Poveži se s nama

Gastro kutak

Pijani šaran: Riblje jelo fantastičnog okusa

Objavljeno

/

Na slici je poslužen obrok ribe i povrća na bijelom ovalnom tanjuru. Riba izgleda pečena, a uz nju su posluženi pečeni crveni papar, tikvice i gljive. Također postoji i kriška krumpira koja je vjerojatno ispečena. Tanjur je postavljen na drvenu površinu, što ukazuje da bi to mogao biti stol za blagovanje.
Fotografija: Pexels

Šaran je riječna riba kojeg vole svi oni što se bave ribolovom. Njegovo meso obiluje brojnim vitaminima i mineralima, te ga se zbog toga preporučuje često konzumirati. Spremite pijanog šarana za ručak ovaj petak i oduševite svoje ukućane.

Sastojci:

  • jedan šaran od 2 kg
  • cijeđeni sok jednog limuna
  • peršin
  • ulje
  • Vegeta
  • bijeli luk
  • sol
  • 1 dl bijelog vina
  • malo viskija
  • 1 kg krumpira

Priprema:

Sitno isjeckati bijeli luk, pomiješati ga sa malo ulja, sokom od limuna, Vegetom i peršinom. Šarana posoliti sa svih strana. Ribu zarezati pa je napuniti s nadjevom od bijelog luka i začina. Izrezati krumpir na ploške te s njime obložiti dno vatrostalne posude. Na krumpir staviti šarana i sve zajedno peći u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.

Nakon 15 minuta šarana zaliti bijelim vinom, pa nastaviti peći još sat vremena. Tijekom pečenja ribu zalijevati bijelim vinom te dodati malo viskija.

Šarana poslužiti s krumpirom i salatom po želji.  

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Priuštite si ove zobene keksiće za doručak ili međuobrok

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan ugodan ambijent za ispijanje kave. Na drvenoj dasci nalaze se zobeni keksi, oko kojih su rasuti kockice šećera i počiva žlica. Bijela šalica puna kave stoji desno od daske, a u pozadini se nazire metalni moka lonac, što ukazuje na svježe pripremljenu kavu. Cijeli je aranžman postavljen na tamnosmeđoj drvenoj podlozi, što stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Kažu da je najbolje započeti dan zobenom kašom, a mi ćemo malo zažmiriti pa predlažemo ove keksiće. Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu jer osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Sastojci:
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reže na komade debljine 1 cm. Staviti peći na 170°C 20-ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Ledeni čokoladni kolač djeluje baš primaljivo

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladnog kolača poslužen na bijelom tanjuru s uzorkom, koji se nalazi na ružičastoj salveti. U pozadini su svijetloroze i bijeli cvjetovi te šalica kave. Pored kolača su viljuška i žlica, a u donjem lijevom kutu fotografije je mala zdjelica s čokoladnim mrvicama.

Zamrznuta slastica je posebna sama po sebi, a uz dodatak tanke čokolade ili vafla umjesto čokoladne glazure, svaki će put iznova biti dočekana s posebnim oduševljenjem. Posebno bi se dobro mogla uklopiti u skore ljetne vrućine

Sastojci:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žlice soka od naranče ili likera od naranče
  • 1 žličica narančine korice
  • 100 g zdrobljene čokolade za kuhanje

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Slatko vrhnje istucite u šlag, umiješajte vanilin šećer u prahu, sok i narančinu koricu te čokoladu otopljenu na pari.

Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu.

Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.

Ohlađeni kolač okrenite na pladanj, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.

Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.

Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Danas vas vodimo u Japan na yakitori pileće ražnjiće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana ruka koja drži ražnjić s roštiljem mesom i povrćem. Ražnjić je posut sezamovim sjemenkama, što mu daje primamljiv izgled. U pozadini se nalazi drveni stol s aluminijskom folijom i čašom pića na njemu. Zid u pozadini prekriven je tiskanim tekstom ili slikama, ali nije dovoljno jasan da bi se mogao pročitati. Okruženje izgleda kao da je unutra, vjerojatno u blagovaonici ili dnevnom boravku.
Foto: Pixabay

Vani je zatoplilo i sezona roštiljanja može polako početi. A za naš smo prvi ovosezonski roštilj izabrali piletinu. I to ne bilo kakvu već yakitori – jednostavne japanske pileće ražnjiće koji se tijekom pečenja premazuju gustim umakom

Sastojci za umak:

  • 100 ml soja sosa
  • 80 ml vode
  • 1 žlica bijelog vina
  • 2 žlice rižinog octa
  • 60 grama šećera
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žličice gustina

Za ražnjiće:

  • otkošteni batak i zabatak
  • mladi luk
  • sol, papar
  • sezam
  • maslinovo ulje

Priprema:

Otkoštenu piletinu narežite na kockice. Posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro sve pomiješajte. Ostavite pola sata u toj jednostavnoj marinadi, a za to vrijeme pripremite umak kojim ćete premazivati piletinu tijekom pečenja.

Sve sastojke za umak pomiješajte, češnjak protisnite, đumbir naribajte. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite ga s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.

Pripremite ražnjiće.

Za ove smo ražnjiće zagrijali električni roštilj na maksimalnu temperaturu (oko 300 °C), premazali rešetku uljem i na nju stavili ražnjiće. Poklopili smo roštilj i pustili da se peče s jedne strane tri minute na temperaturi između najviše i srednje.

Okrenuli smo ražnjiće, premazali ih umakom, poklopili i pekli opet tri minute. Okrenuli smo ih još dva puta i pekli po dvije minute na srednjoj temperaturi te smo ih svaki put premazivali umakom.

Poslužite vaše ražnjiće uz preostali umak, posipane preprženim sezamom i mladim lukom.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu