Poveži se s nama
In-Portal Banner

Gastro kutak

Toffifee torta: Slastica od koje se nećete moći odvojiti

Objavljeno

/

Na slici je komad torte preliven karamel umakom, poslužen na tanjuru s cvjetnim uzorkom. Torta je bogato prekrivena umakom. Pozadina slike prikazuje stolnjak s listopadnim uzorkom, dajući toplu i ugodnu atmosferu slici.
Fotografija: Pexels

Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala toffifee. Slatkiš pun karamele koja se topi u ustima. Ako ste vi jedan od onih koji uživa u ovoj pozatoj poslastici, donosimo vam recept za kolač koji ćete sigurno obožavati.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 pakiranje lava muffinsa
  • 2 jaja
  • 3 žlice tople vode

Za kremu:

  • 1 puding toffee
  • 375 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 200 g šlaga

Za slani karamel:

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 85 g maslaca
  • 120 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica soli

Priprema:

Za dobiti biskvit potrebno je mješavinu lava muffinsa usuti u posudu te dodati jaja i vodu. Sve zajedno miješati električnim mikserom, najprije lagano, a zatim najvećom brzinom, oko minutu dok se ne dobije glatko tijesto. Uliti smjesu u kalup za tortu i peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena pečeni biskvit ohladiti.

Kako bi se dobila krema puding je potrebno pomiješati s šećerom i s 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vruće mlijeko umiješati puding pa kuhati nekoliko minuta uz miješanje, dok se ne zgusne, zatim prekriti prozirnom folijom te ostaviti da se hladi. Šlag izmiksati pa lagano umiješati u ohlađeni puding. Dobivenom kremom premazati biskvit.

Kako bi dobili slani karamel u posudi s velikim dnom kuhati šećer i vodu na visokoj temperaturi bez miješanja, dok ne dobiju jantarnu boju. Maknuti s štednjaka i uliti slatko vrhnje mješajući pjenjačom. Umiješati maslac pa zatim kuhati još 3-4 minute dok se sve ne otopi i ne sjedini. Dodati sol, a zatim ohlditi.

Ohlađeni karamel preliti preko kreme. Tortu poslužiti narezanu na trokute.

Gastro kutak

Za doručak imamo zobene kolačiće sa sirom i špinatom

Objavljeno

/

Na slici je prikazano pet zlatno-smeđih keksa s grožđicama posloženih jedan do drugog na bijelom duguljastom tanjuru. Keksi izgledaju hrskavo s vidljivim komadićima grožđica i teksturiranim površinama koje sugeriraju da su pečeni. Ova slika bi mogla biti zanimljiva ili relevantna za osobe koje se bave kulinarstvom, posebice pečenjem kolača, ili za one koji traže vizualne primjere različitih vrsta keksa.
Foto: Pixabay

Slani zobeni kolačići sa sirom i špinatom su ukusni, hranjivi zalogaji savršeni za doručak. Njihova tekstura je lagano hrskava izvana, dok su iznutra mekani i sočni zahvaljujući kombinaciji svježeg sira i jogurta. Zobene pahuljice daju puninu i blago orašasti okus, dok špinat dodaje svježinu i blagu zelenu notu

Sastojci:

  • 6 žlica zobenih pahuljica
  • 3 žlice brašna (možete koristiti pšenično, integralno ili bezglutensko)
  • 4 žlice svježeg sira (može biti kremasti ili sitni)
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (kao što su parmezan ili gouda)
  • 2 žlice jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice kuhanog i nasjeckanog špinata (ocijedite višak tekućine)
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • začini po želji (npr. malo muškatnog oraščića, češnjak u prahu, ili svježi kopar)

Priprema:

Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga kratko u vrućoj vodi, zatim ga ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, prvo ga odmrznite i dobro ocijedite.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i naribani sir. Dodajte svježi sir, jogurt, jaje, ulje, špinat, sol, papar i začine po želji. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Žlicom oblikujte male hrpice smjese i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih lagano poravnati da dobiju oblik kolačića.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi izvana.

Ostavite da se kolačići malo ohlade prije posluživanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći curry s kikirikijem

Objavljeno

/

Na tanjuru se nalazi jelo koje se sastoji od kikiriki variva s komadićima povrća poput tikvica, crvene paprike, i riže. Jelo je ukrašeno korijanderom i posuto cijelim kikirikijem. Uz jelo je kriška limete, a uz tanjur su vidljivi kikirikiji u maloj zdjelici.
Foto: DALL-E

Ovaj kremasti i bogati curry kombinira sočne komade piletine s ukusnim kikirikijevim umakom i povrćem. Poslužen uz rižu, jednostavno je jelo za sve ljubitelje bogatih okusa

Sastojci:

  • 4 pileća zabatka (bez kosti)
  • 1 srednji luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice paprike
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 žlice ketchupa
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 tikvica (narezana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1/2 šalice pečenih kikirikija
  • svježi korijander i limeta za ukrašavanje

Priprema:

Pileće zabatke narežite na manje komade i začinite solju i paprom. Na srednje jakoj vatri pržite piletinu u tavi s uljem dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim je izvadite iz tave i stavite sa strane.

U istoj tavi pržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i đumbir, te pržite još minutu. Dodajte korijander, kumin, kurkumu, papriku i kajenski papar te miješajte da se začini oslobode.

Dodajte ketchup i maslac od kikirikija u tavu, dobro promiješajte da se sve sjedini.

Vratite piletinu u tavu, prelijte pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok piletina ne omekša.

Zatim dodajte narezanu tikvicu i papriku. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo – otprilike 30 minuta.

Poslužite s rižom, pospite pečenim kikirikijem, svježim korijanderom i sokom od limete.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Juha od poriluka i krumpira za kraj tjedna

Objavljeno

/

Prikazana je zdjela juhe sa sastojcima poput kuhanog mesa, mrkve i peršina. Pored zdjele su dvije pečene lepinje, a u maloj zdjelici sa strane nalazi se crveni začin.

Juha od krumpira i poriluka recept je koji ćete pripremati sigurno više puta. Ne samo da je ova juha s porilukom i krumpirom jednostavna za pripremu, već može poslužiti i kao glavno jelo

Sastojci:

  • 2 žlice ulja
  • 120 g mrkve (2 mrkve srednje veličine)
  • 120 g (2 veća poriluka)
  • 300 g (2 srednja krumpira)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice poprženih sjemenki bundeve

Priprema:

Poriluk očistite i narežite na kolute, a mrkvu na štapiće.

Na zagrijano ulje dodajte poriluk i mrkvu, kratko propirjati. Dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem da prekrije povrće.

Kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Potkraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje te poslužite posuto poprženim sjemenkama bundeve.

Nastavi čitati

U trendu