Poveži se s nama

Gastro kutak

Pita od riže za sve kojima je dosadila klasika

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana zdjela puna bijele riže postavljene na sivu podlogu uz koju se nalazi drvena žlica također napunjena rižom. Pored zdjele i žlice su dvije crvene rajčice koje pružaju kontrast boja u odnosu na bijelu rižu i sivu podlogu. Ova fotografija može biti zanimljiva ili relevantna zbog prikaza hrane u estetski ugodnom aranžmanu koji naglašava teksture i boje, što je često važno u kulinarskoj fotografiji.
Foto: Pixabay

Ljetna pita od riže je lagano i osvježavajuće jelo koje je savršeno za tople ljetne dane. Ova pita je odlična kao prilog ili glavno jelo. Evo jednostavnog recepta

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 500 ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 1 zelena paprika, nasjeckana
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • 100 g feta sira, izmrvljen
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin, sitno nasjeckan

Priprema:

Isperite rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

U loncu zakuhajte 500 ml vode. Dodajte rižu i malo soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok riža ne bude kuhana i sva voda isparila. Ostavite da se riža ohladi.

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte sitno nasjeckan crveni luk i pržite dok ne postane proziran.

Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute.

Dodajte nasjeckane paprike i rajčice. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 5-7 minuta.

Maknite tavu s vatre i ostavite povrće da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, prženo povrće, izmrvljen feta sir i nasjeckani peršin.

U zasebnoj zdjeli umutite jaja s jogurtom. Posolite i popaprite po ukusu.

Prelijte smjesu od jaja i jogurta preko riže i povrća. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Smjesu prebacite u nauljeni kalup za pečenje.

Pecite 25-30 minuta dok pita ne dobije zlatno-smeđu koricu i dok se smjesa ne stegne.

Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja.

Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz salatu po želji.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Pečeni krumpir s kobasicom i povrćem kad trebate zasitno jelo

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazano pečeno povrće i kobasice na velikoj metalnoj tavi. Na tavi se nalaze kolutovi crvene i žute paprike, komadići krumpira, kolutovi luka, rajčice narezane na polovice te nekoliko cijelih kobasica. Sve je posuto začinskim biljem poput ružmarina i crnim paprom te izgleda začinjeno i spremno za serviranje. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje čine jelo privlačnim, a može biti relevantna u kontekstu kuhanja ili prezentacije hrane.
Foto: DALL·E

Jelo ima savršenu kombinaciju tekstura i okusa – hrskavi rubovi krumpira, sočne kobasice koje puštaju svoju masnoću i začine, te mekano povrće koje upija sve arome. Ovo je jelo idealno za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i zasitnosti, a možete ga poslužiti uz kiselo vrhnje ili jednostavnu salatu za osvježavajući kontrast

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • 2-3 kobasice (možete koristiti domaće, dimljene ili začinjene po želji)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • svježi ružmarin ili timijan (po želji)
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika i malo čilija (po želji)

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na kocke ili ploške. Paprike i mrkvu narežite na trakice, a luk na ploške. Češnjak sitno nasjeckajte.

Narežite kobasice na kolutiće srednje debljine.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpire, paprike, mrkvu, luk, češnjak i kobasice. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, čili i ružmarin (ili timijan) po ukusu. Dobro sve izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

Prebacite sve na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite sastojke u ravnomjernom sloju kako bi se svi sastojci jednako pekli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta, ili dok krumpir i povrće ne omekšaju, a kobasice ne postanu hrskave. Povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Možete dodati i druge vrste povrća po želji, poput tikvica ili cherry rajčica, ili dodati začine poput dimljene paprike za dodatnu aromu.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti s povrćem bogatog su okusa i boja

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tanjur s tjesteninom i povrćem. U tanjuru se nalazi špageti s raznobojnim cherry rajčicama, narezanim tikvicama, listovima špinata i naribanim sirom. Sve je posuto maslinovim uljem i začinjeno, a u pozadini su vidljivi svježi listovi bosiljka i nekoliko neiskorištenih cherry rajčica. Ova fotografija bi mogla biti zanimljiva zbog prikaza zdravog obroka koji je istovremeno vizualno privlačan.
Foto: DALL·E

Ovo jelo nudi bogatstvo okusa i tekstura – od blage slatkoće cherry rajčica do blago gorkastog okusa špinata. Špageti s povrćem izvrstan su izbor za sve koji žele obrok pun vitamina, minerala i vlakana, a uz dodatak parmezana ili malo limunove korice, okus jela postaje još izraženiji

