Poveži se s nama

Gastro kutak

KALAMARKO NA TANJURU Punjene lignje za božanstvenu gozbu

Objavljeno

/

Na slici se vide cijele lignje s ticalima. Boje su intenzivne, od crvene do tamno smeđe, što ukazuje na to da su morski plodovi dobro pečeni. Fotografija bi mogla biti zanimljiva za ljubitelje morske kuhinje ili kao primjer jela u restoranu.
Foto: Pixabay

Ne morate čekati poziv u restoran da biste uživali u ovoj morskoj delikatesi. Uvijek ih punite sastojcima koji vama odgovaraju, a ako pak nemate ideje, evo naše

Sastojci:

  • 6 očišćenih liganja (80 dag)
  • 40 dag svježe rajčice (oguljene)
  • 12 dag napola kuhane riže
  • 1 jaje
  • 1/2 dl vina
  • 10 dag nemasnog sira
  • 1 češanj usitnjenog češnjaka
  • 7/2 dl maslinova ulja
  • sol i papar
  • nasjeckani peršin

Priprema:

Lignje očistite, operite i posušite. Krakove liganja sitno nasjeckajte i propirjajte na malo maslinova ulja.

Skinite s vatre i mlake pomiješajte s rižom, naribanim sirom, jajetom i češnjakom.

Posolite i popaprite smjesu te njome napunite lignje. Zatvorite ih čačkalicama.

Stavite na dno vatrostalne posude maslinovo ulje i polegnite u nju lignje.

Preko njih rasporedite nasjeckanu rajčicu, zalijte vinom i sve pokrijte aluminijskom folijom.

Pecite na 200 C oko 20 minuta. Poslužite lignje dok su tople, ukrašene nasjeckanim peršinom.

Poslužuje se za 6 osoba.

In Portal

Gastro kutak

Meksička salata puno je više od salate

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje meksičku salatu na bijelom tanjuru. Šarenilo boja poziva na jelo.
Foto: Pixabay

Priprema ove salate je brza, a brzo se i pojede jer je neodoljiva i osvježavajuća. Možete je jesti samu, ali i kombinirati s drugim jelima. Šarenilo boja i okusa ljubav je na prvi zalogaj

Sastojci:

  • 240 g steriliziranog crvenog graha (mala konzerva)
  • 280 g kukuruza šećerca (mala konzerva)
  • 240 g slanutka (mala konzerva)
  • 1 veća glavica luka ili dvije male
  • 1 režanj češnja češnjaka ili kao začin češnjak u granulama
  • 1 plavo vrhnje
  • 2-3 jušne žlice majoneze
  • sol, papar, sjeckani vlasac

Priprema:

Sitno nasjeckati luk i u zdjeli izmiješati sve sastojke osim začina, vrhnja i majoneze. U posebnoj posudi napraviti preljev za salatu od vrhnja, majoneze i začina. Preljev sjediniti s ostalim sastojcima i staviti hladiti najmanje 2 sata.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Losos teriyaki s rižom prepun je zdravih masti i proteina

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje četiri pečena komada ribe poslužena na bijelom pravokutnom tanjuru. Riba izgleda kao da je prelivena nekim umakom i posuta sitno sjeckanim zelenim lukom i sezamovim sjemenkama. U gornjem desnom kutu tanjura nalaze se štapići za jelo, koji leže preko ruba tanjura. Jelo izgleda ukusno i pažljivo pripremljeno, što bi moglo biti interesantno za ljubitelje kulinarske fotografije ili osobe koje traže inspiraciju za obrok.
Foto: Pixabay

Odličan japanski recept koji će vas naučiti kako napraviti losos s teriyaki umakom. Ovo divno jelo idealno je za brzu večeru ili ručak jer je sve gotovo za dvadesetak minuta

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice vode
  • četvrt šalice sojinog umaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sezamove sjemenke za posipanje
  • sjeckani zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

U loncu skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, ostavite sa strane.

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, med, rižin ocat, naribani đumbir i sitno nasjeckani češnjak.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte filete lososa i pržite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani. Izvadite losos iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu ulijte pripremljeni teriyaki umak i kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Vratite losos u tavu i premažite ga umakom.

Poslužite losos na vrhu kuhane riže, posipajte sezamovim sjemenkama i sjeckanim zelenim lukom.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Probajte čokoladni mousse od avokada i uživajte

Objavljeno

/

Na fotografiji je desert u staklenoj čaši koji se sastoji od slojeva, s najdonjim slojem koji izgleda kao mrvičasti biskvit, srednji sloj kremaste teksture svijetle boje i gornji sloj tamnije kremaste teksture. Desert je ukrašen malinama na vrhu. Uz čašu su raspoređeni listovi biljke, svježe maline, komadići čokolade i tulipan. Pozadina je tamna koja ističe boje deserta i dodataka. Desert izgleda ukusno i pažljivo pripremljen, što bi moglo biti zanimljivo za ljubitelje slastica ili za one koji traže inspiraciju za prezentaciju hrane.
Foto: Pixabay

Avokado je idealna namirnica za razne deserte – bogate je kremaste teksture i za razliku od drugog voća bogat je esencijalnim masnim kiselinama. Kad mu pridružite ostale sastojke, dobit ćete predivnu čokoladnu kremu prepunu hranjivih sastojaka i ugode za vaša nepca

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 3-4 žlice kakao praha
  • 3-4 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Ogulite avokado i izvadite košticu. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte kakao prah, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.

Servirajte odmah ili stavite u frižider da se ohladi.

Nastavi čitati

U trendu