Poveži se s nama

Gastro kutak

RATATOUILLE – umjetnost Sredozemlja u vašoj kuhinji

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje složeni povrtni obrok na bijelom tanjuru. Obrok se sastoji od slojeva pečenog povrća prelivenog umakom, a sve je ukrašeno listom svježeg peršina.
Foto: Pixabay

Iako se smatra tradicionalnim francuskim jelom, postoji mnogo varijacija diljem svijeta. Primjerice, u Italiji slično jelo poznato je kao ‘caponata’, dok se u Španjolskoj naziva ‘pisto’

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 1 srednji patlidžan
  • 2 crvene paprike
  • 2 žute paprike
  • 2 rajčice
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • svježi bosiljak

Priprema:

Operite sve povrće i paprike narežite na tanke trake, a rajčice na kolutove. Luk i češnjak fino nasjeckajte.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.

Dodajte papriku i nastavite pirjati dok ne omekša, otprilike 5-7 minuta.

Dodajte tikvice i patlidžan, te nastavite pirjati dok povrće ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju, otprilike 10-15 minuta.

Na kraju dodajte rajčice i nastavite kuhati još 5 minuta. Začinite solju, paprom i svježim bosiljkom prema ukusu.

Poslužite toplo kao glavno jelo ili prilog uz tjesteninu, rižu ili pečeno meso. Dobar tek!

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Kolač od jagoda i jogurta bez puno muke i nauke

Objavljeno

/

Na slici je kolač od jagoda, poslužen na plavom tanjuru. Tlo u pozadini je sivo, vjerojatno kamen ili beton, a iza toga se vidi zelena vegetacija i dio metalne ograde. Fokus je na kolaču, što čini pozadinu nešto zamagljenom.
Foto: Pixabay

Ovaj kolač od jagoda i jogurta je ne samo ukusan, već je i lagan, osvježavajući te jednostavan za pripremu, što ga čini savršenim izborom za sve, bez obzira na njihov kulinarski nivo

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 2 velika jaja ili 3 mala
  • 1 žličica naribane kore limuna
  • 250 g običnog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
  • 300 g brašna oštrog
  • 3 žličice praška za pecivo to je malo manje od cijelog
  • prstohvat soli
  • 500 g jagoda
    • od toga 100 g narezati na kockice – dodati pola jušne žlice brašna i pola jušne žlice šećera promiješati
    • 400 g narezati na polovice – dodati jušnu žlicu brašna i jušnu žlicu šećera promiješati

Priprema:

Pećnicu uključiti na 200°C.

Jaja i šećer miješati pjenjačom, dodati ulje, vaniliju i limun. I dalje miješati, dodati jogurt. Dobro sve sjediniti. U smjesu prosijati brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo.

Miješati pjenjačom dok masa ne postane glatka.

Pola biskvitne smjese staviti u kalup za torte promjera 28 cm (obložen papirom za pečenje), poravnati i staviti jagode narezane na kockice. Rasporediti drugi dio smjese i polovice jagoda s rezanom stranom prema dolje.

Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu, nakon 35 min provjeriti čačkalicom. Ako treba staviti gore alu foliju ili papir za pečenje. Nije potrebno sasvim ohladiti prije rezanja.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Izljevak sa špinatom idealan kad treba nešto brzo pojesti

Objavljeno

/

Na slici je pita od špinata i sira koja se nalazi u staklenoj posudi. Pita ima zlatno-smeđu koru, a nadjev je kremast s vidljivim komadima špinata. Uz pitu se nalazi metalna lopatica s drvenom drškom, postavljena na desnoj strani. Sve se nalazi na drvenoj površini, vjerojatno dasci za rezanje ili kuhinjskom pultu.

Ukusan i zdrav obrok s jajima, špinatom i sirom. Brzo se priprema i odličan je za ručak ili večeru. Poslužite toplo uz šalicu jogurta

Sastojci:

  • oko 300 g očišćenog špinata
  • 2 jaja
  • 100 g svježeg sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 1,5 dl jogurta
  • 1 dl mlijeka
  • 1 šalica (od 2 dl) kukuruznog brašna
  • pola praška za pecivo
  • brašno po potrebi
  • sol

Priprema:

Najprije dobro oprati špinat, isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min. Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.

Izmješati jaja, kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.

U to dodati špinat pa kukuruzno brašno, prašak i brašna po potrebi (da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke). Dobro izmješati.

Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200 stupnjeva oko 30-40 min.

Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 minuta da omekša.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Pileći bataci u umaku od rajčice i palenta

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje fino i sočno pećene pileće batke, posute sitnim komadčima pretežno zelenog povrća. Poslužena je na bijelom tanjuru.
Foto: Pixabay

Palenta, žganci ili pura (u sjevernoj Italiji iz koje dolazi je polenta) dobra je u svakoj kombinaciji pa će se i u ovoj našoj s piletinom lijepo sljubiti. Bit će to jedan nutritivno bogat, a prilično jednostavan ručak

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 200 g palente
  • sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Pileće batke začinite solju i paprom te pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

U drugoj tavi popržite luk i češnjak.

Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok se umak ne zgusne.

Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju.

Poslužite pileće batke s umakom i palentom.

Nastavi čitati

U trendu