Poveži se s nama

Gastro kutak

RATATOUILLE – umjetnost Sredozemlja u vašoj kuhinji

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje složeni povrtni obrok na bijelom tanjuru. Obrok se sastoji od slojeva pečenog povrća prelivenog umakom, a sve je ukrašeno listom svježeg peršina.
Foto: Pixabay

Iako se smatra tradicionalnim francuskim jelom, postoji mnogo varijacija diljem svijeta. Primjerice, u Italiji slično jelo poznato je kao ‘caponata’, dok se u Španjolskoj naziva ‘pisto’

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 1 srednji patlidžan
  • 2 crvene paprike
  • 2 žute paprike
  • 2 rajčice
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • svježi bosiljak

Priprema:

Operite sve povrće i paprike narežite na tanke trake, a rajčice na kolutove. Luk i češnjak fino nasjeckajte.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.

Dodajte papriku i nastavite pirjati dok ne omekša, otprilike 5-7 minuta.

Dodajte tikvice i patlidžan, te nastavite pirjati dok povrće ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju, otprilike 10-15 minuta.

Na kraju dodajte rajčice i nastavite kuhati još 5 minuta. Začinite solju, paprom i svježim bosiljkom prema ukusu.

Poslužite toplo kao glavno jelo ili prilog uz tjesteninu, rižu ili pečeno meso. Dobar tek!

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pečeni krumpir s kobasicom i povrćem kad trebate zasitno jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno povrće i kobasice na velikoj metalnoj tavi. Na tavi se nalaze kolutovi crvene i žute paprike, komadići krumpira, kolutovi luka, rajčice narezane na polovice te nekoliko cijelih kobasica. Sve je posuto začinskim biljem poput ružmarina i crnim paprom te izgleda začinjeno i spremno za serviranje. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje čine jelo privlačnim, a može biti relevantna u kontekstu kuhanja ili prezentacije hrane.
Foto: DALL·E

Jelo ima savršenu kombinaciju tekstura i okusa – hrskavi rubovi krumpira, sočne kobasice koje puštaju svoju masnoću i začine, te mekano povrće koje upija sve arome. Ovo je jelo idealno za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i zasitnosti, a možete ga poslužiti uz kiselo vrhnje ili jednostavnu salatu za osvježavajući kontrast

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • 2-3 kobasice (možete koristiti domaće, dimljene ili začinjene po želji)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi ružmarin ili timijan (po želji)
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika i malo čilija (po želji)

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške. Paprike i mrkvu narežite na trakice, a luk na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte.

Narežite kobasice na kolutiće srednje debljine.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpire, paprike, mrkvu, luk, češnjak i kobasice. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, čili i ružmarin (ili timijan) po ukusu. Dobro sve izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

Prebacite sve na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite sastojke u ravnomjernom sloju kako bi se svi sastojci jednako pekli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, ili dok krumpir i povrće ne omekšaju, a kobasice ne postanu hrskave. Povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Možete dodati i druge vrste povrća po želji, poput tikvica ili cherry rajčica, ili dodati začine poput dimljene paprike za dodatnu aromu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti s povrćem bogatog su okusa i boja

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom i povrćem. U tanjuru se nalazi špageti s raznobojnim cherry rajčicama, narezanim tikvicama, listovima špinata i naribanim sirom. Sve je posuto maslinovim uljem i začinjeno, a u pozadini su vidljivi svježi listovi bosiljka i nekoliko neiskorištenih cherry rajčica. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza zdravog obroka koji je istovremeno vizualno privlačan.
Foto: DALL·E

Ovo jelo nudi bogatstvo okusa i tekstura – od blage slatkoće cherry rajčica do blago gorkastog okusa špinata. Špageti s povrćem izvrstan su izbor za sve koji žele obrok pun vitamina, minerala i vlakana, a uz dodatak parmezana ili malo limunove korice, okus jela postaje još izraženiji

Sastojci:

  • 300 g špageta ili otprilike četiri porcije ili četiri šake suhih špageta
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 žuta paprika (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na polumjesece)
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 15-20 cherry rajčica (ovisno o veličini, računaje da prosječna cherry rajčica teži oko 10-15 g)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • oko 3-4 velike šake svježih listova špinata
  • maslinovo ulje
  • sol i papar (po ukusu)
  • prstohvat sušenog origana ili bosiljka
  • malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog)
  • parmezan za posluživanje (po želji)

Priprema:

Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Kada su kuhani, ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.

U velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte crveni luk i pržite ga dok ne postane proziran (oko 3 minute).

Dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodajte papriku, mrkvu i tikvicu. Pržite ih uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, ali da još uvijek zadrži malo hrskavosti, oko 5-7 minuta.

Dodajte cherry rajčice i špinat te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte i sušeni origano ili bosiljak. Nastavite kuhati dok rajčice ne omekšaju i špinat povene, otprilike 3-4 minute.

Umiješajte špagete u tavu s povrćem i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja špageta kako bi se dobila kremasta tekstura.

Prebacite špagete s povrćem na tanjure, pospite svježim peršinom i, po želji, naribanim parmezanom.

Ovaj recept lako možete prilagoditi sezonskom povrću ili dodati omiljene začine kako biste obogatili okus.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečeno meso punjeno sušenim rajčicama i začinima, posluženo na drvenoj dasci. Uz to se nalazi zdjela pire krumpira i salata od zelene salate. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje mogu ukazivati na ukusno pripremljen obrok, te može biti relevantna za osobe koje traže inspiraciju za kuhanje ili prezentaciju jela.
Foto: DALL·E

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica je sočna i aromatična verzija klasične mesne štruce, koja donosi bogatstvo okusa i savršeno se uklapa kao topli ručak ili večera. Kombinacija mljevenog mesa s nadjevom od topljenog sira i sušenih rajčica unosi posebnu notu u svakom zalogaju, dok začini poput češnjaka, luka, peršina i origana podižu cjelokupan okus. Premaz od kečapa, meda i senfa stvara laganu koricu s blagom slatkoćom, a cijela štruca postaje zlatno-smeđa i nevjerojatno primamljiva

Sastojci:

  • pola kilograma mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
  • jedna glavica luka srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • jedno jaje
  • jedna šalica krušnih mrvica
  • sedam žlica mlijeka
  • naribani parmezan: 5 žlica
  • sir po izboru: oko 12 žlica narezanog na kockice
  • sušene rajčice u ulju: 6-8 komada
  • svježi peršin: 2 žlice
  • sušeni origano: 1 žličica
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje: 3 žlice
  • kečap ili umak od rajčice: 3 žlice
  • med ili smeđi šećer: 1 žlica
  • senf: 1 žličica

Priprema:

Pomiješajte krušne mrvice s mlijekom i ostavite da omekšaju nekoliko minuta.

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, luk, češnjak, parmezan, omekšale krušne mrvice, sušene rajčice, peršin, origano, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Na radnu površinu stavite komad papira za pečenje. Smjesu rasporedite po papiru i oblikujte pravokutnik debljine oko 2 cm. Po sredini pravokutnika rasporedite kockice sira.

Pažljivo zarolajte mesnu smjesu preko sira kako biste oblikovali štrucu. Pripazite da su rubovi dobro zatvoreni kako sir ne bi iscurio tijekom pečenja.

U maloj zdjelici pomiješajte kečap (ili umak od rajčice), med i senf. Premažite štrucu ovim umakom sa svih strana za dodatnu sočnost i slatkasti okus.

Stavite štrucu na lim za pečenje obložen papirom i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta prelijte sokovima koji se skupljaju u limu za pečenje.

Nakon pečenja, ostavite štrucu da se odmori 10-ak minuta, a zatim je narežite na kriške. Poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili svježu salatu.

Ako volite, u punjenje možete dodati još maslina ili malo špinata za dodatne okuse.

Nastavi čitati

U trendu