Ovo jelo je popularno u mnogim njemačkim regijama, a svaka pokrajina može imati svoju verziju ili posebne sastojke koje koristi. Sauerbraten je često prisutan na obiteljskim okupljanjima i svečanim prilikama, a mnogi ga smatraju simbolom njemačke kuhinje
Sastojci za marinadu:
- 2 glavice luka
- 2 veće mrkve
- 1 veliki poriluk
- 3 češnja češnjaka
- 2 velike grančice timijana
- 2 male grančice ružmarina
- 2 lista lovora
- 8 bobica kleke
- 6 cijelih klinčića
- 10 zrna papra
- 2,5 žličice soli
- 1 žličica šećera
- Oko 4 standardne čaše vina
- 1 i pol čaša crvenog vinskog octa
- 1 i četvrtina čaše vode
Ostalo:
- 1,80 kg junetine (orah)
- 4 žlice brašna
- 2-3 velike žlice grožđica
- 6-7 velikih žlica suhih keksa ili kolačića od đumbira
- 1 žlica meda
Priprema:
Očistite i nasjeckajte povrće i začinsko bilje (bobice kleke zgnječite u mužaru, češnjak nasjeckajte, a grančice timijana i ružmarina te lovor ostavite cijele) pa ih stavite u veliki lonac s vinom, vinskom octom i vodom. Poklopite i zakuhajte pa kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite da se marinada potpuno ohladi.
Stavite meso u marinadu da ga potpuno prekrije i čvrsto poklopite. Ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje četiri dana, najbolje sedam. Ako meso nije potpuno potopljeno u tekućinu, pečenje treba okrenuti jednom dnevno.
Meso izvadite, osušite papirnatim ručnicima i ocijedite tekućinu iz povrća. Sačuvajte tekućinu i povrće. Zagrijte ulje pa ispecite meso kratko sa svih strana i izvadite ga, a u lonac stavite povrće na dvije žlice ulja pa pržite 5-7 minuta. Zatim umiješajte brašno, kuhajući smjesu minutu ili dvije. Dodajte tekućinu koju ste procijedili od povrtne marinade pa prokuhajte uz stalno miješanje da se ne naprave grudice.
Dodajte grožđice, med i mljevene kekse od đumbira. Meso vratite u lonac. Pustite da zakipi, smanjite vatru na nisku, poklopite i kuhajte oko 2 sata ili dok meso ne omekša. Što je dulje meso bilo u marinadi to će se brže skuhati. Kad se skuha, ugasite vatru, izvadite meso na pladanj i ostavite da pet minuta da se odmara prije rezanja.
Za to vrijeme procijedite umak i vratite ga u lonac. Kušajte i dodajte još šećera, soli i papra po želji. Ako vam je okus prejak, možete ga razrijediti s malo vode ili juhe. Prelijte umak preko narezanog mesa i odmah poslužite uz kuhani krumpir, spätzle ili knedle od kruha.