Zbog uravnoteženih sastojaka izvrsna je i kao ručak i kao večera. Osim povrća u obliku rajčica, salate sadrži i krumpire koji pomažu u nadopuni složenih ugljikohidrata. Ova salata potječe iz francuskog grada Nice
Sastojci:
- tuna (svježa ili iz konzerve)
- krumpir
- cherry rajčica
- lisnata salata (romanska, regica ili misuno)
- peršinov list
- ljubičasti luk
- kapari
- otkoštene crne masline
- kuhana jaja
Za dressing:
- dijon senf
- maslinovo ulje
- vinska kvasina
- limunov sok
Priprema:
Krumpir u kori kuhamo u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške.
Jaja kuhamo tvrdo, a kada se ohlade, prepolovimo ih.
Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Cherry rajčicu operemo i prepolovimo. Lisnatu salatu operemo i ocijedimo te natrgamo na manje listove. Peršin operemo i sitno nasjeckamo. Kapare i masline ocijedimo i narežemo ih na kolutiće.
Za izradu dressinga iscijedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja neka bude 1:1.
Pomiješamo sve sastojke, osim jaja, dodamo tunjevinu i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhana jaja i po želji prelijemo s još malo maslinova ulja.