Poveži se s nama

Gastro kutak

Nicoise salata je lagana, a zasitna

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu sa salatom. Salata se sastoji od raznih sastojaka uključujući kuhana jaja, zelene masline, crveni luk, tunjevinu i zelene grah. Sve te komponente čine ovu salatu šarenu i ukusnu. U prvom planu su vidljiva kuhana jaja s jarko žutim žumanjcima, a crveni luk dodaje kontrast boja. Zelene grah i masline su raspoređene po cijeloj salati, a tunjevina dodaje proteine. Svježi listovi peršina na vrhu salate čine je još primamljivijom.
Foto: Pixabay

Zbog uravnoteženih sastojaka izvrsna je i kao ručak i kao večera. Osim povrća u obliku rajčica, salate sadrži i krumpire koji pomažu u nadopuni složenih ugljikohidrata. Ova salata potječe iz francuskog grada Nice

Sastojci:

  • tuna (svježa ili iz konzerve)
  • krumpir
  • cherry rajčica
  • lisnata salata (romanska, regica ili misuno)
  • peršinov list
  • ljubičasti luk
  • kapari
  • otkoštene crne masline
  • kuhana jaja

Za dressing:

  • dijon senf
  • maslinovo ulje
  • vinska kvasina
  • limunov sok

Priprema:

Krumpir u kori kuhamo u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške.

Jaja kuhamo tvrdo, a kada se ohlade, prepolovimo ih.

Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Cherry rajčicu operemo i prepolovimo. Lisnatu salatu operemo i ocijedimo te natrgamo na manje listove. Peršin operemo i sitno nasjeckamo. Kapare i masline ocijedimo i narežemo ih na kolutiće.

Za izradu dressinga iscijedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja neka bude 1:1.

Pomiješamo sve sastojke, osim jaja, dodamo tunjevinu i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhana jaja i po želji prelijemo s još malo maslinova ulja.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Gastro kutak

Priuštite si ove zobene keksiće za doručak ili međuobrok

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan ugodan ambijent za ispijanje kave. Na drvenoj dasci nalaze se zobeni keksi, oko kojih su rasuti kockice šećera i počiva žlica. Bijela šalica puna kave stoji desno od daske, a u pozadini se nazire metalni moka lonac, što ukazuje na svježe pripremljenu kavu. Cijeli je aranžman postavljen na tamnosmeđoj drvenoj podlozi, što stvara toplu i privlačnu atmosferu.
Foto: Pixabay

Kažu da je najbolje započeti dan zobenom kašom, a mi ćemo malo zažmiriti pa predlažemo ove keksiće. Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu jer osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Sastojci:
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reže na komade debljine 1 cm. Staviti peći na 170°C 20-ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Ledeni čokoladni kolač djeluje baš primaljivo

Objavljeno

/

Na fotografiji je komad čokoladnog kolača poslužen na bijelom tanjuru s uzorkom, koji se nalazi na ružičastoj salveti. U pozadini su svijetloroze i bijeli cvjetovi te šalica kave. Pored kolača su viljuška i žlica, a u donjem lijevom kutu fotografije je mala zdjelica s čokoladnim mrvicama.

Zamrznuta slastica je posebna sama po sebi, a uz dodatak tanke čokolade ili vafla umjesto čokoladne glazure, svaki će put iznova biti dočekana s posebnim oduševljenjem. Posebno bi se dobro mogla uklopiti u skore ljetne vrućine

Sastojci:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žlice soka od naranče ili likera od naranče
  • 1 žličica narančine korice
  • 100 g zdrobljene čokolade za kuhanje

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Slatko vrhnje istucite u šlag, umiješajte vanilin šećer u prahu, sok i narančinu koricu te čokoladu otopljenu na pari.

Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu.

Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.

Ohlađeni kolač okrenite na pladanj, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.

Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.

Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Danas vas vodimo u Japan na yakitori pileće ražnjiće

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana ruka koja drži ražnjić s roštiljem mesom i povrćem. Ražnjić je posut sezamovim sjemenkama, što mu daje primamljiv izgled. U pozadini se nalazi drveni stol s aluminijskom folijom i čašom pića na njemu. Zid u pozadini prekriven je tiskanim tekstom ili slikama, ali nije dovoljno jasan da bi se mogao pročitati. Okruženje izgleda kao da je unutra, vjerojatno u blagovaonici ili dnevnom boravku.
Foto: Pixabay

Vani je zatoplilo i sezona roštiljanja može polako početi. A za naš smo prvi ovosezonski roštilj izabrali piletinu. I to ne bilo kakvu već yakitori – jednostavne japanske pileće ražnjiće koji se tijekom pečenja premazuju gustim umakom

Sastojci za umak:

  • 100 ml soja sosa
  • 80 ml vode
  • 1 žlica bijelog vina
  • 2 žlice rižinog octa
  • 60 grama šećera
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žličice gustina

Za ražnjiće:

  • otkošteni batak i zabatak
  • mladi luk
  • sol, papar
  • sezam
  • maslinovo ulje

Priprema:

Otkoštenu piletinu narežite na kockice. Posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro sve pomiješajte. Ostavite pola sata u toj jednostavnoj marinadi, a za to vrijeme pripremite umak kojim ćete premazivati piletinu tijekom pečenja.

Sve sastojke za umak pomiješajte, češnjak protisnite, đumbir naribajte. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite ga s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.

Pripremite ražnjiće.

Za ove smo ražnjiće zagrijali električni roštilj na maksimalnu temperaturu (oko 300 °C), premazali rešetku uljem i na nju stavili ražnjiće. Poklopili smo roštilj i pustili da se peče s jedne strane tri minute na temperaturi između najviše i srednje.

Okrenuli smo ražnjiće, premazali ih umakom, poklopili i pekli opet tri minute. Okrenuli smo ih još dva puta i pekli po dvije minute na srednjoj temperaturi te smo ih svaki put premazivali umakom.

Poslužite vaše ražnjiće uz preostali umak, posipane preprženim sezamom i mladim lukom.

In Portal

Nastavi čitati

U trendu