Poveži se s nama

Gastro kutak

AROMATIČNO JELO Svinjski odresci sa senfom i vinom

Objavljeno

/

Na slici je ukusno jelo koje se sastoji od pečenog komada mesa postavljenog na pire krumpir, okruženo prženim zelenim paprikama. Jelo je posluženo u crnoj tavi koja stoji na drvenom stolu.
Fotografija: Pexels

Svinjetinu vole svi ljubitelji mesnih jela, pogotovo kada je spremljena na pravi način. Isprobajte ju zapečenu s senfom i vinom, otkrit ćete skroz novi “svijet” u moru dobrih mesnih jela.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog buta u komadu
  • sol
  • crni papar
  • 3 žlice ulja
  • 50 g maslaca
  • 2 luka
  • 60 ml bijelog vina
  • 1 žlica senfa
  • 50 g kiselih krastavaca

Priprema:

Meso posoliti i popapriti pa staviti u nauljenu vatrostalnu posudu, preliti ostatkom ulja i poklopiti. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko sat i pol . Zatim otklopiti posudu i nastaviti peći još 30 minuta da meso dobije lijepu boju.

Pečeno meso ostaviti pokriveno da odstoji 10 minuta, a zatim narezati na odreske.

U tavi zagrijati pola količine maslaca da se otopi, dodati tanko narezani luk te ga ispeći na laganoj vatri uz miješanje. Uliti bijelo vino pa kratko pirjati, a zatim umiješati senf.  Smanjiti vatru, dodati preostali maslac te miješati kako bi se dobio umak. Na kraju umiješati sitno narezane kisele krastavce.

Svinjske odreske poslužiti s umakom i prethodno skuhanim pire krumpirom. 

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pastirska pita

Objavljeno

/

Na slici je ukusna pita od mesa i povrća prekriveno slojem zapečenog pire krumpira, posuto svježim peršinom. Jelo je posluženo u crnoj tavi koja se nalazi na drvenoj dasci, a pored tave je plava i bijela karirana krpa te vilica.
Foto: Pixabay

Većina ljudi, tu i tamo, za promjenu, umjesto klasičnog ručka voli pojesti pitu. Danas vam donosimo recept za zdravu pitu neobičnog imena, ali fantastičnog okusa

Sastojci:

  • 300 g mljevene govedine
  • 2 žlice ulja
  • 18 g luka
  • 180 g graška i mrkve, zamrznuta mješavina

Za umak:

  • 1 žlica gussnela
  • pola žličice majčine dušice
  • malo mljevenog crnog papra
  • 120 ml vode

Za pire krumpir:

  • 340 g krumpira
  • 70 ml mlijeka
  • 10 g maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

Na zagrijano ulje staviti meso i peći uz miješanje. Dodati sitno narezani luk te prijati 5 minuta. Mesu dodati mješavinu mrkve i graška, promiješati te staviti sa strane.

Napraviti umak. U 120 ml vode dobro razmutiti gussnel te dodati majčinu dušicu i crni papar. Pripremljeni umak umiješati u meso. Meso s umakom preliti u vatrostalnu posudu u kojoj će se pita peći.

U međuvremenu napraviti pire krumpir. Narezani krumpir skuhati i ocijediti. Dodati mlijeko i maslac pa utisnuti u pire krumpir. Zatim postepeno umiješati razmućena jaja.

Pripremljeni pire krumpir rasporediti po mesu.

Pitu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

Jelo poslužiti toplo uz čašu jogurta.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burgeri od tune

Objavljeno

/

Na slici je burger s prženim krumpirićima. Burger ima sočnu pljeskavicu, svježe povrće poput salate, rajčice i luka, te rastopljeni sir. Sve je to smješteno između dvije hrskave peciva. Prženi krumpirići su zlatno smeđi i posluženi pored hamburgera na drvenoj dasci. Pozadina slike je tamnozelena.
Foto: Pexels

Ljubitelji brze hrane, imamo za vas odlične vijesti – otkrili smo recept koji vam omogućava da i petkom uživate u slasnim burgerima. Donosimo vam recept za najukusnije burgere od tune

Sastojci:

  • 2 konzerve tune
  • 2 velika krumpira
  • jaje
  • žlica brašna
  • malo svježeg peršina
  • krušne mrvice
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mrkva
  • nekoliko kiselih krastavaca
  • 3 rajčice

Za umak:

  • kiselo vrhnje  
  • senf
  • med
  • majoneza

Priprema:

Oguliti krumpire, narezati ih na kockice i kuhati 15 minuta u slanoj vodi. Utisnuti krumpir vilicom te dodati ocijeđenu tunu, žumanjak, žlicu brašna, pola glavice nasjeckanog luka i malo peršina. Sve sastojke dobro promiješati da se sjedine te da se dobije kompaktna smjesa.

Od smjese rukama oblikovati pljeskavice, namočiti ih u bjelanjak, a zatim ih uvaljati u krušne mrvice. Popržiti ih na ulju 2-3 minute sa svake strane.

Na tavi kratko popirjati preostalu polovicu luka i nasjeckane rajčice.

U međuvremenu napraviti umak za burgere. U jednoj zdjelici pomiješati kiselo vrhnje, senf, majonezu i med.

Donju šnitu burger peciva premazati prethodno napravljenim umakom, staviti redom kisele krastavce, naribanu mrkvu i rajčice pa po tome staviti karamelizirani luk. U sredinu staviti pljeskavicu, umakom namazati i drugi dio burger peciva pa poklopiti.

Burger poslužiti uz pomfrit.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Gratinirani tortellini s preljevom od rajčice

Objavljeno

/

Na slici je bijeli tanjur s tortelinima prelivenim umakom od rajčice, posutim svježim začinima. Tortelini su žute boje i izgledaju ukusno, a umak od rajčice je bogate crvene boje. Sve je posuto svježim peršinom. Tanjur je bijeli i kontrastira s raznobojnom hranom.
Foto: Pexels

Tortellini su pravi izbor kada se čovjek nema vremena previše baviti hranom, a jede mu se nešto fino i brzo gotovo. Ovo je jedno od onih talijanskih jela u koje se zaljubite na prvi griz

Sastojci:

  • 400 g tortellina
  • 200 ml pasirane začinjene rajčice
  • 60 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • malo svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Tortelline pripremiti po uputama s pakiranja. U slanu vodu staviti torteline, malo maslinovog ulja i češnjak prerezan po pola.

Kada su tortellini kuhani, pećnicu staviti grijati na 220 stupnjeva. Dok se pećnica grije, vatrostalnu posudu premazati s maslacem pa u nju staviti kuhane tortelline. Prekriti ih s mozzarellom narezanom na kockice te sve preliti začinjenom pasiranom rajčicom.

Sve posuti parmezanom te staviti peći 15 minuta na 220 stupnjeva.

Kada su pečeni, tortelline posuti svježim peršinom i poslužiti.

Nastavi čitati

U trendu