Gastro kutak

Pileći file se jako dobro slaže s kestenima

Objavljeno

/

Foto: Pexels

Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
  • 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
  • maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
  • sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
  • malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.

Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.

Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.

Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.

U trendu

Exit mobile version