručka voli pojesti pitu. Danas vam donosimo recept za zdravu pitu neobičnog imena, ali fantastičnog okusa

Sastojci:

  • 300 g mljevene govedine
  • 2 žlice ulja
  • 18 g luka
  • 180 g graška i mrkve, zamrznuta mješavina

Za umak:

  • 1 žlica gussnela
  • pola žličice majčine dušice
  • malo mljevenog crnog papra
  • 120 ml vode

Za pire krumpir:

  • 340 g krumpira
  • 70 ml mlijeka
  • 10 g maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

Na zagrijano ulje staviti meso i peći uz miješanje. Dodati sitno narezani luk te prijati 5 minuta. Mesu dodati mješavinu mrkve i graška, promiješati te staviti sa strane.

Napraviti umak. U 120 ml vode dobro razmutiti gussnel te dodati majčinu dušicu i crni papar. Pripremljeni umak umiješati u meso. Meso s umakom preliti u vatrostalnu posudu u kojoj će se pita peći.

U međuvremenu napraviti pire krumpir. Narezani krumpir skuhati i ocijediti. Dodati mlijeko i maslac pa utisnuti u pire krumpir. Zatim postepeno umiješati razmućena jaja.

Pripremljeni pire krumpir rasporediti po mesu.

Pitu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

Jelo poslužiti toplo uz čašu jogurta.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burgeri od tune

Objavljeno

/

Na slici je burger s prženim krumpirićima. Burger ima sočnu pljeskavicu, svježe povrće poput salate, rajčice i luka, te rastopljeni sir. Sve je to smješteno između dvije hrskave peciva. Prženi krumpirići su zlatno smeđi i posluženi pored hamburgera na drvenoj dasci. Pozadina slike je tamnozelena.
Foto: Pexels

Ljubitelji brze hrane, imamo za vas odlične vijesti – otkrili smo recept koji vam omogućava da i petkom uživate u slasnim burgerima. Donosimo vam recept za najukusnije burgere od tune

Sastojci:

  • 2 konzerve tune
  • 2 velika krumpira
  • jaje
  • žlica brašna
  • malo svježeg peršina
  • krušne mrvice
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mrkva
  • nekoliko kiselih krastavaca
  • 3 rajčice

Za umak:

  • kiselo vrhnje  
  • senf
  • med
  • majoneza

Priprema:

Oguliti krumpire, narezati ih na kockice i kuhati 15 minuta u slanoj vodi. Utisnuti krumpir vilicom te dodati ocijeđenu tunu, žumanjak, žlicu brašna, pola glavice nasjeckanog luka i malo peršina. Sve sastojke dobro promiješati da se sjedine te da se dobije kompaktna smjesa.

Od smjese rukama oblikovati pljeskavice, namočiti ih u bjelanjak, a zatim ih uvaljati u krušne mrvice. Popržiti ih na ulju 2-3 minute sa svake strane.

Na tavi kratko popirjati preostalu polovicu luka i nasjeckane rajčice.

U međuvremenu napraviti umak za burgere. U jednoj zdjelici pomiješati kiselo vrhnje, senf, majonezu i med.

Donju šnitu burger peciva premazati prethodno napravljenim umakom, staviti redom kisele krastavce, naribanu mrkvu i rajčice pa po tome staviti karamelizirani luk. U sredinu staviti pljeskavicu, umakom namazati i drugi dio burger peciva pa poklopiti.

Burger poslužiti uz pomfrit.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

U trendu