Sastojci:

  • 300 g špageta ili otprilike četiri porcije ili četiri šake suhih špageta
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 žuta paprika (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na polumjesece)
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 15-20 cherry rajčica (ovisno o veličini, računaje da prosječna cherry rajčica teži oko 10-15 g)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • oko 3-4 velike šake svježih listova špinata
  • maslinovo ulje
  • sol i papar (po ukusu)
  • prstohvat sušenog origana ili bosiljka
  • malo svježeg peršina (sitno nasjeckanog)
  • parmezan za posluživanje (po želji)

Priprema:

Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Kada su kuhani, ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.

U velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte crveni luk i pržite ga dok ne postane proziran (oko 3 minute).

Dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodajte papriku, mrkvu i tikvicu. Pržite ih uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, ali da još uvijek zadrži malo hrskavosti, oko 5-7 minuta.

Dodajte cherry rajčice i špinat te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte i sušeni origano ili bosiljak. Nastavite kuhati dok rajčice ne omekšaju i špinat povene, otprilike 3-4 minute.

Umiješajte špagete u tavu s povrćem i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja špageta kako bi se dobila kremasta tekstura.

Prebacite špagete s povrćem na tanjure, pospite svježim peršinom i, po želji, naribanim parmezanom.

Ovaj recept lako možete prilagoditi sezonskom povrću ili dodati omiljene začine kako biste obogatili okus.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečeno meso punjeno sušenim rajčicama i začinima, posluženo na drvenoj dasci. Uz to se nalazi zdjela pire krumpira i salata od zelene salate. Ova slika je zanimljiva jer prikazuje bogatstvo boja i tekstura koje mogu ukazivati na ukusno pripremljen obrok, te može biti relevantna za osobe koje traže inspiraciju za kuhanje ili prezentaciju jela.
Foto: DALL·E

Mesna štruca s punjenjem od sira i sušenih rajčica je sočna i aromatična verzija klasične mesne štruce, koja donosi bogatstvo okusa i savršeno se uklapa kao topli ručak ili večera. Kombinacija mljevenog mesa s nadjevom od topljenog sira i sušenih rajčica unosi posebnu notu u svakom zalogaju, dok začini poput češnjaka, luka, peršina i origana podižu cjelokupan okus. Premaz od kečapa, meda i senfa stvara laganu koricu s blagom slatkoćom, a cijela štruca postaje zlatno-smeđa i nevjerojatno primamljiva

Sastojci:

  • pola kilograma mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
  • jedna glavica luka srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • jedno jaje
  • jedna šalica krušnih mrvica
  • sedam žlica mlijeka
  • naribani parmezan: 5 žlica
  • sir po izboru: oko 12 žlica narezanog na kockice
  • sušene rajčice u ulju: 6-8 komada
  • svježi peršin: 2 žlice
  • sušeni origano: 1 žličica
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje: 3 žlice
  • kečap ili umak od rajčice: 3 žlice
  • med ili smeđi šećer: 1 žlica
  • senf: 1 žličica

Priprema:

Pomiješajte krušne mrvice s mlijekom i ostavite da omekšaju nekoliko minuta.

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, luk, češnjak, parmezan, omekšale krušne mrvice, sušene rajčice, peršin, origano, sol i papar. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Na radnu površinu stavite komad papira za pečenje. Smjesu rasporedite po papiru i oblikujte pravokutnik debljine oko 2 cm. Po sredini pravokutnika rasporedite kockice sira.

Pažljivo zarolajte mesnu smjesu preko sira kako biste oblikovali štrucu. Pripazite da su rubovi dobro zatvoreni kako sir ne bi iscurio tijekom pečenja.

U maloj zdjelici pomiješajte kečap (ili umak od rajčice), med i senf. Premažite štrucu ovim umakom sa svih strana za dodatnu sočnost i slatkasti okus.

Stavite štrucu na lim za pečenje obložen papirom i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta prelijte sokovima koji se skupljaju u limu za pečenje.

Nakon pečenja, ostavite štrucu da se odmori 10-ak minuta, a zatim je narežite na kriške. Poslužite uz pire krumpir, pečeno povrće ili svježu salatu.

Ako volite, u punjenje možete dodati još maslina ili malo špinata za dodatne okuse.

Nastavi čitati

U trendu