Poveži se s nama

Gastro kutak

Kremasta tjestenina s brokulom

Objavljeno

/

Tjestenina sa brokulom izvrstan je odabir za ručak tijekom radnog tjedna. Priprema vam neće oduzeti puno vremena pa se nećete se previše umoriti.

Sastojci:

1 mala brokula

1 manji luk

1 češanj češnjaka

2 žlice maslaca

2 žlice maslinovog ulje

200 g vrhnja za kuhanje

1 prstohvat soli

papar

1 prstohvat muškatnog oraščića

2 žlice kiselog vrhnja punomasnog

sok od limuna

15 g pinjola

200g tjestenina (npr. penne ili špageti)

Priprema:

Za tjesteninu s brokulom narežite brokulu na male cvjetiće. Luk i češnjak ogulite i nasjeckajte na sitno. U tavi zagrijte maslac s maslinovim uljem i otopite ga. Lagano pirjajte brokulu, luk i češnjak na srednjoj vatri oko 2 minute, dodajte vrhnje za kuhanje. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te lagano pirjajte dok brokula ne postane al dente.

Zatim umiješajte 2 žlice kiselog vrhnja i začinite umak limunovim sokom. Za to vrijeme pinjole ispecite u pećnici na 150 stupnjeva oko 8 minuta.

Tjesteninu skuhajte u dobro posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, ocijedite i umiješajte u umak.

Pospite pinjole preko brokule i poslužite. Uživajte u jelu!

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Jaja s lososom savršena su za doručak, a mogu i za ručak

Objavljeno

/

Na fotografiji je bijeli tanjur s hranom na drvenom stolu. Na tanjuru se nalazi porcija kajgane s komadićima rajčice, nekoliko listova dimljenog lososa i grančica svježeg začinskog bilja na vrhu. Uz tanjur se nalazi integralna žemlja posuta sezamovim sjemenkama. U pozadini su svježe rajčice na stabljici. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza zdravog i uravnoteženog obroka koji uključuje proteine, povrće i cjelovite žitarice.
Foto: Pixabay

Dimljeni losos sadrži omega-3 masne kiseline protuupalnog djelovanja, vitamin D i proteine. Jaja sadrže proteine, masti, ali i antioksidanse. Ovom jelu nedostaje još samo gladna osoba

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šnite dimljenog lososa
  • 1 integralni tost
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 šalica baby špinata
  • pola šalice klica po izboru
  • crni papar, sol

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte špinat i, kad uvene, prelijte ga jajima i napravite kajganu.

Tost tostirajte.

Na tost stavite jaja, posolite ih i popaprite, potom stavite šnite lososa i na kraju klice.

Nastavi čitati

Gastro kutak

LUDILO OD RUČKA Probajte Tavë kosi, tradicionalno albansko jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno jelo u terakota posudi na tamnoj podlozi. Jelo izgleda kao zapečena tjestenina ili sličan gratinirani obrok, sa zlatno-smeđom korom na površini. Uz posudu se nalazi grančica peršina i mlinac za papar, što ukazuje na to da je jelo vjerojatno začinjeno i spremno za serviranje. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza gotovog kulinarskog jela koje može privući pažnju ljubitelja hrane ili onih koji traže inspiraciju za kuhanje.
Foto: Freepix

Tavë kosi je vrlo popularno jelo, a zapravo je pečena janjetina ili piletina u jogurtu s rižom. Evo kratkog opisa kako se sprema ova svojevrsna albanska musaka

Sastojci:

•             500 g janjetine (ili piletine)

•             2 žlice maslaca

•             2 žlice brašna

•             500 g grčkog jogurta

•             2 jaja

•             3 žlice riže

•             sol i papar po ukusu

Priprema:

 Ispecite janjetinu ili piletinu u tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju, pa je prebacite u pleh za pečenje.

Dodajte rižu u isti pleh s mesom.

U drugoj tavici otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane zlatno. Zatim dodajte jogurt i sve dobro izmiješajte. Dodajte i umućena jaja, sol i papar.

Prelijte meso i rižu smjesom od jogurta i jaja.  Pecite u  pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.

In Portal

Nastavi čitati

Gastro kutak

OPAKO ZDRAV RUČAK Punjene rajčice su odlične okusom i izgledom

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana pletena košara puna crvenih rajčica. U košari se nalazi raznolikost veličina rajčica, od malih cherry rajčica do većih sorti. Također, uočava se nekoliko zelenih stabljika s listovima koji dodaju svježinu kompoziciji. Košara je postavljena na drvenu površinu, a u pozadini se nazire zelenilo trave. Ova fotografija može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza svježe ubranih plodova koji simboliziraju plodnost i obilje te mogu biti povezani s temama kuhanja, vrtlarstva ili zdrave prehrane.
Foto: Pixabay

Punjenje rajčica je super način da pripremite ukusan i vizualno privlačan obrok. Rajčica obiluje kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, vitaminima K, B1, B6, B3, niacinom, folnom kiselinom, vitaminom C, a najviše ima karotena

Sastojci:

  • 4 velike rajčice
  • 200 g mljevenog mesa (govedina, piletina ili svinjetina)
  • 1 mala glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1/2 šalice riže (poluskuhane)
  • 1 mrkva, sitno naribana
  • 1/2 šalice naribanog sira (po izboru)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno sjeckan (po želji)

Priprema:

Oštrim nožem odrežite vrhove rajčica i pažljivo ih izdubite žlicom, pazeći da ne probijete koru. Sačuvajte unutrašnjost rajčica i sitno je nasjeckajte.

Priprema nadjeva:

U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Pržite dok ne postane zlatno smeđ.

Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.

Dodajte češnjak, naribanu mrkvu i sačuvanu unutrašnjost rajčica. Kuhajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte poluskuhanu rižu, sol, papar i sitno sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.

Punjenje rajčica:

Rajčice napunite pripremljenom smjesom. Preko svake punjene rajčice pospite naribani sir.

Pečenje:

Posložite punjene rajčice u posudu za pečenje i pokrijte ih njihovim “kapicama” (odrezanim vrhovima).

Prelijte malo maslinovog ulja preko rajčica i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, ili dok rajčice ne omekšaju, a nadjev se ne zapeče.

Poslužite toplo, uz svježu zelenu salatu ili neki drugi prilog po želji.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu