Poveži se s nama

In Metropola

Proglašeni najuspješniji sportaši i sportašice Grada Zagreba u 2023.

Objavljeno

/

Na slici je grupa ljudi na pozornici. Osoba s lijeva nosi crvenu haljinu, a ostali su odjeveni u crno. Pozadina prikazuje veliki ekran s tekstom koji označava neku vrstu sportske ceremonije u Zagrebu. Pozornica je ukrašena crvenim cvjetovima.
Foto: Grad Zagreb

Sportski savez Grada Zagreba dodijelio je priznanja i najuspješnijim parasportašima i gluhim sportašima

U hotelu Hilton Garden Inn, u organizaciji Sportskog saveza Grada Zagreba, u petak, 15. prosinca 2023. održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportašica u 2023. godini.

Dodijeljene su nagrade za najuspješnijeg sportaša godine, najuspješniju sportašicu godine, priznanja za parasportaše i gluhe sportaše, kao i za trenera i trenericu godine. Između ostalog, dodijeljena je nagrada za ekipu godine te nagrada za momčad gdine. Uz sve navedeno, dodijeljene su i nagrade za životno djelo pod nazivom ‘Trofej Sportskog saveza Grada Zagreba’.

Svečanosti su prisustovali gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, kao i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Pavić.

Najuspješniji sportaš 2023.godine je hrvatski gimnastičar Tin Srbić, on je ove godine osvojio sve što se osvojiti da kada je u pitanju gimnastika. Tin je ove godine osvojio čak tri medalje te izborio Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Srbić je u 2023. godini postao pobjednik Svjetskog Challenge kupa na preči, okrunio se i srebrom na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu, te postao europski prvak, okrunivši se zlatom na Europskom prvenstvu u gimnastici održanom u Antalyji ove godine. Za svoje odlične rezultate, ovaj vrhunski gimnastičar dobio je nagradu za najboljeg sportaša Grada Zagreba u 2023. godini. Tinu Srbiću ovo je četvrto ovakvo priznanje.

– Četvrti put sam izabran za najboljeg sportaša Grada Zagreba. Uopće jednom dobiti ovu nagradu je stvarno velika čast. Ovo mi puno znači. Shvaćam koliko sam napravio u karijeri, a ovakve nagrade dodatno to osvješćuju. Sretan sam i ponosan i idem dalje – istakno je presretni Srbić.

Za najuspješniju sportašicu Grada Zagreba izabrana je plesačica Jana Malčić. Ova vrhunska plesačica dvostruka je europska prvakinja u umjetničkom plesanju, u disciplinama modern i jazz, te je na konto tih uspjeha zaslužila dobiti ovu prestižnu nagradu.

– Jako sam uzbuđena i još uvijek ne vjerujem. Nikada nisam dobila ovako veliko priznanje. Zahvaljujem mojim trenericama što su bile uz mene i uvijek me gurale naprijed. Hvala i mom klubu Modus te mojim roditeljima – kazala je Malčić.

Braća Sinković i ove su godine pokazali da su nepobjedivi u veslanju te su opet izabrani za najuspješniju posadu.

– Presretni smo. Dobiti nagradu od Sportskog saveza Grada Zagreba je uvijek velika stvar. Veselimo se i uvijek nam je lijepo primiti nagrade kad je dobra sezona – izjavili su odlični Sinkovići.

Za najuspješniji klub Grada Zagreba izabran je PPD Zagreb. Klub je ove sezone opet uvjeljivo prvi u ligi te je, osvojio čak 10 bodova u Ligi prvaka. Za najuspješniju ekipu godine izabrana je HAOK ‘Mladost’. Odbojkašice Mladosti ove su godine po šesti put postale prvakinje Hrvatske.

Sportski savez Grada Zagreba dodijelio je priznanja i najuspješnijim parasportašima i gluhim sportašima. Nagradu za najbolju parasportašicu dobila je Anđela Mužinić Vincetić. Ona je ove godine postala europska prvakinja u parastolnom tenisu, osvojivši zlato na Europskom prvenstvu održanom u Sheffieldu. S obzirom da je postala Europska prvakinja, Anđela je izborila direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Osim Anđele Mužinić Vincetić nagradu je dobio i parastrijelac Fran Skračić, on je ove godine postao svjetski dobrvak u parastreljaštvu na Svjetskom prvenstvu u Limi.

