Ljetna pita od riže je lagano i osvježavajuće jelo koje je savršeno za tople ljetne dane. Ova pita je odlična kao prilog ili glavno jelo. Evo jednostavnog recepta
Sastojci:
- 200 g riže
- 500 ml vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 1 zelena paprika, nasjeckana
- 2 rajčice, nasjeckane
- 100 g feta sira, izmrvljen
- 2 jaja
- 200 ml jogurta
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin, sitno nasjeckan
Priprema:
Isperite rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.
U loncu zakuhajte 500 ml vode. Dodajte rižu i malo soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok riža ne bude kuhana i sva voda isparila. Ostavite da se riža ohladi.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte sitno nasjeckan crveni luk i pržite dok ne postane proziran.
Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute.
Dodajte nasjeckane paprike i rajčice. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 5-7 minuta.
Maknite tavu s vatre i ostavite povrće da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, prženo povrće, izmrvljen feta sir i nasjeckani peršin.
U zasebnoj zdjeli umutite jaja s jogurtom. Posolite i popaprite po ukusu.
Prelijte smjesu od jaja i jogurta preko riže i povrća. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Smjesu prebacite u nauljeni kalup za pečenje.
Pecite 25-30 minuta dok pita ne dobije zlatno-smeđu koricu i dok se smjesa ne stegne.
Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja.
Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz salatu po želji.