Iako se smatra tradicionalnim francuskim jelom, postoji mnogo varijacija diljem svijeta. Primjerice, u Italiji slično jelo poznato je kao ‘caponata’, dok se u Španjolskoj naziva ‘pisto’
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- 1 srednji patlidžan
- 2 crvene paprike
- 2 žute paprike
- 2 rajčice
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- svježi bosiljak
Priprema:
Operite sve povrće i paprike narežite na tanke trake, a rajčice na kolutove. Luk i češnjak fino nasjeckajte.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.
Dodajte papriku i nastavite pirjati dok ne omekša, otprilike 5-7 minuta.
Dodajte tikvice i patlidžan, te nastavite pirjati dok povrće ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju, otprilike 10-15 minuta.
Na kraju dodajte rajčice i nastavite kuhati još 5 minuta. Začinite solju, paprom i svježim bosiljkom prema ukusu.
Poslužite toplo kao glavno jelo ili prilog uz tjesteninu, rižu ili pečeno meso. Dobar tek!