Pileći file s kestenima je ukusno i jednostavno jelo koje kombinira sočne pileće filee s bogatim, slatkastim okusom kestena. Idealno za ljubitelje kombinacije mesnih jela s aromatičnim, jesenskim sastojcima
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 200 g kuhanih i očišćenih kestena – 10-12 komada, ovisno o njihovoj veličini.
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje – otprilike 13 žlica.
- 100 ml bijelog vina – otprilike 6-7 žlica.
- maslinovo ulje – za prženje oko 3-4 žlice.
- sol i papar – po ukusu, obično se koristi oko pola do 1 žličice soli i malo papra
- malo svježeg peršina za ukras – otprilike 1-2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Pileći file začinite solju i paprom. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te pržite filee dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 5-7 minuta po strani. Kad su gotovi, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi dodajte još malo ulja i popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu staklasti.
Dodajte kuhane i očišćene kestene te ih pržite kratko, oko 2-3 minute, miješajući.
Ulijte bijelo vino i pustite da se smjesa krčka dok alkohol ispari, oko 5 minuta.
Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i vratite pileće filee u tavu. Pustite da se sve zajedno kuha još 10-ak minuta na laganoj vatri, dok se umak zgusne i pile postane sočno.
Po potrebi, dosolite i popaprite, a prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.
Poslužite uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu, a kestenov umak odlično će upotpuniti cijelo jelo.