Jestivi roboti mogli bi se koristiti za dostavu hrane u ugrožena područja, za inovativnu isporuku lijekova osobama koje imaju teškoće s gutanjem, životinjama, pa čak i za nadzor hrane i njezine svježine pomoću senzora koji se mogu pojesti
Iako se ideja stvaranja robota koji se mogu jesti ili hrane koja se ponaša poput robota može činiti neobičnom, to je stvarni izazov za znanstvenu zajednicu.
U sklopu projekta RoboFood, koji financira Europska unija, istraživači s EPFL-a i Talijanskog instituta za tehnologiju (IIT) surađuju s vrhunskim slastičarima i prehrambenim znanstvenicima s EHL-a u Lausannei kako bi spojili robotiku i gastronomiju. Njihov projekt RoboCake bit će predstavljen na Svjetskoj izložbi Expo 2025 u Osaki, javlja EPFL.
– Robotika i hrana su dva odvojena svijeta – kaže Dario Floreano, voditelj Laboratorija za inteligentne sustave (LIS) pri EPFL-u i koordinator projekta RoboFood.
– Međutim, njihovo spajanje nudi brojne prednosti, osobito u smislu smanjenja elektroničkog i prehrambenog otpada – navodi koordinator projekta.
Znanstvenici također razmatraju primjene u hitnoj prehrani i zdravstvu.
– Jestivi roboti mogli bi se koristiti za dostavu hrane u ugrožena područja, za inovativnu isporuku lijekova osobama koje imaju teškoće s gutanjem, životinjama, pa čak i za nadzor hrane i njezine svježine pomoću senzora koji se mogu pojesti – nastavlja Floreano.
Stvaranje jestivih robota također otvara potpuno nova kulinarska iskustva. RoboCake, robotska svadbena torta, inovativna je demonstracija napretka postignutog u okviru projekta RoboFood, koji ima za cilj razviti novu generaciju jestivih robota i inteligentne hrane.
RoboCake uključuje dva potpuno jestiva robotička medvjedića, koje je razvio LIS pri EPFL-u.
– Izrađeni su od želatine, sirupa i bojila – objašnjava Bokeon Kwak, istraživač u LIS-u. Animira ih unutarnji pneumatski sustav: kada se zrak ubrizga kroz posebne kanale, njihova se glava i ruke pomiču.
Ovi plešući medvjedići, koji imaju okus poput mekanih, slatkih bombona od nara, nisu jedina posebnost torte. Istraživači s IIT-a, pod vodstvom Maria Caironija, razvili su prvu jestivu punjivu bateriju, napravljenu od vitamina B2, kvercetina, aktivnog ugljena i čokolade – za gurmanski doživljaj.
– Ove su baterije sigurne za konzumaciju i mogu se koristiti za paljenje LED svjećica na torti – objašnjava Valerio Galli, doktorand pri IIT-u. Prvi okus koji osjetite je tamna čokolada, a zatim iznenađujući kiseli udarac zbog jestivog elektrolita u bateriji, koji traje nekoliko sekundi. Ove baterije predstavljaju potencijalno rješenje za smanjenje elektroničkog otpada, koji godišnje doseže 40 milijuna tona.
Kako bi osigurali da su ove inovacije i ukusne i sigurne za jelo, inženjeri su surađivali s prehrambenim stručnjacima i slastičarima iz EHL-a.
– Naš je izazov bio pronaći najbolji način za predstavljanje inovacija naših partnera, EPFL-a i IIT-a, dodajući ono što mi najbolje radimo: užitak. Tako je nastao RoboCake, prava svečana slastičarska torta, koja je uspješno spojila tehniku, elektroniku i okus – kaže Julien Boutonnet, viši predavač praktične umjetnosti na EHL-u i nositelj najviše francuske nagrade Meilleur Ouvrier de France (MOF) u slastičarstvu i izradi slatkiša.
– Ova interdisciplinarna suradnja otvara vrata interaktivnim i ukusnim gastronomskim iskustvima te nas podsjeća da je hrana dragocjen resurs – i potencijalno smanjuje prejedanje – zaključuje Dario Floreano.