Poveži se s nama

Gastro kutak

Pijani šaran: Riblje jelo fantastičnog okusa

Objavljeno

/

Na slici je poslužen obrok ribe i povrća na bijelom ovalnom tanjuru. Riba izgleda pečena, a uz nju su posluženi pečeni crveni papar, tikvice i gljive. Također postoji i kriška krumpira koja je vjerojatno ispečena. Tanjur je postavljen na drvenu površinu, što ukazuje da bi to mogao biti stol za blagovanje.
Fotografija: Pexels

Šaran je riječna riba kojeg vole svi oni što se bave ribolovom. Njegovo meso obiluje brojnim vitaminima i mineralima, te ga se zbog toga preporučuje često konzumirati. Spremite pijanog šarana za ručak ovaj petak i oduševite svoje ukućane.

Sastojci:

  • jedan šaran od 2 kg
  • cijeđeni sok jednog limuna
  • peršin
  • ulje
  • Vegeta
  • bijeli luk
  • sol
  • 1 dl bijelog vina
  • malo viskija
  • 1 kg krumpira

Priprema:

Sitno isjeckati bijeli luk, pomiješati ga sa malo ulja, sokom od limuna, Vegetom i peršinom. Šarana posoliti sa svih strana. Ribu zarezati pa je napuniti s nadjevom od bijelog luka i začina. Izrezati krumpir na ploške te s njime obložiti dno vatrostalne posude. Na krumpir staviti šarana i sve zajedno peći u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.

Nakon 15 minuta šarana zaliti bijelim vinom, pa nastaviti peći još sat vremena. Tijekom pečenja ribu zalijevati bijelim vinom te dodati malo viskija.

Šarana poslužiti s krumpirom i salatom po želji.  

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Prhki keksi s bademima su spoj jednostavnosti i bogatog okusa

Objavljeno

/

Na fotografiji se nalaze kolačići s bademima. Kolačići su okruglog oblika s nazubljenim rubovima, a u sredini svakog kolačića nalazi se cijeli badem. Površina kolačića je posuta šećerom u prahu. U pozadini se vidi zdjela s cijelim bademima. Fotografija prikazuje detalje kolačića i badema, naglašavajući njihovu teksturu i boje.
Foto: DALL·E

Keksi su savršeni uz kavu, čaj ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana. Lako se pripremaju i mogu se čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko dana, zadržavajući svoju svježinu. Ako volite orašaste, mirisne kekse, ovo je recept koji ćete često ponavljati

Sastojci:

  • 1 i pol šalica (180 g) glatkog brašna
  • pola šalice (100 g) šećera
  • pola šalice (100 g) maslaca, omekšanog
  • pola šalice (60 g) mljevenih badema
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola šalice (50 g) cijelih badema za dekoraciju

Priprema:

U zdjeli pomiješajte maslac i šećer te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta.

Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa dobro izmiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol.

Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete tijesto.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje.

Od tijesta pravite kuglice veličine oraha i lagano ih spljoštite na limu. Na svaki keks stavite jedan cijeli badem.

Pecite 12–15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.

Ostavite da se keksi ohlade i uživajte.

In Portal

Nastavi čitati

Gastro kutak

Kremasti brzi špageti s češnjakom i sirom

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur špageta posutih ribanim sirom i ukrašenih svježim peršinom. U pozadini se vide češnjak, drveni mlinci za sol i papar te staklenka s dodatnim sirom. Jelo izgleda ukusno i privlačno, a sastojci su pažljivo aranžirani kako bi stvorili estetski ugodan prizor.
Foto: DALL·E

Ovo jelo je prava poslastica za ljubitelje jednostavnih, ali bogatih okusa. Špageti su savršeno obavijeni svilenkastim, kremastim umakom od vrhnja i parmezana, dok im češnjak daje aromatičnu dubinu. Maslac dodaje nježnu punoću okusa, a malo sačuvane vode od tjestenine osigurava da se umak savršeno poveže s tjesteninom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 šalice (oko 200 g) špageta
  • 3 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • pola šalice ribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 1 žlica nasjeckanog peršina (po želji)

Priprema:

Skuhajte špagete u slanoj vodi prema uputama na pakiranju, ali ih ocijedite 1 minutu prije nego što su potpuno kuhani. Sačuvajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine.

Otopite maslac na tavi na srednje laganoj vatri, dodajte nasjeckani češnjak i pržite 30 sekundi dok zamiriše.

Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar pa miješajte dok se sve ne sjedini.

Umiješajte parmezan i dobro promiješajte dok se sir ne otopi. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.

Dodajte ocijeđene špagete u umak i dobro ih obložite kremastom smjesom.

Posipajte peršinom i poslužite odmah.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Burrito pita obukla se u hrskavo, pečeno tijesto

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje pečenu pitu s bogatim nadjevom. Pita ima zlatno-smeđu koru s crnim sjemenkama na vrhu i ukrašena je svježim listovima peršina. Unutrašnjost pite otkriva nadjev koji se sastoji od mljevenog mesa, crnog graha, kukuruza, paprike i rastopljenog sira. U pozadini se nalaze zdjelice s različitim umacima, uključujući salsu, kukuruz i kiselo vrhnje, također ukrašene peršinom. Pita je postavljena na drvenu dasku, a uz nju se nalazi nož. Fotografija je zanimljiva zbog svoje živopisne prezentacije hrane i bogatstva boja koje čine jelo vrlo privlačnim.
Foto: DALL·E

Burrito pita je ukusno i zasitno jelo koje spaja okuse meksičkog burrita s hrskavom koricom pite. Sastoji se od nadjeva od mljevenog mesa, graha, kukuruza, paprike i začina poput kima, paprike i čilija, sve umotano u mekanu tortilju ili složeno unutar tijesta za pitu

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili piletina)
  • 1 srednja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica crvenog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • pola žličice čilija u prahu (po želji)
  • pola žličice kima (za autentičan okus)
  • 2 žlice ulja
  • 5-6 tortilja (veličine oko 20 cm)
  • 1 i pol šalica naribanog sira (cheddar ili gouda)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dodajte češnjak, sol, papar, papriku, čili i kim, pa promiješajte.

Umiješajte pasiranu rajčicu, grah, kukuruz i kuhanu rižu. Kuhajte 5 minuta dok se sastojci ne povežu. Maknite s vatre.

U okrugli kalup (20-24 cm) položite tortilju kao podlogu. Neka rubovi vise preko stranica. Rasporedite trećinu nadjeva, posipajte sirom i prekrijte novom tortiljom.

Ponovite postupak još dva puta (nadjev + sir + tortilja). Zadnju tortilju presavijte preko nadjeva i rubove spojite s donjom tortiljom.

Premažite razmućenim jajem i mlijekom za zlatnu koricu.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Ohladite 5 minuta, narežite i poslužite uz kiselo vrhnje, guacamole ili salsu.

Nastavi čitati

U trendu