Poveži se s nama

Gastro kutak

Riblji tacosi: Delikatesa od ribe, odlična za uživanje u ručku petkom

Objavljeno

/

Na slici se vidi nekoliko tacosa posluženih na metalnom pladnju. Tacosi su punjeni različitim sastojcima, uključujući povrće i ribu. Pored tacosa, postoji i manji metalni pladanj s tri vrste umaka i kriške limete. U pozadini je boca piva marke “Carta Blanca”.
Fotografija: Pexels

Svi znamo koliko je riba zdrava za naš organizam, a to je tako jer obiluje omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje srca i krvnih žila.

Konzumacija ribe također poboljšava pamćenje, ali i snižava krvni tlak. Riblji tacosi jedan su od onih recepata koji razbijaju monotoniju kad su u pitanju riblja jela.

Sastojci:

Za umak:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 80 g krastavca
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica svježeg limunova soka
  • pola žlice svježeg nasjeckanog kopra
  • pola žličice Vegete & spiruline
  • crni papar

Za ribu:

  • 400 g fileta bijele ribe bez kostiju
  • sol
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 jaje
  • panko krušne mrvice
  • češanj češnjaka
  • malo origana 

Za tacose:

  • rajčica
  • 100 g luka
  • pola glavice bijelog kupusa
  • 8 malih tortilja od pšeničnog brašna
  • ploške limuna za posluživanje
  • nasjeckani svježi kopar

Priprema:

Krastavac oguliti i očistiti, od sjemenki, naribati i ocijediti. Zatim dodati jogurt, protisnuti češnajak, limunov sok, kopar, Vegetu & spirulinu te svježe mljeveni crni papar. Umak staviti u hladnjak do posluživanja.

Ribu začiniti s malo soli pa izrezati na 8 komada. Za paniranje  koristiti brašno u jednoj posudi, razmućeno jaje u drugoj posudi,  te panko mrvice s češnjakom, origanom i malo soli, u trećoj posudi. Zagrijati ulje za prženje. Filete od ribe uroniti u brašno, zatim u jaje, pa u panko mrvice.

Ribu peći u zagrijanom ulju s obe strane, dok ne poprimi zlatno-rumenu boju.

Na zagrijanu tortilju staviti narezani kupus, na kockice narezanu rajčicu i narezani luk, zatim staviti komad ribe. Staviti par kapi limunovog soka te preliti prethodno pripremljenim umakom i nasjeckanim svježim  koprom.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Kolač s narančama bez pečenja pravo je osvježenje ovog ljeta

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan komad torte s narančama na zelenom tanjuru. Torta izgleda kao cheesecake ili neka vrsta kolača s kremastom teksturkom, prekrivena slojem svježe narezanih naranči koje su posložene u krug. Boje su živopisne i kontrast između narančaste boje voća i zelene boje tanjura čini sliku privlačnom. Pozadina je nejasna, ali se može naslutiti da je torta postavljena na stol prekriven smeđim papirom ili tkaninom. Fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza apetitlih desertnih jela koja mogu privući pažnju ljubitelja slatkiša ili onih koji traže inspiraciju za recepte.
Foto: Pixabay

Podloga ovog finog kremastog kolača su piškote namočene u mlijeko, a osim kremice od naranči tu je i podatna i osvježavajuća krema od dvije vrste vrhnja: slatkog i kiselog

Priprema kolača doista nije zahtjevna i ne traje dugo, a s obzirom na mekanu teksturu kreme, nema straha da ovo neće uspjeti.

Potrebno:

  • 200 g piškota

Za kremu od naranči:

  • 3 naranče
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 g gustina

Za bijelu kremu:

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

Naranče oguliti potpuno i očistiti od vanjske opne. Najlakše ćete to učiniti oštrim nožem (kao da gulite jabuku u debljem sloju). Narezati na male kockice.

Nasjeckanu naranču sa svim sokom koji je pustila prilikom rezanja prebaciti u lončić za kuhanje. Dodati šećer i polovicu vode pa zakuhati. Kuhati uz povremeno miješanje 10-ak minuta. Usitniti sve štapnim mikserom, pa u kašu dodati gustim razmućen u preostaloj vodi. Promiješati sve dobro i skuhati do kraja. Kremu prohladiti.

Za bijelu kremu pomiješati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu. Uliti slatko vrhnje pa miksati tako dugo dok se ne postigne gustoća mekše kreme. Ne mora biti potpuno čvrsto kao kada se miksa čisti šlag.

U manju posudu ili lim za kolače koji ne bi trebao biti veći od 20×20 cm, na dno složiti piškote namočene u mlijeko. Preko piškota izliti bijelu kremu, a preko nje kremu od naranči. Žlicom proći kroz kreme na par mjesta kako bi se napravio mramorni efekt.

Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti carbonara odličan su izbor kad ne želite pola dana kuhati

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje talijansko jelo špagete carbonara. Izgleda vrlo primamljivo i kremozno.
Foto: Pixabay

Kako carbonara doslovno znači ‘rudareva žena’, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima. Danas je ona pojam brzog, a finog obroka jer je sve gotovo za nekih pola sata

Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • po želji – trećina šalice bijelog vina, trećina šalice jušnog temeljca, 1 luk

Priprema:

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente.

U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje s malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo je prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

Poslužite uz ribani parmezan.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Zapečeni krumpiri s piletinom u umaku od gljiva

Objavljeno

/

Na slici je kremasto jelo s piletinom i krumpirima preliven s malo vrhnja i sa sitno narezanim peršinom na vrhu.
Fotografija: Pixabay

Naučili smo jesti krumpire i piletinu na bezbroj načina, ali ovaj je ipak nešto posebno. Kremasta piletina u umaku od gljiva i sočni hrckavi krumpiri kombinacija su koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • sol
  • papar
  • 2 žlice ulja
  • 600 g krumpira
  • 1 vrećica fant umaka od gljiva
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice naribanog ribanca
  • malo sitno narezanog peršina

Priprema:

Pileći file narezati na kockice, posoliti, popapriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Na zagrijanom ulju piletinu prepeći dok ne dobije rumenu boju. Kada se ispeče prebaciti ju u vatrostalnu posudu.

Krumpir narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi, zatim ga ocijediti te promiješati s piletinom u vatrostalnoj posudi.

Kako bi napravili umak potrebno je sadržaj vrećice fanta usuti u 200 ml mlake vode kojoj se prethodno doda slatko vrhnje, pa zagrijavati miješajući pjenjačom dok umak ne zavrije. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta neprestalno miješajući.

Pripremljeni umak preliti preko piletine i krumpira te sve posuti ribancem. Zatim zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15 minuta.

Prije posluživanja jelo posuti na sitno narezanim peršinom.

Nastavi čitati

U trendu