Poveži se s nama

In Metropola

Proglašeni najuspješniji sportaši i sportašice Grada Zagreba u 2023.

Objavljeno

/

Na slici je grupa ljudi na pozornici. Osoba s lijeva nosi crvenu haljinu, a ostali su odjeveni u crno. Pozadina prikazuje veliki ekran s tekstom koji označava neku vrstu sportske ceremonije u Zagrebu. Pozornica je ukrašena crvenim cvjetovima.
Foto: Grad Zagreb

Sportski savez Grada Zagreba dodijelio je priznanja i najuspješnijim parasportašima i gluhim sportašima

U hotelu Hilton Garden Inn, u organizaciji Sportskog saveza Grada Zagreba, u petak, 15. prosinca 2023. održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportašica u 2023. godini.

Dodijeljene su nagrade za najuspješnijeg sportaša godine, najuspješniju sportašicu godine, priznanja za parasportaše i gluhe sportaše, kao i za trenera i trenericu godine. Između ostalog, dodijeljena je nagrada za ekipu godine te nagrada za momčad gdine. Uz sve navedeno, dodijeljene su i nagrade za životno djelo pod nazivom ‘Trofej Sportskog saveza Grada Zagreba’.

Svečanosti su prisustovali gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, kao i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Pavić.

Najuspješniji sportaš 2023.godine je hrvatski gimnastičar Tin Srbić, on je ove godine osvojio sve što se osvojiti da kada je u pitanju gimnastika. Tin je ove godine osvojio čak tri medalje te izborio Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Srbić je u 2023. godini postao pobjednik Svjetskog Challenge kupa na preči, okrunio se i srebrom na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu, te postao europski prvak, okrunivši se zlatom na Europskom prvenstvu u gimnastici održanom u Antalyji ove godine. Za svoje odlične rezultate, ovaj vrhunski gimnastičar dobio je nagradu za najboljeg sportaša Grada Zagreba u 2023. godini. Tinu Srbiću ovo je četvrto ovakvo priznanje.

– Četvrti put sam izabran za najboljeg sportaša Grada Zagreba. Uopće jednom dobiti ovu nagradu je stvarno velika čast. Ovo mi puno znači. Shvaćam koliko sam napravio u karijeri, a ovakve nagrade dodatno to osvješćuju. Sretan sam i ponosan i idem dalje – istakno je presretni Srbić.

Za najuspješniju sportašicu Grada Zagreba izabrana je plesačica Jana Malčić. Ova vrhunska plesačica dvostruka je europska prvakinja u umjetničkom plesanju, u disciplinama modern i jazz, te je na konto tih uspjeha zaslužila dobiti ovu prestižnu nagradu.

– Jako sam uzbuđena i još uvijek ne vjerujem. Nikada nisam dobila ovako veliko priznanje. Zahvaljujem mojim trenericama što su bile uz mene i uvijek me gurale naprijed. Hvala i mom klubu Modus te mojim roditeljima – kazala je Malčić.

Braća Sinković i ove su godine pokazali da su nepobjedivi u veslanju te su opet izabrani za najuspješniju posadu.

– Presretni smo. Dobiti nagradu od Sportskog saveza Grada Zagreba je uvijek velika stvar. Veselimo se i uvijek nam je lijepo primiti nagrade kad je dobra sezona – izjavili su odlični Sinkovići.

Za najuspješniji klub Grada Zagreba izabran je PPD Zagreb. Klub je ove sezone opet uvjeljivo prvi u ligi te je, osvojio čak 10 bodova u Ligi prvaka. Za najuspješniju ekipu godine izabrana je HAOK ‘Mladost’. Odbojkašice Mladosti ove su godine po šesti put postale prvakinje Hrvatske.

