Connect with us

Life&Style

Poljubac je mnogo više od romantične geste – on je lijek

Published

on

Na fotografiji se vidi osoba u svijetlom odijelu koja drži osobu u ljubičastoj haljini. Ljubičasta haljina ima voluminozne rukave i slojeve tila. Osoba u ljubičastoj haljini ima dugu plavu kosu s ukrasom u kosi. Pozadina je zelena, s drvećem i grmljem. Fotografija prikazuje par koji se ljubi.
Foto: Pixabay

Poljupci igraju ključnu ulogu u emocionalnom, tjelesnom i kognitivnom razvoju, posebno kod djece. Redoviti izrazi nježnosti doprinose općem zdravlju i dobrobiti svih ljudi

Jučer, 5. veljače bio je Međunarodni dan poljubaca. Ovaj dan podsjeća na važnost nježnosti, dodira i poljubaca u našem svakodnevnom životu.

Poljubac je jedan od najljepših izraza ljubavi, privrženosti i povezanosti među ljudima. No, osim što nas ispunjava srećom, poljupci imaju i brojne znanstveno dokazane dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

Poljubac potiče razmjenu bakterija, što može pomoći jačanju imunološkog sustava i povećanju otpornosti organizma na infekcije. Istraživanja pokazuju da parovi koji se često ljube razvijaju sličan mikrobiom, što može pridonijeti njihovoj boljoj zdravstvenoj otpornosti.

Ljubljenje potiče lučenje oksitocina, hormona ljubavi, koji smanjuje stres i anksioznost te jača emocionalnu povezanost s partnerom. Također smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, čime doprinosi osjećaju opuštenosti i blagostanja.

Strastveni poljupci povećavaju broj otkucaja srca, što poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, dokazano je da ljubljenje snižava krvni tlak i poboljšava dotok kisika u tijelo.

Tijekom ljubljenja tijelo oslobađa endorfine, prirodne supstance koje djeluju kao analgetici. Zbog toga poljubac može smanjiti osjećaj boli, bilo da je riječ o glavobolji, menstrualnim grčevima ili bilo kojoj drugoj vrsti nelagode.

Osobe koje se često ljube općenito su sretnije i zadovoljnije u životu. Oksitocin i dopamin, hormoni povezani s ljubljenjem, potiču osjećaj sreće, zadovoljstva i emocionalne stabilnosti. Redovito ljubljenje može smanjiti rizik od depresije i poboljšati opće mentalno zdravlje.

Poljubac aktivira više od 30 mišića lica, što pridonosi boljoj toniranosti kože i može pomoći u usporavanju pojave bora. Ljubljenje također potiče bolju prokrvljenost kože, čineći je svježijom i zdravijom.

Poljupci nisu samo fizički čin – oni jačaju emocionalnu povezanost među partnerima, produbljuju intimnost i grade povjerenje. Parovi koji se redovito ljube često imaju stabilnije i sretnije veze.

Poljubac je mnogo više od romantične geste – on je prirodni lijek za stres, tjeskobu, bol i loše raspoloženje. Redovito ljubljenje ne samo da poboljšava naše zdravlje, već i jača odnose te nas čini sretnijima.

Zato, ne zaboravite se ljubiti – za ljubav, zdravlje i sreću.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Mramorni kuglof 

Published

on

Kuglof se nalazi među omiljenim receptima jer je jednostavan za pripremu, a vrlo ukusan i sočan. Za ovaj kuglof sastojke sigurno već imate doma, a gotov je za čas

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera (10 žlica)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml tekućeg jogurta (jedna veća šalica)
  • 130 ml ulja (3/4 šalice)
  • 300 g glatkog brašna (16 žlica)
  • 3 žlice kakaa u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u snijeg. Umutite jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smjesu.

Dodajte brašno s praškom za pecivo u smjesu, zatim jogurt i ulje te ostale sastojke, na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i podijelite na dva dijela.

Jedna polovica neka ostane žuta, a u drugu polovicu dodajte kakao i izmiješajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite oštrim brašnom kako bi se pečeni kuglof lako izvadio van. Naizmjence u kalup stavljajte smeđu i žutu biskvitnu smjesu da biste dobili mramorni uzorak.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 45 do 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

Ostavite da se ohladi, pospite šećerom u prafu i poslužite.

Continue Reading

Gastro kutak

Kelj varivo – ukusan i zdrav ručak

Published

on

Toplo, jušno jelo kao iz starih kuhinja naših baka stajat će vas tek par eura, a izvrsna je ideja za zdrav i ukusan ručak na žlicu. Donosimo vam brzi recept za kelj varivo koji morate probati

Sastojci:

  • 1 glavica kelja (srednje veličine)
  • 2-3 krumpira (srednje veličine)
  • 1 manji luk
  • 2 mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 2 lovorova lista 
  • 100 grama slanine

Priprema:

Prije kuhanja, potrebno je svo povrće oprati, očistiti i usitniti.

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte kelj narezan na trakice i zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Ostavite kuhati 20-ak minuta.

Zatim varivo začinite po izboru i dodajte peršinov list, dobro promiješajte i ostavite da se kuha još 5-10 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.

Kad je svo povrće gotovo kuhano, napravite ‘zapršku’ tako da izvadite vilicom dio krumpira te ga usitnite i vratite natrag kako biste dobili gušće varivo.

Poslužite toplo, uz kruh.

Continue Reading

Gastro kutak

Tart s malinama i čokoladom

Published

on

Spoj čokolade, malina i hrskavog tijesta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Tart je klasičan kolač porijeklom iz Francuske, a karakterizira ga hrskava podloga od prhkog tijesta koja se može puniti raznim nadjevima, od voćnih i kremastih do čokoladnih i orašastih

Za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna (18 jušnih žlica)
  • 60 g šećera u prahu (5 jušnih žlica)
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Za kremu od malina:

  • 250 g svježih ili smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica gustina + 4 žlice vode

Za ganache kremu:

  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

U posudu dodajte brašno, šećer, margarin ili maslac sobne temperature, šećer, žumanjke, vanilin šećer i sve izmijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kalup za tart promjera 26 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte između dva papira, zatim tijesto preokrenite u kalup i skinite papir. Papir će vam pomoći da se tijesto ne lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, računajte da bude veličine kalupa, plus bočne stranice.

Prstima utapkajte tijesto po dnu i rubovima kalupa, a višak odrežite.

Tijesto izbockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva oko 20- 25 minuta.

Pripremite kremu od malina. Sjedinite maline i šećer, a kad smjesa zakuha dodajte gustin pomiješan s vodom. Vruću kremu rasporediti po tijestu.

Čokoladu nasjeckajte na sitne kockice, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade. Pripremljeni ganache prelijte preko kreme od malina i poravnajte.

Hladite najmanje tri sata pa ukrasite po želji.

Continue Reading

U trendu