Laura Štefanac također se našla na popisu najuspješnijih parasportaša Grada Zagreba u ovoj godini. Štefanac je osvojila zlato na Europskom prvenstvu gluhih u atletici, u disciplini bacanja koplja.

Članovima zagrebačkog RK Silent, koji su ujedno i članovi muške rukometne reprezentacije gluhih, Kristijanu Živkoviću, Ivici Terziću, Leonardu Vučku, Vedranu Jakovljeviću i Antoniju Rožiću, također su dodijeljene nagrade za najuspješnije sportaše Grada Zagreba.

Trenerica Anđele Mužinić Vincetić, Mirela Šikoronja Ivančin dobila je nagradu za najuspješniju trenericu u ovoj godini. Šikoronja Ivančin s Anđelom Mužinić Vincetić radi već 15 dugih godina. Iza njih dvije veliki su rezultati.

Nagradu za najuspješnijeg trenera godine dobio je i trener gimnastike Lucijan Krce.

Za razvoj hrvatske paraatletike itekako je zaslužan i Branko Omazić. Za svoj rad ovom je prigodom dobio nagradu za životno djelo ‘Trofej Sportskog Saveza Grada Zagreba’. Uz njega, ovu su nagradu također dobili: Saša Matinić, Ivica Klarić, Nikola Dragaš i Herman Vukušić.

Godišnje nagrade Sportskog saveza Grada Zagreba dobili su: Katarina Klarić (savate), Ante Čutura (karate), Marko Golubić (taekwondo) Goran Čolak (ronjenje), te Auto klub ‘Cro Dakar’.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

In Metropola

Evo što nudi Savjetovalište za mlade s invaliditetom

Objavljeno

/

Na fotografiji je letak koji informira o savjetovalištu za mlade s invaliditetom.
Foto: Grad Zagreb

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama

Program Savjetovalište za mlade s invaliditetom provodi se u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

U savjetovalištu se besplatno nudi podrška i osnaživanje mladih s invaliditetom i njihovih roditelja/skrbnika kroz neposredan rad, edukativna predavanja i radionice te suradnju s različitim ustanovama.

Ovaj projekt u cijelosti financira Grad Zagreb. U sklopu projekta izrađen je promotivni letak u kojem su dostupne informacije zainteresiranima za uključivanje u rad Savjetovališta za mlade s invaliditetom.

Svrha savjetovališta je očuvanje i unapređenje zdravlja i kvalitete života mladih s invaliditetom, integracija u svakodnevni život, s naglaskom na sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi ostvarile svoj puni potencijal, kao aktivni i ravnopravni članovi zajednice te smanjenje stigmatizacije i predrasuda o mladima s invaliditetom. Tu je i za motivaciju i edukaciju srednjoškolaca i studenata za usvajanje novih znanja i kompetencija o suvremenim pristupima invaliditetu, karakteristikama pojedinih dijagnoza, modernim tehnologijama, vještinama komunikacije i odgovarajućeg pristupa osobama s invaliditetom te drugim aspektima značajnim za njihov život, uz primjenu usvojenog, primjerenog načina i vještina komunikacije u kontaktu s osobama s invaliditetom.

Savjetovalište je namijenjeno mladima s invaliditetom, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, članovima obitelji, stručnjacima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

U rad savjetovališta uključuju se djeca i mladi s invaliditetom registrirani tijekom preventivnih aktivnosti ili ona koja se obraćaju samoinicijativno, uz obvezno uključivanje roditelja/staratelja i/ili stručnih suradnika (sustav obrazovanja, socijalne skrbi, zapošljavanja i dr.).

Savjetovalište pruža usluge savjetovanje i podrške mladima s invaliditetom, savjetovanje i podršku roditeljima/skrbnicima mladih s invaliditetom, međuinstitucionalnu suradnju s matičnim školama/fakultetima/centrima za odgoj i obrazovanje, drugim dionicima Centra za zdravlje mladih te civilnim društvom (udrugama, društvima) koje skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, zavodima za socijalni rad te drugim ustanovama prema potrebi, organizira i provodi edukativna predavanja i radionice za mlade s invaliditetom, kao i srednjoškolce i studente, o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom

Usluge Savjetovališta za mlade s invaliditetom u potpunosti su besplatne (kao i ostale usluge Centra), bez uputnice. Za dolazak na individualno savjetovanje potrebno se prethodno naručiti. Program se provodi na dvije lokacije: Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije možete dogovoriti e-poštom na adresi: marija.skes@stampar.hr ili pozivom na brojeve telefona 01/6468-333 i 01/4696-332.

Letak savjetovališta je ovdje.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

Održan 10. jubilarni Sajam zdravlja ‘Štampar u tvom kvartu’

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje trg na kojem se održava neki događaj. Na trgu su postavljeni bijeli šatori, a oko njih se okupila grupa ljudi. U pozadini je spomenik konjaniku koji je postavljen na visokom postolju. Nebo je vedro s malo oblaka. Okolne zgrade s klasičnim arhitektonskim dizajnom dodaju estetsku privlačnost okruženju.
Foto: Grad Zagreb

Posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva

Jubilarni, 10. po redu, Sajam zdravlja: ‘Štampar u tvom kvartu’, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ te Doma zdravlja Zagreb – Centar održan je prošlu subotu na Trgu kralja Tomislava. Ovo edukativno događanje ponovno je okupilo veliki broj građana, posebice stanovnika gradske četvrti Donji grad, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života. Današnje izdanje posvećeno je Svjetskom danu zdravlja, koji se obilježava svake godine 7. travnja i pruža nam priliku da se zajedno fokusiramo na važnost zdravlja i ulogu koju igra u našim životima.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva. Brojni su to i učinili, a zanimanje je vladalo i za savjetovanja o kozmetici, razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti.

– Slušali smo potrebe naših građana i njihove želje da im približimo javnozdravstvene akcije, da ih učinimo pristupačnijima pa smo 2022. godine, u suradnji s našim Štamparom i Domovima zdravlja, započeli s provođenjem Sajmova zdravlja po gradskim četvrtima. Cilj nam je bio stvoriti atmosferu povjerenja i uključivosti za bolji i zdraviji Zagreb, a s obzirom na uistinu veliki broj javnozdravstvenih akcija koje se uobičajeno održavaju na centralnom gradskom trgu ili Cvjetnom trgu, prve sajmove zdravlja organizirali smo u udaljenijim gradskim četvrtima. Nemojmo zaboraviti da smo svi mi čuvari vlastitoga zdravlja, stoga vas pozivam da obiđete pagode, obavite preglede, pitate stručnjake i informirate se o načinima kako očuvati i unaprijediti vlastito zdravlje jer na njega imate pravo – kazala je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

– Nakon Podsused Vrapča, Trešnjevke, Novog Zagreba, Trnja, Peščenice, Dubrave, Sesveta, Črnomerca i Maksimira danas smo stigli i na Tomislavac, kako bismo i stanovnicima gradske četvrti Donji grad podijelili korisne informacije o zdravlju i tako podsjetili na poznati postulat dr. Andrije Štampara kako je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive. Ovogodišnja tema, kao i svake godine, postavlja važna pitanja i potiče nas na akciju te na razmišljanje o pravednosti i jednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi za sve ljude, bez obzira na njihovu socijalnu ili ekonomsku poziciju. To je poziv na djelovanje pri izgradnji zdravstvenih sustava koji su pravedni i uključivi za sve – naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Branko Kolarić.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

In Metropola

Grad Zagreb investira u širenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i odrasle s autizmom

Objavljeno

/

Slika prikazuje osobu koja govori pred publikom u prostoriji s projekcijom na zidu.
Foto: Grad Zagreb

U organizaciji Centra za autizam i Centra mladih Ribnjak Grad Zagreb obilježio je Svjetski dan svjesnosti u autizmu, uz program u Centru mladih Ribnjak i niz edukativnih radionica u brojnim gradskim knjižnicama

Na ovaj način Grad Zagreb teži podići vidljivost autističnih osoba u društvu, kao i skrenuti pozornost na potrebe veće stručne podrške i snažnije integracije osoba s autizmom u našu zajednicu.

Na otvorenju programa u Centru mladih Ribnjak, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako Grad Zagreb prepoznaje potrebu širenja usluga za djecu i odrasle s autizmom, i podsjetila da je krajem prošle godine Gradska skupština usvojila Akcijski plan za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece, koji donosi niz mjera kojima ćemo u narednom razdoblju ojačati stručnu podršku vrtićima i školama u Zagrebu u uključivanju djece s teškoćama u redovne programe. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića.

– Isto tako, krajem godine smo Gradsku skupštinu izvijestili o ciljanim ulaganjima u razvoj obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih usluga za osobe s autizmom, s posebnim naglaskom na one namjerene djeci. U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver – istaknula je zamjenica Dolenec.

– No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju – dodala je.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

U trendu