Sportski savez Grada Zagreba dodijelio je priznanja i najuspješnijim parasportašima i gluhim sportašima. Nagradu za najbolju parasportašicu dobila je Anđela Mužinić Vincetić. Ona je ove godine postala europska prvakinja u parastolnom tenisu, osvojivši zlato na Europskom prvenstvu održanom u Sheffieldu. S obzirom da je postala Europska prvakinja, Anđela je izborila direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Osim Anđele Mužinić Vincetić nagradu je dobio i parastrijelac Fran Skračić, on je ove godine postao svjetski dobrvak u parastreljaštvu na Svjetskom prvenstvu u Limi.

Laura Štefanac također se našla na popisu najuspješnijih parasportaša Grada Zagreba u ovoj godini. Štefanac je osvojila zlato na Europskom prvenstvu gluhih u atletici, u disciplini bacanja koplja.

Članovima zagrebačkog RK Silent, koji su ujedno i članovi muške rukometne reprezentacije gluhih, Kristijanu Živkoviću, Ivici Terziću, Leonardu Vučku, Vedranu Jakovljeviću i Antoniju Rožiću, također su dodijeljene nagrade za najuspješnije sportaše Grada Zagreba.

Trenerica Anđele Mužinić Vincetić, Mirela Šikoronja Ivančin dobila je nagradu za najuspješniju trenericu u ovoj godini. Šikoronja Ivančin s Anđelom Mužinić Vincetić radi već 15 dugih godina. Iza njih dvije veliki su rezultati.

Nagradu za najuspješnijeg trenera godine dobio je i trener gimnastike Lucijan Krce.

Za razvoj hrvatske paraatletike itekako je zaslužan i Branko Omazić. Za svoj rad ovom je prigodom dobio nagradu za životno djelo ‘Trofej Sportskog Saveza Grada Zagreba’. Uz njega, ovu su nagradu također dobili: Saša Matinić, Ivica Klarić, Nikola Dragaš i Herman Vukušić.

Godišnje nagrade Sportskog saveza Grada Zagreba dobili su: Katarina Klarić (savate), Ante Čutura (karate), Marko Golubić (taekwondo) Goran Čolak (ronjenje), te Auto klub ‘Cro Dakar’.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

In Metropola

DOLENEC U zagrebačkim vrtićima je oko četvrtina djece s teškoćama, na to smo ponosni

Objavljeno

/

Slika prikazuje osobu koja govori pred publikom u dobro osvijetljenoj konferencijskoj dvorani. Govornik stoji iza podija opremljenog mikrofonima. Publika sjedi u redovima stolica. Na desnoj strani u prvom planu vidljiv je buket šarenog cvijeća, dodajući živost prostoru. Veliki zvučnici su postavljeni sa svake strane podija za pojačanje zvuka. Dvorana ima moderne svjetlosne elemente i dizajn, stvarajući ugodnu atmosferu za događaje i prezentacije.
Foto: Grad Zagreb

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec otvorila je stručno – znanstveni skup ‘Tim oko djeteta – inkluzivna kultura dječjih vrtića’, koji se odvija u sklopu manifestacije ’25. dani dječjih vrtića Grada Zagreba’

Skup je nizom panel rasprava okupio najbolje domaće i strane stručnjake s područja predškolskog obrazovanja, s ciljem razmjene znanja i iskustava u radu s djecom s teškoćama i primjene istih u svakodnevnoj praksi.

Pozdravivši prisutne, zamjenica Dolenec kazala je kako je tema predškolskog odgoja jedna od ključnih tema Gradske uprave, a konačan cilj je univerzalna dostupnost gradskih vrtića.

– Grad Zagreb je nedavno od Europske komisije dobio zlatnu nagradu za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti 2024., za svoj doprinos razvijanju vrijednosti jednakosti i nediskriminacije. Fokus ovog stručnog skupa tiče se izravno teme inkluzije – rani predškolski odgoj, obrazovanje i rad s djecom s teškoćama, a navedeno traži multisektorski pristup i ranu intervenciju u radu s najmlađim uzrastom – dodala je.

Navela je i kako Grad i nadležni gradski ured kontinuirano sve ovo vrijeme ulažu napore u poboljšavanje radnih uvjeta i širenje kapaciteta gradskih vrtića.

