Gastro kutak

Nicoise salata je lagana, a zasitna

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Zbog uravnoteženih sastojaka izvrsna je i kao ručak i kao večera. Osim povrća u obliku rajčica, salate sadrži i krumpire koji pomažu u nadopuni složenih ugljikohidrata. Ova salata potječe iz francuskog grada Nice

Sastojci:

  • tuna (svježa ili iz konzerve)
  • krumpir
  • cherry rajčica
  • lisnata salata (romanska, regica ili misuno)
  • peršinov list
  • ljubičasti luk
  • kapari
  • otkoštene crne masline
  • kuhana jaja

Za dressing:

  • dijon senf
  • maslinovo ulje
  • vinska kvasina
  • limunov sok

Priprema:

Krumpir u kori kuhamo u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške.

Jaja kuhamo tvrdo, a kada se ohlade, prepolovimo ih.

Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Cherry rajčicu operemo i prepolovimo. Lisnatu salatu operemo i ocijedimo te natrgamo na manje listove. Peršin operemo i sitno nasjeckamo. Kapare i masline ocijedimo i narežemo ih na kolutiće.

Za izradu dressinga iscijedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja neka bude 1:1.

Pomiješamo sve sastojke, osim jaja, dodamo tunjevinu i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhana jaja i po želji prelijemo s još malo maslinova ulja.

U trendu

Exit mobile version