Connect with us

Gastro kutak

Slana granola s pečenim batatom i jogurtom

Objavljeno

/

Zamislite rustikalnu zdjelicu punu hrskave granole, zlatno-smeđe boje, s komadićima pečenog batata koji dodaju toplu narančastu nijansu. Granola je prošarana sjemenkama i orašastim plodovima, a preko svega nježno preliven kremasti jogurt, stvarajući kontrast između hrskavog i glatkog. Možda je tu i malo svježeg bilja, poput timijana ili peršina, za dodatnu aromu i vizualni efekt.
Foto: Copilot

Ovo jelo možete jesti kao doručak, lagani ručak ili večeru. Spoj hrskave, slane granole s kremastim jogurtom i pečenim batatom je pravo iznenađenje. Sama granola zapravo je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka

Sastojci (za 2 osobe):

Za slanu granolu:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki
  • 2 žlice sezama
  • 1 žlica nasjeckanih oraha ili badema
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica tamari umaka ili soja umaka
  • pola žličice dimljene paprike
  • prstohvat čilija u prahu (po želji)

Za pečeni batat:

  • 1 srednji batat, oguljen i narezan na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli i papra
  • pola žličice timijana ili origana

Za posluživanje:

  • 1 šalica grčkog jogurta (ili biljna alternativa)
  • 1 žlica limunovog soka
  • svježi peršin ili vlasac za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Pomiješajte sastojke za granolu u zdjeli – zob, sjemenke, orašaste plodove, ulje, soja umak i začine.

Rasporedite granolu na papir za pečenje u tankom sloju i pecite oko 15 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.

Istovremeno pripremite batat: na drugom limu pomiješajte batat s uljem, soli, paprom i začinima. Pecite oko 25 minuta dok ne postane mekan i lagano hrskav.

Pomiješajte jogurt s limunovim sokom i po želji malo soli.

Servirajte u zdjelu: na dno ide jogurt, zatim pečeni batat i po vrhu obilato posipajte slanom granolom. Ukrasite svježim peršinom ili vlascem.

Možete dodati pečene gljive, avokado ili ukiseljeni luk za dodatni sloj okusa.

Granolu možete čuvati u staklenci i koristiti za salate, juhe ili kao grickalicu.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Krumpirovi vafli sa sirom i začinima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji su krumpirovi vafli pečeni do savršene zlatno-smeđe boje, s fino hrskavom vanjštinom i mekanom, pahuljastom unutrašnjošću. Preliveni su raskošnim slojem otopljenog sira koji se topi niz rubove, stvarajući primamljiv kontrast tekstura. U pozadini se možda vidi malo svježe zelenilo — poput peršina — za dekoraciju, a sve skupa izgleda kao prizor iz sna svakog ljubitelja udobne hrane. Priziva mirise domaće kuhinje i poziva na zaloga
Foto: Copilot

Svaki zalogaj pruža bogatu teksturu i aromu, a dodaci poput jogurta, svježeg vrhnja, jaja ili avokada još više naglašavaju njihovu svestranost. Idealni su kao slani doručak, lagani ručak ili zanimljiv prilog koji će svakako privući pažnju na stolu

Sastojci:

  • 2 šalice naribanog kuhanog krumpira (oko 2 veća kuhana krumpira)
  • 1 šalica naribanog sira (gouda, cheddar ili po želji)
  • 1 jaje
  • četvrtina šalice brašna
  • četvrtina šalice mlijeka
  • četvrtina žličice češnjaka u prahu
  • četvrtina žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina (po želji)
  • maslac ili ulje za premazivanje aparata za vafle

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte naribani kuhani krumpir, naribani sir, jaje, brašno i mlijeko.

Dodajte češnjak u prahu, papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu.

Zagrijte aparat za vafle i premažite ga tankim slojem maslaca ili ulja.

Stavite nekoliko žlica smjese u aparat za vafle (ovisno o veličini) i pecite 4–6 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Poslužite toplo uz jogurt, vrhnje, avokado ili jaja po želji.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Čokoladni kolačići iz šalice – s bananom i maslacem od kikirikija

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na fotografiji se nalazi šalica u kojoj je pripremljen čokoladni kolačić. Kolačić izgleda sočno i mekano, s tamnom, čokoladnom teksturom. Na vrhu se vide komadići banane koji su lagano zapečeni, dodajući slatkoću i voćnu svježinu. Maslac od kikirikija je blago rastopljen i razmazan po površini — kremastog izgleda, stvarajući kontrast u boji i teksturi. Šalica je obična, neutralnog izgleda, što dodatno ističe sadržaj.
Foto: Copilot

Kad se lagano zagrije, ova slastica poprimi gotovo pudingastu konzistenciju s topljenim čokoladnim srcem koje se lijepo stapa s mekanim komadićima banane ili orašastih plodova ako ih dodaš. Okus je pun, bogat i zadovoljavajući – idealan za one trenutke kad ti treba nešto slatko

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice kakaa u prahu (ili otopljene tamne čokolade)
  • 1 zrela banana (srednje veličine)
  • 1 žlica meda ili šećera (po želji)
  • 1 žlica mlijeka (ili biljnog napitka)
  • 1 prstohvat soli
  • po želji: komadići čokolade, orašasti plodovi, kokos, cimet…

Priprema:

Bananu izgnječite vilicom u većoj šalici ili zdjelici. Dodajte maslac od kikirikija, kakao, med, mlijeko i sol.

Sve dobro izmiješajte žlicom dok smjesa ne postane glatka.

Ako želite, dodajte malo sjeckane čokolade ili orašastih plodova za dodatnu teksturu.

Smjesu možete jesti odmah kao čokoladni ‘mousse’, ali ako želite toplu verziju – zagrijte je u mikrovalnoj pećnici 30–60 sekundi (ovisno o snazi uređaja).

Pustite da se malo ohladi, a zatim uživajte.

Nastavite čitati

Gastro kutak

Salata s bulgurom, rajčicom i krastavcima

Objavljeno

/

Napisao/la:

Na slici je prikazana osvježavajuća salata od bulgura, rajčice i krastavaca, savršena za lagani ljetni obrok. Bulgur se prostire kao baza — zrnast, zlatne boje i pahuljast, dok su na vrhu dodane kockice sočnih crvenih rajčica i svježih zelenih krastavaca. Povrće izgleda svježe i sočno, a sve je aranžirano u širokom tanjuru, spremno za posluživanje.
Foto: Copilot

Salata se može poslužiti kao samostalan lagani obrok, prilog uz meso ili ribu, ili kao dio ljetnog bifea. Brza je za pripremu i lako prilagodljiva – odličan izbor za sve koji traže zdravo, ukusno i jednostavno jelo

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 6 žlica bulgura
  • 1 veća rajčica (ili 2 manje)
  • 1 srednji krastavac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka (po želji može i više)
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Bulgur prelijte s dvostruko više kipuće vode (oko 12 žlica), poklopite i ostavite da se namače 15–20 minuta, dok ne upije svu tekućinu i omekša. Zatim ga vilicom rastresite i ohladite.

Rajčicu operite i narežite na sitne kockice.

Krastavac ogulite (po želji), pa i njega narežite na sitne kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte bulgur, rajčicu, krastavac, maslinovo ulje, limunov sok i češnjak.

Dodajte nasjeckani peršin, posolite i popaprite po ukusu, pa dobro promiješajte.

Salatu možete odmah poslužiti ili ostaviti u hladnjaku 15–30 minuta da se okusi bolje povežu.

Nastavite čitati

U trendu