– Za kvalitetu obrazovnog procesa najvažniji su ljudi, a ulaganje u razvijanje njihovih znanja i vještina mora biti od velike važnosti – rekla je.

Podsjećamo kako se manifestacija ’25. dani dječjih vrtića Grada Zagreba’ održava od 13. do 19. svibnja pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u organizaciji Grada Zagreba, dječjih vrtića Grada Zagreba i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

NYTT LAND Paganska folk atrakcija dolazi u Zagreb

Objavljeno

/

Foto: Klub Močvara

Bend kaže da ih inspiriraju zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene krikove gavrana i druge zvukove iz šume pa nije ni čudo da neki njihovu glazbu opisuju kao halucinogenu šetnju tundrom

Nakon pet godina nordijski folk pagan duo Nytt Land vraća se u Zagreb, točnije 25. rujna u Močvaru, gdje će promovirati svoj sedmi album ‘Torem’ koji je svjetlo dana ugledao u listopadu prošle godine, objavio je organizator koncerta Hangtime Agency.

Nytt Land je nastao 2013. u 4700 kilometara od Zagreba udaljenom gradu Kalachinsku (Omska oblast), a priču je započeo bračni par Natalija i Anatolij Pakhalenko. Uz mračni neopaganski ambijent koji stvaraju, odlikuje ih i grleno pjevanje, sviranje na ručno izrađenim tradicionalnim instrumentima kao što su kantele i talharpa.

Bend kaže da ih inspiriraju zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene krikove gavrana i druge zvukove iz šume pa nije ni čudo da neki njihovu glazbu opisuju kao halucinogenu šetnju tundrom.

Tekstualno su vezani za nordijsku mitologiju, posebice na zbirku od 38 poema ‘Starija (Poetska) Edda’ na staronordijskom jeziku (sjevernogermanski jezik kojim su govorili stanovnici Skandinavskog poluotoka i njihovih prekomorskih posjeda u Vikinškom dobu, sve do oko 1300. godine). 

Njihov posljednji album Torem spjevan je na hantijskom (područje zapadnog Sibira uz rijeku Ob) i staroislandskom, a samo ime znači ‘Veliko nebo’ i ima velik značaj za duhovnost naroda iz tih krajeva.

Nastavi čitati

In Metropola

ŠALATA Zabranjeno pušenje koncertom slavi rođendan Seje Sexona

Objavljeno

/

Foto: Ravno do dna

40. obljetnicu albuma ‘Das ist Walter’ obilježavaju slavljeničkim koncertima diljem regije i Europe, a nedavno su u Osijeku priredili pravi spektakl

Zabranjeno pušenje će 7. lipnja na zagrebačkoj Šalati održati veliki open air koncert u povodu 40 godina od objave prvog studijskog albuma ‘Das ist Walter’, a ujedno će proslaviti i rođendan frontmena Davora Sučića – Seje Sexona, najavio je organizator koncerta.

Obljetnicu obilježavaju slavljeničkim koncertima diljem regije i Europe, a nedavno su u Osijeku održali prvi u nizu od koncerta, gdje su Slavoncima priredili pravi spektakl. Prije Zagreba, slavljeničke koncerte će održati u riječkom Exportdrvu kao i u dvorani Mirza Delibašić (Skenderija) u Sarajevu.

U Zagrebu na Šalati publiku očekuje putovanje kroz 40 godina glazbene karijere benda i omiljene hitove poput Zenica blues, Selena, vrati se Selena, Anarhija All Over Baščaršija, Hadžija ili bos, Jugo 45, Lutka s naslovne strane, Pos’o, kuća, birtija, ali i novije hitove poput Polovni Fender i napuknuti Shure, Novi je vijek i druge s posljednjeg dvostrukog albuma Karamba.

Zagrebačka publika na koncertu će imati još jedan razlog za slavlje, a to je rođendan frontmena Davora Sučića – Seje Sexona. Na Šalati nastupaju u punom sastavu – Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec, Tomislav Goluban i slavljenik Sejo.

Nastavi čitati

U trendu